Dramatism și jocuri de culise. Adevăratul lot național de ultramaraton
Lovitură de teatru în ultramaratonul românesc. Deși FRA a făcut o selecție preliminară și a stabilit anterior niște criterii, acum lucrurile s-au schimbat radical. Avem detalii în exclusivitate.
Ultramaratonul românesc are adevărate capacități paranormale de revitalizare. E pur și simplu incredibil ce s-a întîmplat în ultimele ore. Să o luăm pe rînd, cronologic și metodic:
# La începutul lui martie, după cum am anunțat deja – în premieră și în exclusivitate – Federația Română de Atletism își manifesta intenția de a constitui o echipă națională care să concureze la Campionatul mondial de ultramaraton montan (Trail World Championships), ce se va desfășura între 10-13 mai în Spania (start în localitatea Castellon de la Plana și finiș la poalele muntelui Penyagolosa).
# Pentru a putea face parte din lotul care să reprezinte România la această competiție, alergătorii trebuiau să îndeplinească mai multe criterii, conform unui comunicat de presă. Lista respectivă, aparent clară dar totuși restrictivă, avea principalul dezavantaj că nu lua în calcul criterii sportive, precum forma de moment, evaluarea potențialului unui sportiv.
# După anunțul FRA, opt ultramaratoniști și trei ultramaratoniste și-au depus CV-urile (numele lor și mai multe detalii găsiți aici), urmînd ca, săptămîna viitoare, Federația să facă anunțul oficial al componenților lotului. Evaluări preliminare arătau că lotul va fi format din patru băieți (Robert Hajnal, Radu Milea, Andrei Preda și Andrei Țale) și toate cele trei fete (Ana Cristina Constantin, Cristina Cecan, Ioana Maria Sabo).
Hieronymus Bosch – Grădina desfătărilor umane (detaliu)
Dar nu, lucrurile se pare că nu vor sta așa, luni 2 aprilie urmînd să fie anunțat un nou lot și o nouă conducere.
În continuare, în exclusivitate, vă oferim detalii.
# Astfel, în lot a fost inclus un nume care nu necesită vreo prezentare, performanțele și rezultatele sale în ultramaraton fiind cunoscute de o țară întreagă. V-ați dat seama, desigur, că e vorba de Andrei Roșu (are ultramaratoane pe șapte continente, a bifat double, triple, deca triatloane, e în Guiness Book, a atins borna ”5 ani fără carne” etc. CV oficial aici).
Andrei Roșu ne-a declarat în exclusivitate: ”Propunerea m-a luat puțin prin surprindere ținînd cont de faptul că eu nu prea am mai alergat de vreun an de zile. După cum știți, în ultima vreme mai mult am vîslit, am traversat Atlanticul, am ajuns la al șaptelea discurs TEDx, mi-am luat un cîine vegetarian etc. Dar am zis să accept, deoarece știu că sunt capabil să fiu primul român-invitat care va reuși să ducă cu bine la bun sfîrșit și această provocare. În plus, concursul acesta îmi va permite să mă focusez pe principalul meu obiectiv de anul acesta: 5.000.000 de pași în 2018. Da, ați citit bine, voi fi primul român care voi face asta”.
# În ce privește al doilea nume ultra-cunoscut al unui ultramaratonist român ce ar urma să fie în lot și aici lucrurile sunt simple. Nu putea fi vorba decît de Tibi Ușeriu, recentul cîștigător al celui de-al treilea titlu consecutiv la cel mai dificil ultramaraton arctic. Însă, după cum veți putea vedea în continuare în declarația sa în exclusivitate nu ne este foarte clar cum vor sta lucrurile în final.
Tibi Ușeriu: ”Dragi prieteni, am aflat din presă despre propunerea de a mi se acorda titlul de Membru al Lotului Național de Ultramaraton și tot din presă am aflat că unul dintre motive ar fi că exemplul meu este „despre cum să-i reabilitezi pe alții”. Nu m-aș fi gândit niciodată că pe umerii unui bărgăoan ar ajunge să atârne vreodată o asemenea responsabilitate. Eu îmi doresc ca exemplul meu să-i inspire pe cei care doresc să-și depășească limitele, întotdeauna în slujba binelui, nu pentru „a-i reabilita pe alții”. Dacă în Consiliul Federal al FRA se va vota acordarea acestui titlu, nu îl voi refuza, din respect pentru toți românii, dar nu mă voi prezenta la ceremonia de decernare și nici la alte festivități”.
Așadar, insistînd să aflăm dacă Tibi Ușeriu va accepta totuși propunerea FRA, acesta ne-a mai spus: ”Eu nu știu ce să zic mai mult, că nu am primit vreun alt comunicat pe care să îl citesc. Stai așe, că am unul mai vechi, e tare fain și ăsta. Așadar: <<uneori trebuie să faci liniște ca să-ți poți asculta sufletul. Alteori, trebuie să faci ceea ce crezi că e bine. Alteori, trebuie să faci ceea ce simți. Dacă reușești să-ți motivezi limpede alegerile înseamnă că ai făcut ceea ce trebuia>>. Îi fain, nu?”.
# O altă schimbare extrem de importantă legată de lotul național de ultramaraton este cea a antrenorului. Indiscutabil, și aici, în această poziție nu putea fi numit decît o singură persoană: Bogdan Adrian Mihai, cunoscut în mediul virtual drept Ben Ami. În palmaresul său sunt incluse pregătirea unei campioane mondiale (în proba de ultra probe combinate, detalii aici) dar mai ales pregătirea multor altor sportivi ”care ar putea deveni cel puțin campioni mondiali dacă ar avea ocazia să demonstreze asta” (citat aproximativ).
Bogdan Adrian Mihai ne-a declarat în exclusivitate: ” Am tot așteptat să vină ziua în care mai mulți băieți și mai multe fete să se deștepte și să se antreneze cum trebuie, ca să avem și noi o echipă rezonabilă… nu oameni de conjuctură… care reprezintă țara doar pentru că au avut norocul să alerge la căldurică (…) Mereu le-am spus celor de la FRA: ca în orice domeniu… ai nevoie de cunoștințe specifice. (…) Vreți să vă dau eu chiar toate ideile? E banal… vă rupeți o zi de muncă dintre celelalte zile de muncă și nu mai suflă nimeni în front. Nu înțeleg neputința FRA… nu pot s-o înțeleg și nici nu vreau s-o înțeleg! Fără niciun ban aș reuși să fac mai mult”.
Acum, instalat în noua postură, Bogdan Adrian Mihai intenționează să organizeze un trial cu ajutorul căruia să selecționeze și pe restul membrilor lotului național. Cum va face asta? ”Doar cu un nenorocit de ceas, de roată sau de cronometru (cu mai multă muncă, chiar și cu o bucată de sfoară)… De ce FRA vrea să pară o organizație cu structură și ideologie mafiotă… nu am nici cea mai mică idee. Gratis învăț FRA cum să facă un trial care nu îi costă nimic. Culmea. În care pot aprecia imediat cine merită și cine nu să meargă la Europene sau la Mondiale (și o să se vadă și interesul sportivilor de a participa). Gratis, da. Vă învăț gratis (….)”.
Gata, cam asta ar fi. Revenim cu alte detalii la momentul potrivit.