luni, noiembrie 25 2024
Ultramaratoniști din 30 de țări, inclusiv deţinătoarea recordului mondial, poloneza Patrycja Bereznowska, vor veni la Timişoara la Campionatul European de 24h.

Sportiva poloneză Patrycja Bereznowska, deţinătoarea recordului mondial la proba de 24 de ore de alergare, cu 259,991 de kilometri, va participa la Campionatul european ce se va desfășura  între 26-27 mai în România, la Timişoara.

Competiţia europeană, prima de acest nivel organizată de Federația Română de Atletism, va reuni 180 de atleţi din 30 de ţări.

„S-au încheiat înscrierile, am primit listele finale cu atleţii care vor veni să participe la Campionatul European. Ne bucură că avem 30 de ţări participante, ne bucură că din această perspectivă este cel mai mare organizat vreodată. Estimam undeva la 25 de ţări, după numărul de acum doi ani, din Franţa. Acum avem un record de 30. Numărul total de atleţi este de 180 şi ne bucură prezenţa unor nume extrem de importante, sportivi de top. Aş vrea să o menţionez pe poloneza Patrycja Bereznowska, care deţine recordul mondial la proba feminină de 24 de ore de alergare, cu 259,991 de kilometri alergaţi”, a spus marţi preşedintele comisiei de organizare a CE 24H, Diana Amza.

Aici este lista cu alergătorii ce vor participa la Timişoara

Preşedintele FRA, Florin Florea, a anunţat că are în plan organizarea unui campionat balcanic de 24 de ore de alergare. „Ne gândim să facem un campionat balcanic, pentru că în această zonă sunt nouă ţări care îşi trimit atleţi la această competiţie. Vom propune, să vedem dacă se acceptă, pentru că dorim să dezvoltăm zona aceasta de alergare.

Eu am descoperit-o cu mare bucurie, eu am făcut sprint şi am înţeles mai greu partea asta de alergare. Dar este o zonă într-o dezvoltare foarte mare în Europa şi a prins şi în România. Acest curent face parte din sportul de masă, ca să spunem aşa şi cred că trebuie să ne gândim şi noi federaţia de a mobiliza sportul de masă prin alergarea de toate felurile. Nu toată lumea trebuie să alerge ultra, nu asta era ideea, dar orice formă de alergare este bine să o promovăm.

Trebuie să le arătăm oamenilor toate formele de alergare, pentru că dacă ies să se mişte vor veni şi copiii şi practic va fi generaţia de peste 10-15 ani din care noi să selectăm sportivii de mare performanţă. Despre asta e vorba”, a spus Florea.

Şeful federaţiei recunoaşte că instituţia pe care o conduce a fost oarecum depăşită pe această zonă de către sportivii şi organizatorii de competiţii ultra: „Lumea a luat-o cumva înaintea noastră, a instituţiei şi ar fi cazul să ne unim să facem împreună demersurile necesare. Oamenii au nevoie de mişcare, s-au unit cumva şi noi venim să instituţionalizăm treaba asta. Poate că e prea târziu, nu are importanţă, dar e bine ca federaţia să se implice. Alergarea prin sportul de masă trebuie încurajată.

Trebuie ca oamenii să înţeleagă ce e cu 24 de ore, eu când am auzit mă gândeam: cum să fugi 24 de ore? E complicat. Ei, nu e aşa. Asta trebuie să facă federaţia, să arate că lucrurile care ni se par complexe sunt simple. În consecinţă am aprobat în Consiliul General şi Campionatul Naţional de 24 de ore de alergare şi organizarea unui Campionat Naţional de 100 de kilometri, care sunt de fapt probe standardizate ale federaţiei internaţionale. Noi nu le-am făcut până acum din varii motive, dar le-au făcut alţii cu vârf şi îndesat. Ungaria şi Polonia, care sunt top, nu e întâmplător că sunt printre primii și în probele de pistă, pentru că au dezvoltat şi această latură. Eu sunt convins că dacă vom avea un raport bun la aceste europene, vom putea să le luăm și pe următoarele, poate chiar mondialele”.

Ţările care şi-au anunţat participarea la Campionatul European de 24 de ore de Alergare, de la Timişoara sunt: Germania, Bosnia-Herţegovina, Irlanda, Cehia, Grecia, Finlanda, Austria, Norvegia, Ungaria, Suedia, Ucraina, Belarus, Lituania, Marea Britanie, Danemarca, Polonia, Bulgaria, Italia, Franţa, Spania, Olanda, Croaţia, Macedonia, Estonia, Turcia, Slovenia, Belgia, Letonia, Serbia şi România.

România va fi reprezentată în premieră de șase atleţi (Florin Sebastian Ioniţă, Răzvan Farkas, David Iancu, Bogdan Ofiţeru, Mihai Pantiş şi Claudiu Gorgan) şi trei atlete (Mara Guler, Floricica Neacşu şi Ana-Maria Roşioară), care au obţinut acest drept în urma unor criterii stabilite de federaţie.  Mai multe detalii aici. (CSA)

 

Comments

comments

Previous

Boston. Surprizele Des și Yuki

Next

Ingrid Mutter: Despre skyrace și alergare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also