luni, noiembrie 25 2024
În ultimul an de zile, recordurile mondiale la semimaraton feminin au fost doborîte de nu mai puțin de patru ori.

Valencia, 24 martie 2018. Etiopianca de 27 de ani, Netsanet Gudeta Kebede (vezi foto), face o cursă perfectă în cadrul Campionatelor Mondiale de Semimaraton și cîștigă detașat în 1h:06min:11sec. Timpul său reprezintă totodată un nou record mondial într-o cursă destinată exclusiv fetelor.

Pe locul doi s-a clasat marea favorită, kenyanca Joyciline Jepkosgei, care a terminat la nu mai puțin de 43 de secunde în spate, ea fiind urmată de o compatrioată, Pauline Kamulu, cu un timp de 1h:06min:56sec. Pe echipe, Etiopia a cucerit medalia de aur.

Victoria lui Gudeta (care a declarat că preferă acest nume de familie, pentru că este cel moștenit de la tatăl său) nu a fost chiar o surpriză, ea fiind o prezență constantă în top la marile curse de semimaraton, dar este pentru prima dată cînd reușește să cîștige o medalie la mondiale (în 2016 s-a clasat pe locul 4, iar în 2014 pe 6, fiind de fiecare dată depășită de alergătoare din Kenya). Pentru performanța sa, etiopianca a fost răsplătită pe măsură: 30.000 USD pentru victoria individuală, 50.000 USD pentru noul record mondial și o parte din cei 15.000 USD pentru titlul la echipe.

Să mai spunem că atleții români au avut – cu o singură excepție – o prezență decentă la aceste Mondiale. Excepția a fost Ancuța Bobocel care a reușit să se claseze pe locul 15 la general, fiind prima non-africană în clasament. Timpul său, 1h:10min:21sec, reprezintă un nou record personal. De fapt, toată cursa a fost extrem de rapidă, cu multe personal sau season best.

Celelalte fete din echipa României au obținut următoarele rezultate: Roxana Bîrcă (1h:14min:51sec, locul 62, SB), Cristina Simion (1h:15min:15sec, locul 68, PB), Paula Todoran (1h:16min:40sec, locul 80, SB), Andreea Pișcu (1h:18min:17sec, locul 90, SB). Pe echipe, România s-a clasat pe locul 11. Au fost în total 117 atlete participante. Toate rezultatele sunt disponibile aici.

La băieți, kenyanul Geoffrey Kamworor a cucerit al treilea său titlu mondial consecutiv, dominînd clar cursa, pe care a terminat-o într-un timp de 1h:00min:02sec. El a fost urmat de Abraham Cheroben (Bahrain), ce a înregistrat 1h:00min:22sec și de Aron Kifle (Eritrea), în 1h:00min:31sec. Pe echipe, aurul a revenit Etiopiei.

Singurul reprezentant al României în această cursă cu 152 de finișeri a fost Nicolae Soare, care a terminat pe locul pe 98, cu un timp de 1h:06min:14sec. Primul non-african a fost elvețianul Julien Wanders, care a terminat pe 8, în 1h:01min:03sec. Toate rezultatele se găsesc aici.

Dar să revenim la ideea principală a acestui articol: faptul că în semimaratonul feminin e o perioadă de mare efervescență, recordul mondial ”(s)căzînd” în fiecare din ultimii ani, cu nu mai puțin de patru noi recorduri înregistrate doar în perioada ultimului an calendaristic.

Să o luăm cronologic. Mai întîi, pe 10 februarie 2017, la Ras Al Khaimah (Emiratele Arabe Unite), kenyanca Peres Jepchirchir scotea 1h:05min:06sec, cu trei secunde mai bine decît precedentul record mondial.

Performanța sa nu avea să reziste însă mai puțin de două luni, căci pe 1 aprilie, la Praga, kenyanca Joyciline Jepkosgei devenea prima femeie din lume care coboară sub 1h:05min pe distanța semimaratonului. Timpul său, 1h:04:min:52 sec, era un nou record mondial ce părea intangibil.

Dar cum se întîmplă adesea în astfel de situații, recordul nu a durat mult, căci pe 22 octombrie, la Valencia, tot Joyciline Jepkosgei – care a avut un an 2017 senzațional, în care a stabilit șapte noi recorduri mondiale – mai smulgea o secundă și ducea noul record feminin la 1h:04:51sec. Subliniem, acesta e actualul record la femei, dar în curse mixte. Un timp care, din nou, pare de neatins.

Recordurile mondiale în probele de semimaraton sunt recunoscute oficial de către IAAF începînd din 2004. De atunci încoace, la băieți recordul mondial (care actualmente este deținut, din 2010, de către eritreanul Zersenay Tadese, cu un timp de 58min:23sec) a fost schimbat de cinci ori, în timp ce la fete de șapte ori.

 

Comments

comments

Previous

Alergarea ca exercițiu stoic

Next

Comunicate, comunicate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also