luni, noiembrie 25 2024
Ediția din acest an a New York Marathon va rămîne în istorie în primul rînd printr-un nume: Shalane Flanagan. O poveste în mai multe acte.

#1

E 21 aprilie 2014. Undeva pe la km 30 al Maratonului de la Boston. Americanca Shalane Flanagan conduce plutonul fruntaș, în care predomină atlete africane. Aleargă cu îndîrjire, dă tot ce are mai bun din ea, sperînd că va putea duce pînă la capăt ritmul acesta intens și astfel va cîștiga. Strategia nu merge însă. Se taie. În final termină abia a șaptea. Totuși, cu un record personal, 2h:22min:02sec, ceea ce reprezenta oricum al treilea cel mai bun timp al unei sportive americance. Oricum, era exact timpul pe care și-l propusese, maximum ce putea obține.

Doar cîteva luni mai tîrziu, va termina a treia la Berlin, îmbunătățindu-și din nou recordul personal: 2h:21min:14sec, de data aceasta. Din nou o cursă nebună, cu pedala apăsată la maximum. Termină ”benzina” pe ultimii doi kilometri. Din nou doar o luptă cu timpul, din nou o victorie ratată. ”Cred că dacă aș fi alergat mai puțin impulsiv aș fi putut cîștiga cursa. Dar scopul meu a fost să stabilesc un nou record național”, va spune Shalane Flanagan la sfîrșit.

# 2

Părea să fie ceva limitativ în destinul lui Shalane Flanagan: un talent nativ, multă, multă muncă, întotdeauna efort dus la extrem, dar fără rezultate majore.  Cariera sa a fost mai mereu așa.

S-a născut pe 8 iulie 1981, într-o familie de excelenți alergători. Tatăl său, Steve Flanagan e el însuși un maratonist ce are un timp de 2h:18min la activ, dar cu rezultate bune și ca alergător de trail. Mama sa, Cheryl Bridges (acum căsătorită Treworgy) a fost la rîndul său o alergătoare de cross-country, dar și de maraton, probă în care a stabilit un record mondial în 1971, fiind prima femeie care a coborît sub 2h:50min. Nu știm cît de mult au contat genele, ascendența, însă sigur a contat faptul că Shalane a fost expusă de mică fenomenului alergării (vezi imaginea de mai jos), crescînd alături de tatăl său (după divorțul acestuia) și antrenîndu-se mult timp cu el.

A fost un talent nativ, o mare speranță, ulterior o alergătoare de top, dar căreia i-a lipsit întotdeauna ceva, ceva puțin, pentru a obține o performanță notabilă. Rezultatele sale vorbesc în acest sens: a stabilit recorduri ale SUA în proba de 3.000m sală, 5.000m sală, 15km. A cîștigat o medalie de bronz (ulterior transformată în argint, după ce o atletă a fost găsită dopată) în proba de 10.000m la Jocurile Olimpice din 2008, ca și o medalie de bronz la Campionatele Mondiale de cross country, în 2016. Ulterior, s-a axat pe maraton, unde – nu a obținut decît un loc 2 la New York (2010) și un loc trei la Berlin (2014). Cam atît. Totul însă pînă pe 5 noiembrie 2017.

Foto: în căruciorul din stînga e Shalane Flanagan, însoțită de tatăl său la o cursă de prin anii 1980. Sursă: aici

#3

E o zi destul de însorită la New York. Ultima mare cursă de maraton a anului, ultima din circuitul World Major Series. Cam ca de obicei aici, se pornește greoi. La km 5, grupul alergătoarelor fruntașe trece în 19min:09sec, ceea ce – dacă s-ar menține ritmul – ar duce în final la un timp de 2h:41min:30sec!!!

Abia pe la km 10 se mai accelerează, grupul se resfiră puțin, etiopianca Bizunesh Deba se detașează cu vreo 25m. Nu pentru mult timp însă. Plutonul fruntaș – în care se află kenyanca Mari Keitany,  venită aici să cîștige pentru a patra oară consecutiv – o înghite din nou.

Se trece compact borna km 15 în 54min:44sec. Prea încet pentru a se spera la un nou record al competiției (care e de 2h:22min:31sec). La jumătatea cursei – chiar dacă plutonul s-a mai răsfirat – se merge în continuare în grup. Timpul e de 1h:16min:18sec. Singurul moment tensionat s-a întîmplat la punctul de alimentare de la km 20, unde din cauza îmbulzelii Keitany a fost aproape să cadă.

Mai sunt doar nouă atlete în frunte. Au ajuns la km 25 în 1h:30min:07sec. Surprinde aici prezența – e drept că pasageră – a două atlete: triatlonista Sara Dossena (Italia) și schioarea de fond Eva Vrabcova (Cehia), de două ori participantă la JO. Nu vor rezista pînă la final.

La km 30 se trece în 1h:47min:05sec. Timp mai curînd mediocru, ar putea spune pretențioșii.

De la km 33 începe însă ”drama”, ”acțiunea”. Shalane Flanagan – despre ea nu am pomenit nimic pînă acum, dar a fost tot timpul o prezență discretă în grupul fruntaș – atacă. Nu decisiv însă. Ia totuși o opțiune clară, vrea să conducă. Următorii doi kilometri vor fi cei mai rapizi ai maratonului.

O urmează în apropiere Mary Keitany – indiscutabil una din marile maratoniste ale momentului – și etiopianca Mamitu Daska – una din continuele nume noi ale curselor de anduranță.

Shalane ține pedala apăsată. Dar de data aceasta nu e pînă la maxim. Își creează un avans – de pînă într-un minut – pe care îl poate controla. Keitany nu pare îngrijorată la început, apoi se pare că nu are resurse să mai recupereze. Shalane are o determinare impresionantă. Nu cedează, cum nu a cedat niciodată în cariera ei.

Shalane Flanagan trece prima linia de sosire, în 2h:26min:53 sec, marcată vizibil de emoție. Lacrimile o vor podidi și la conferința de presă de final. Și-a împlinit visul, acela de a cîștiga o cursă majoră de maraton. E prima în care, se pare, a fost interesată întîi de poziția în clasament și abia apoi de timpul final. Anterior a spus că după o astfel de victorie se va retrage. Acum a lăsat să se înțeleagă că va alerga totuși și la Boston, anul viitor.

Alte date despre New York Marathon 2017:

– victoria lui Shalane Flanagan e prima a unei americance după 40 de ani.

– podiumul feminin a fost completat de Mary Keitany (Kenya) – 2h:27min:54 sec și Mamitu Daska (Etiopia) – 2h:28min:08sec. În primele zece s-au mai aflat alte trei alergătoare din SUA.
– de remarcat că toate cele trei maratoniste de pe podium nu mai sunt la vîrsta primei tinereți: Flanagan – 36 ani, Keitany – 35 ani, Daska – 34 ani

– la masculin a fost luptă mare, însă în final, cu doar trei secunde avans, a cîștigat Geoffrey Kamworor (Kenya) – 2h:10min:53sec. Kenyanul în vîrstă de 25 de ani nu era mare favorit, însă despre el Eliud Kipchoge a spus anterior că va triumfa, asta pentru că îl cunoaște bine căci se antrenează împreună. Pe podium, în rest, tot est-africani, cu Wilson Kipsang (Kenya) – 2h:10min:56 sec pe locul 2 și Lelisa Desisa (Etiopia) – 2h:11min:32 sec, poziția a treia.  Kipsang are 35 ani, iar Desisa – 27 ani.

– Maratonul de la New York oferă întotdeauna premii generoase, cîștigătorii la masculin și feminin încasînd fiecare cîte 100 000 de dolari. Americanul Abdi Abdirahman a stabilit un soi de record neoficial, încasînd nu mai puțin de trei premii în bani: 7.500 dolari pentru clasarea sa pe poziția a șaptea la general, 25.000 de dolari pentru că a fost cel mai bine clasat dintre americani și 3.000 dolari pentru că a terminat primul la categoria masters, peste 40 de ani. Timpul său – 2h:12min:48sec.

 

Comments

comments

Previous

Vom putea avea o Halep în atletism?

Next

Cum e să rîzi albastru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also