luni, noiembrie 25 2024

Marţea se spune că sunt trei ceasuri rele. Pentru unii alergători chiar așa a fost, căci s-a lăsat cu suspendări pentru dopaj.

dopaj

de Cosmin Năzdrăvanu

Nu ştim ce e în capul unora dintre atleţi, dar constatăm ca în corpurile lor sunt substanţe interzise. Suspendări de câte doi ani pentru dopaj au fost anunţate pe 29 aprilie, „victime” fiind Liliya Shobukhova (a doua cea mai rapidă maratonistă din lume), respectiv Ioan Ştefan Vasile (vicecampion naţional la 3.000 de metri).

De la milionară în dolari la „falită”?

Maratonistei Liliya Shobukhova (câştigătoare la Maratonul de la Londra în 2010 şi de trei ori la Maratonul din Chicago) i-au fost anulate marţi rezultatele obţinute începând cu octombrie 2009, fiindu-i depistate „variaţii anormale în profilul hematologic”. Atleta va mai putea participa la curse oficiale abia după 23 ianuarie 2015, scrie theguardian.com.

Liliya Shobukhova are un „personal best” de 02h:18min:20sec la proba de maraton (rezultat din 2011). Vezi rezultatele obţinute de rusoaică de-a lungul carierei şi citeşte un articol despre cum a ajuns ea câştigătoare de competiţii.

Rusoaica în vârstă de 36 de ani poate face apel, dar dacă rezultatele vor confirma dopajul, ea va fi nevoită să înapoieze toate sumele adunate din competiţii de-a lungul ultimilor cinci ani. Aici ar intra şi milionul de dolari primit în 2011, în calitate de câştigătoare a World Marathon Majors (cele mai importante şase maratoane ale lumii – Tokyo, Boston, Londra, Berlin, Chicago, New York).

Paula Radcliffe, deţinătoare a recordului mondial la maraton şi militantă împotriva dopajului, a comentat ştirea pe Twitter, spunând că Shobukhova a fost „în sfârşit demascată ca fiind o trişoare”. „Înşelăciune la atât de multe niveluri. Atât de mulţi bani pur si simplu furaţi din onorarii de participare, premii câştigate şi contracte de publicitate”.

Shobukhova nu este însă sportiva cu cele mai mari sume de returnat. Conform usatoday.com, Lance Armstrong a pierdut săptămâna trecută un apel după ce a fost dat în judecată de o firmă de asigurări sportive. Respectiva firmă caută să recupereze 12 milioane de dolari de la celebrul ciclist, care a recunoscut că s-a dopat.

Și un alergător român care trişează

Tot pe 29 aprilie, atletul Ioan Ştefan Vasile, vicecampion naţional în proba de 3.000 de metri, a fost suspendat pentru doi ani, până la data de 10 martie 2016. Alergătorul român a fost depistat pozitiv cu letrozol în timpul Campionatelor Naţionale de Atletism în Sală – Cupa de Cristal, scrie mediafax.ro.

„Vasile este senior, sportiv la Triumf. El era între primii zece atleţi din România, făcea parte din lotul lărgit, dar nu a reprezentat România la competiţii”, a declarat pentru presă, Florin Florea, secretarul general al Federaţiei Române de Atletism.

Click pentru a afla rezultatele obţinute de Ioan Stefan Vasile în cariera de alergător.

Vezi o lista cu ceilalţi atleţi români suspendaţi pentru cel puţin doi ani fiecare. Lista a fost publicată la începutul anului de Federaţia Internaţională de Atletism (IAAF).

Perioadă nefastă pentru atleţii trişori, după ce, în toamna lui 2013, atleta bulgară Tezdjan Naimova a fost suspendată pe viaţă pentru dopaj. Vezi şi o lista cu mai multe cazuri de dopaj din lumea atletismului, întâlnite de-a lungul anilor si care vizează atleţi din mai multe ţări.

Despre controalele antidoping în lumea alergătorilor

De menţionat că Maratonul din Londra a fost prima mare competiţie care a introdus ca obligatorii testele de sânge pentru toţi concurenţii de la sectiunea „elite”, înaintea fiecărei curse (începând cu 2002).

În plus, de la 1 ianuarie 2014, o metodă de control antidoping a început să fie utilizată în lumea sportului. „Principiile paşaportului steroidian” adoptate de Agenţia Mondială Antidoping vin ca o alternativă la controlul antidoping clasic (care vizează detectarea substanţelor interzise în urină sau în sânge). Astfel, dopajul este detectat pe baza efectelor asupra organismului – variaţii anormale în profilul hematologic al sportivului.

Desen de Stuttmann.

Comments

comments

Previous

Competițiile lunii mai (I)

Next

Transylvania 100k. Ultimele informații

1 comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also