vineri, septembrie 20 2024

O întrebare fără un răspuns simplu. Și în cazul alergătorilor, opțiunea pentru oricare dintre aceste două tipuri de alimentație se poate asuma într-un singur mod: informându-vă.  Inclusiv, trăgând cu coada ochiului la cum procedează alții.
Așa că am zis să prezentăm cazul Irinei Constantinescu, o cunoscută alergătoare amatoare, care în ce privește regimul alimentar pledează pentru moderație, ascultarea corpului și responsabilitate. Cu ocazia aceasta inaugurăm și rubrica ”Irina Aleargă”.

Mese
De la carne la shake

”Am renunțat la carne timp de doi ani în perioada liceului. Inițial, din motive ce țin de religie, ulterior pentru beneficiile pe care, după ce am studiat fenomenul, am ajuns la concluzia că le aduce sănătății. După aceea totuși am mâncat carne ani la rând, nu foarte des și nici mult, oricum cât mai neprocesată.

Nu am avut probleme de adaptare, însă când am avut perioade de antrenamente susținute era cea mai facilă metodă de a realimenta consumul prin sport. Acum nu mai este cazul, pentru că am înlocuit carnea cu un shake de proteină cu lapte de migdale sau de nucă de cocos după fiecare antrenament.

Nu îmi monitorizez numărul de calorii: mănânc când îmi este foame și cât simt că am nevoie. Nu mă ghiftuiesc. Îmi place să mă simt ușoară, să am un mers feminin și o alergare grațioasă și îmi ofer aceste plăceri printr-o disciplină fizică și alimentară.

irinacMănânc diversificat, mai ales de când am renunțat la carne (din primăvara aceasta), evit alimentele cu gluten și am exclus uleiul. Și mă simt foarte bine. De asemenea, de câteva luni am început să iau suplimente alimentare. Și mănânc aproape complet neprocesat și cât mai mult legume și fructe crude, nepreparate termic (cam 80%).

Păstrez ouăle și peștele in dieta mea. Nu fumez, nu beau alcool, nu mă droghez, nu iau substanțe dopante, nu mănânc prăjeli, produse din panificație sau băuturi sintetice. Îmi plac foarte mult apa și sucurile proaspăt stoarse din fructe și legume.

Așa se poate performanță?

Desigur că alimentația este strâns legată de nivelul la care pot eu alerga. Fiecare avem particularitățile noastre, experiența  noastră, disciplina noastră și doresc să evit să fiu înțeleasă greșit, așa că din simț al responsabilității prefer să mă limitez la a spune doar că mie îmi este bine așa.

Mesele zilei

Shake cu lapte vegetal, dimineața după antrenament.
Fructe multe, ca gustări în timpul zilei, proaspete sau uscate (goji).

Salată din frunze verzi de diferite sortimente, legume și rădăcinoase crude variate (la prânz) cu proteină din ouă, pește, quinoa, hrișcă.

Și alimente precum avocado, fasole, mazăre, năut, orez, caju, migdale, fistic (crude) și multe alte tipuri de semințe, cu usturoi, ceapă, oregano pe post de condiment, la masa de seară.
Sunt foarte multe posibilități…”

Foto: Nea Dan / Sportyromania.blogspot.ro

Comments

comments

Previous

Prima serie de răspunsuri. De la experți

Next

Avem o pistă. Cum procedăm? (I)

1 comment

  1. … FELICITARI ! … viata te-a condus spre obiceiuri de nutritie foarte, dar foarte sanatoase in prezenta efortului fizic, care in final v-or determina o „prelungire” a tinereti dumitale … un real MODEL …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *