vineri, decembrie 13 2024
Cum duminică 21 august a fost și ziua de închidere a Jocurilor Olimpice, o să facem o excepție și includem aici și cîteva informații și despre Rio. Altfel, a fost un week-end tipic de august, cu mai puține competiții interne

Atletism Jocurile Olimpice

În mod tradițional și simbolic, proba masculină de maraton încheie orice ediție a Jocurilor Olimpice. Desigur, nici cele de la Rio de Janeiro nu au făcut excepție. A fost o zi destul de bună pentru alergare pe 21 august, cu o temperatură medie de 20 de grade, dar cu umiditate destul de mare. Nu s-a alergat prea repede, dar a fost o cursă frumoasă cîștigată detașat de către kenyanul Eliud Kipchoge, cu un timp de 2h:08min:44sec. El a fost urmat în clasament de către etiopianul Feyisa Lilesa – 2h:09min:54sec și de către americanul Galen Rupp – 2h:10min:05sec. De fapt, fiecare dintre acești atleți are în spate o poveste frumoasă, care ar merita spusă: Kipchoge – căruia îi mai lipsește un singur record pentru a putea fi numit cel mai mare maratonist din istorie; Lilesa – al cărui curaj și spirit civic merită remarcat, el riscîndu-și viața pentru că la finalul cursei de la Rio a făcut un gest prin care atrăgea atenția asupra încălcării drepturilor omului în țara sa natală și, nu în cele din urmă, Rupp – care e singurul alb cu rezultate remarcabile într-o mulțime de atleți nord-africani (de remarcat că Rupp s-a clasat cu doar o săptămînă înainte pe locul 5 în proba de 10.000m).

Curajos s-au comportat și reprezentanții României, Marius Ionescu terminînd maratonul pe locul 37, cu un timp de 2h:17min:27sec, iar Nicolae Soare s-a clasat pe locul 127, în 2h:31min:53 sec.

Să facem acum și o trecere în revistă a rezultatelor tuturor celor 22 de atleți prezenți la Rio. Din păcate, atletismul nu a adus nicio medalie (de fapt nici măcar o clasare între primii zece) din cele cinci (1 aur, 1 argint și 3 bronz) cîștigate de România la Rio. Clasările obținute:

Daniela Cîrlan (maraton): abandon
Paula Todoran (maraton): locul 101
Marius Ionescu (maraton): locul 37
Nicolae Soare (maraton): locul 127
Andreea Arsine (20 km marș): locul 45
Claudia Ștef (20 km marș): locul 57
Ana Rodean (20 km marș): locul 50
Marius Cocioran (50 km marș): abandon
Narcis Ștefan Mihăilă (50 km marș): locul 31
Alina Rotaru (săritura în lungime): locul 18
Andreea Panțuroiu (triplusalt): locul 16
Cristina Bujin (triplusalt): locul 30
Marian Oprea (triplusalt): neclasat
Claudia Mihaela Bobocea (800 m): locul 51
Florina Pierdevară (800 m): locul 50, (1.500 m): locul 25
Bianca Răzor (400 m): locul 33
Andrei Gag (aruncarea greutății): locul 13
Ancuța Bobocel (3.000 m obstacole): locul 38
ștafeta feminină 4×400 m (Bianca Răzor, Anamaria Ioniță, Andrea Miklos și Adelina Pastor): locul 14
2

Montan / Skyrunning

2X2 RACE este unul dintre cele mai tehnice și spectaculoase curse de alergare montană de la noi. Concursul are două probe: 2X2 – (45km lungime, +4200m diferență de nivel) și X2 (18km, +1900m). Concursul se desfășoară integral la peste 2000m altitudine, atingînd cele mai înalte două vîrfuri din România.

Cursa 2×2 a fost cîștigată, pentru a treia oară consecutiv, de către Viorel Pălici, cu un timp de 6h:47min:28sec, ceea ce reprezintă un nou record al concursului. El a fost urmat în clasament de către Andrei Preda și de spaniolul Cristobal Albalat. La fete, sibianca Adrian Dancu a condus cursa de la bun început și s-a impus cu un timp de 10h:22min:00sec, în fața elvețiencei Katharina Siegrist și a Monicăi Vărșescu.

În cursa X2, primii au terminat Cristian Moșoiu – 2h:44min:05sec și respectiv Gianina Tănase – 3h:40min:21sec. Rezultatele complete se găsesc aici.

Una din problemele remarcate anul acesta este numărul mare, foarte mare al abandonurilor. Sunt mai mulți factori care explică asta: dificultatea traseului, vremea deloc prietenoasă, dar mai ales faptul că mulți participanți iau startul fără să fie suficient pregătiți. Pentru a înțelege mai bine cele întîmplate vă recomandăm punctul de vedere al unuia dintre organizatori, Mihai Șerban (disponibil aici) ca și perspectiva unui ”privitor” autorizat, Dinu Țurcanu (vezi aici)

Trail Running
Maratonul Ursoii e o cursă mai puțin cunoscută, ce se desfășoară în zona Ieudului, în Maramureș. A ajuns la a XI-a ediție, iar în fiecare an participarea – deși relativ restrînsă – e întotdeauna reprezentativă calitativ. Traseul de circa 21 km al cursei a fost parcurs cel mai rapid de către Nicolae Bălan – 1h:11min:47sec. Pentru mai multe detalii, vă recomandăm această relatare din presa locală.

Triatlon

Fără Asfalt la munte e o cursă de triatlon off-road atipică. Se desfășoară într-o zonă mai puțin umblată a sudului României, la Cerașu-Slon, Prahova. Nu se percepe taxă de participare, iar concurenții sunt încurajați mai mult să se apropie de natură decît să facă performanță. În plus, e unul din puținele concursuri unde tradiționala pasta party e înlocuită de Sarmale party. Anul acesta, la a treia ediție a concursului, au luat startul 200 de triatloniști, ce au înotat 1.000m, au pedalat 21 km pe un teren abrupt și apoi au alergat 7 km. Primul a trecut linia de finiș Ciprian Bălănescu.

Inedit

Organizatorii spun că e o premieră mondială. Cert e că pe 18 august, pe stadionul Dinamo a fost organizată o cursă de Burpee Beer Mile. Mai exact, s-a parcurs distanța de 1600m (o milă), dar nu oricum ci avansînd în timp ce se executau mișcările specifice burpees. Iar la finalul fiecărei ture de stadion (din totalul celor patru), fiecare participant trebuia să bea o sticlă de bere. Se pare că a fost o luptă strînsă, cîștigători fiind Alexandru Roșu și respectiv Alina Turcu, cu un timp de aproximativ 1h:22min. Cîștigătorul a primit o ladă de bere Zăganu.

Foto: Adrian Crapciu / 2×2 Race

Comments

comments

Previous

Expert. De ce e bine să fii chel

Next

Reduceri la echipamente de alergare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also