miercuri, mai 29 2024

Tor des Geants (TdG) e o cursă de anduranță ce se desfășoară în Alpi, pe distanța de 330 km, cu o diferență de nivel cumulată de 30.908m. Cursa a fost terminată recent și de patru români.

În astfel de situații, ori poți povesti o zi întreagă, ori te rezumi la cîteva cuvinte și la imagini. O să mergem pe ultima variantă.

Așadar, una dintre cele mai dificile curse de ultramaraton din Europa. Una lungă-lungă, cu numeroase urcări și coborîșuri. Cinci români la start, ceea ce arată încă o dată creșterea numărului de sportivi de la noi care se încumetă tot mai mult în competiții de anduranță.

tdg

Printre cei cinci și o femeie, Viorica Mălai, care deși s-a înscris ca reprezentînd Moldova a făcut de facto parte din echipa de români. Ea este oricum o prezență constantă, inclusiv pe podiumuri, la cursele din România.

Startul s-a dat duminică 10 septembrie, la ora 10:00, din Courmayeur. Sosirea avea să fie tot acolo. 765 de sportivi au pornit la drum. Ulterior, dintre aceștia 317 aveau să abandoneze iar doi vor fi discalificați.

După 75 de ore, mai exact după 75h:10min:22sec, italianul Oliviero Bosateli avea să termine cursa. El nu avea să doarmă deloc în tot acest timp. Prima dintre fete, a șaptea la general, avea să fie o italiancă, Lisa Borzani, ce a terminat în 91h:09min:44sec.

Românii aveau să sosească puțin mai târziu. De fapt, trebuie mai întâi consemnat abandonul lui Tibi Ușeriu, care a acuzat niște dureri renale.

Așadar, primul dintre români va ajunge Adrian Toma – după 120h:09min:42sec (locul 97 la general), care termină de fapt simultan cu Viorica Mălai (120h:09min:57sec, locul 98). De reținut că Viorica avea să se claseze pe locul 2 1 la categoria de vîrstă.

Urmează apoi Daniel Mușat, după 133h:21min:43sec (locul 208 la general) și Adrian Grigore –  141h:26min:08sec (locul 262 la general).

Ultimii alergători au sosit duminică 18 septembrie.

Mai jos aveți cîteva imagini care vorbesc de la sine despre frumusețea și dificultatea acestei curse.

Reamintim că primii români care au terminat TdG au fost, în 2013, Șerban Chiurlea și Corin Zinz. O frumoasă relatare a acelei curse aveți aici.

Foto: Daniel Mușat

Comments

comments

Previous

Primul Maraton. Raul Chirulescu

Next

Cu picioarele în apa rece a lucidității

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also