Știri pe scurt. Nu ne-am făcut de rușine
Cam pe unde, în ce număr și cum s-a alergat în week-endul abia încheiat.
Mondialele
România a avut o echipă consistentă la a 13-a ediție a Campionatelor Mondiale de Alergare Montană, desfășurate la Podbrdo, în Slovenia. S-a alergat pe un traseu tehnic, cu noroi și porțiuni stîncoase, pe distanța de 42 km și 2.800 metri diferență de nivel cumulată. Au participat sportivi din 22 de țări. Singura noastră reprezentantă, Denisa Dragomir, a început cursa foarte bine, dar a abandonat după km 27. Băieții, prezenți în număr mai mare, au obținut rezultate meritorii. Cel mai bine s-a clasat Viorel Pălici, locul 13 la general (din 69 de finișeri), care a terminat în 4h:00min:29sec. În urma sa au venit Gyorgyi Szabolcs (locul 22 – 4h:12min:58sec), Ionuț Zincă (locul 27 – 4h:16min:45sec) și Bogya Tamas (locul 34 – 4h:22min:23sec).
Campioni mondiali au devenit italianul Alessandro Rambaldini (3h:44min:52sec) și britanica Annie Conway (4h:29min:01sec). Italia a cucerit medaliile de aur pe echipe, atît la fete, cît și la băieți. Rezultatele complete sunt disponibile aici.
Maraton
A șaptea ediţie a Maratonului DHL Ştafeta Carpaţilor, s-a desfășurat, ca de obicei, între Predeal și Poiana Brașov. Au fost peste 200 de finișeri în probele competitive, cărora li s-au adăugat alte peste 100 de alergători la ștafetă. În cursa de maraton, primii au terminat Ioan Moisă – 2h:55min:12sec și respectiv Maria Moroșan – 3h:35min:15sec. La semimaraton cîștigători au fost Adrian Iordache – 1h:23min:38sec și respectiv Irina Constantinescu – 1h:34min:56sec. Rezultatele finale nu au fost încă afișate pe site-ul oficial (www.maratondhl.ro). Fondurile strînse din taxa de participare la acest concurs vor fi donate Comitetului Naţional Paralimpic pentru susţinerea sportivilor la Jocurile Paralimpice de la Rio.
Skyrunning
”Aleargă la înălțime”. Sub această deviză s-a desfășurat a cincea ediție a Retezat Skyrace. Peste 800 de participanți la cele trei probe, dar numărul abandonurilor și a celor care nu s-au prezentat la start a fost destul de mare.
Traseul Custura, ce a avut 28km și 2300m diferență de nivel, a fost cîștigat de către Paul Pepene – 3h:18min:20sec și respectiv Ingrid Mutter – 4h:14min:01. Au fost 273 finișeri, dintre care 52 fete.
La a doua cursă, Traseul Buta (23km și 1400m diferență), pe primele locuri au terminat Cristian Bornaz – 2h:37min:53sec și respectiv Crina Buzgan – 3h:16min:52sec. Au fost 245 finișeri, dintre care 80 fete.
Ultima probă, Traseul Valea Mării, a avut o lungime de 7 km și 300 metri diferență de nivel. Rezultatele complete sunt disponibile aici.
Altele
Nu au fost multe alte concursuri, de menționat doar ediția a treia a cursei cu obstacole Asaltul Lupilor, ce s-a desfășurat în București. Alergarea s-a desfășurat pe un traseu lung de circa 6km, presărat nu mai multe obstacele. Detalii și foto aici.
Să mai menționăm Crosul egalității de șanse, organizat în Parcul Ior (București), pe distanța de 4km.
Foto: Maraton DHL
„… Au fost peste 200 de finișeri în probele competitive…”
În loc de „finișeri” mergea mai bine un „terminați”… Nu m-am prins cum sta treaba cu „probele competitive”, pardon, „probele susceptibile de a suporta concurența.”
Bună ziua.
Hmmmm. Eu cred totuși că e mai potriviți ”finișeri”. E un neologism, adoptat deja deja în limbajul curent (e drept că nu am găsit termenul în dexonline. Pe moment nu am altă variantă să verific mai mult). ”Terminați” te duce cu gîndul la cu totul altceva. De acord că varianta cea mai exactă ar fi ”alergători care au terminat cursa”, dar am preferat varianta scurtă de ”finișer(i)”.
În ce privește probele competitive, această expresie e iarăși una ce ține de jargonul specific competițiilor sportive. În concursurile de alergare, din România și nu numai, multe concursuri au probe pe distanțe mai lungi, care se cronometrează și care se premiază, dar și curse mai scurte (crosuri) care nu au caracter competitiv, își propun doar să atragă noi oameni către alergare.