miercuri, noiembrie 13 2024
Federația Internațională de Atletism (IAAF) schimbă radical modelul de calificare a atleților la Mondiale și Jocurile Olimpice. Modificarea riscă să afecteze serios pe sportivii români

Foto: Steven Lelham

Să facem un exercițiu de imaginație. E destul de greu să găsim un corespondent în realitate, dar hai să încercăm totuși. Să zicem că România are o atletă (băieții să nu se supere, dar mai mereu fetele au fost mai bune!) cu rezultate performante în proba sa, serioasă, muncitoare, bun comunicator, și nu în ultimul rînd, arătoasă. Ea concurează aproape săptămînal mult, la diferite concursuri atletice din întreaga lume. Cîștigă uneori sau cel puțin se situează pe podium. Alteori clachează inexplicabil.

Concursurile la care ea participă sunt transmise în direct de canalele de sport, urmărite de mulți oameni care apoi, pe social media sau în presa de specialitate, comentează. Comentează mult, cu ardoare, cu patimă. Glorifică, critică, se implică. Și în ciuda nemulțumirilor ocazionale, se întorc mereu la sportul și sportiva favorite.

În cazul nostru, acesta e doar un exercițiu de imaginație. Pentru Sebastian Coe este însă o realitate care urmează să se întîmple în curînd.

Pentru cine nu știe, Sebastian Coe – fost mare fondist, dublu campion olimpic – este acum președinte al Federației Internaționale de Atletism, IAAF. În cei doi ani în care s-a ocupat de destinele IAAF, Lord Coe s-a concentrat foarte mult pe campaniile anti-doping și pe reformarea radicală atletismului, însă se poate spune că ultima decizie – despre care vom detalia mai jos – e de departe cea mai importantă și cu impact major asupra evoluției atletismului.

Astfel, de anul viitor, IAAF va urma să introducă un clasament internațional al atleților, pe modelul celui din tenis (care e mai cunoscut amatorilor de sport, în general) sau din triatlon (care e mai familiar multor cititori ai Alerg.ro). Clasamentul se va realiza pe baza rezultatelor obținute de atleți la diferitele concursuri dintr-un sezon, iar pe baza poziționării în clasament se va face calificarea la competițiile majore, inclusiv la Mondialele de atletism (următoarea ediție, Doha 2019) sau Jocurile Olimpice (începînd cu Tokyo 2020). Adică se va renunța la îndeplinirea baremului de timp, cum era pînă acum.

IAAF și Lord Coe spun că această schimbare  va duce la o mai bună ierarhizare a sportivilor, ca și la apropierea fanilor de atletism. ”Pentru prima dată în istoria acestui sport, atleții, mass media și fanii vor putea vedea clar care este ierarhia sportivilor în orice probă atletică, permițînd astfel tuturor să urmărească cu mai mult interes evoluția sportivilor, de la nivel național pînă la nivelul competițional cel mai înalt”, se arată în comunicatul IAAF.

Clasamentul se va realiza pe baza unei colaborări cu firma Elite Ltd, care operează și site-ul de statistică sportivă All-Athletics.

Detalii despre noul sistem de ierarhizare a atleților urmează să fie anunțate în scurt timp. Sunt multe întrebări care necesită răspuns, mai ales în ce privește reglementarea numărului de participanți, dintr-o anumită țară, într-o anumită probă. Altfel se riscă, să zicem, ca la competițiile majore, în probele de sprint să concureze doar americani și jamaicani, iar în cele de maraton numai sportivi din estul Africii.

Pînă atunci, să ne întoarcem la exercițiul de imaginație propus la început și să spunem că, din păcate, România nu are (încă) un astfel de atlet care să fie competitiv la nivel internațional. Pentru asta e suficient să vedem cam cum stau atleții români în clasamentele IAAF ale performanțelor de anul acesta (cele mai bune clasări sunt cam pe la locurile 45-50) sau în deja existentul sistem Golden League (prezențe mai mult pasagere), cu mențiunea că participarea la acesta din urmă se face pe bază de invitație și că probele de alergare sunt doar pe distanțe între 100m și 5.000m.

Cu certitudine, noul sistem va avea un impact asupra modului în care atleții români își vor structura sezonul competițional în perspectiva competițiilor majore. Nu va mai fi suficient să își programeze un vîrf de formă în care să realizeze baremul de participare la Mondiale sau JO, să zicem, ci vor trebui să își facă un calendar minuțios care să le permită obținerea a cît mai multor puncte. Iar cît mai multe puncte se obțin (mai ales) cu bani mai mulți, pentru că e nevoie de participarea la mai multe concursuri, o mai bună și mai rapidă recuperare, staff mai competent etc.

La prima vedere, noul sistem nu va fi tocmai favorabil atleților din România. Așadar, ca să oferim un răspuns întrebării din titlu, nu se întrevede ca România să aibă (prea curînd) o Simona Halep în probele atletice.

Comments

comments

Previous

Cea mai dură cursă scurtă

Next

Flanagan. O victorie cu cap, muncită

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also