luni, noiembrie 25 2024

Ar fi prima cercetare serioasă care își propune o estimare riscantă, dar cît se poate de precisă. Astfel, statisticianul australian Simon D. Angus de la Universitatea Monash din Melbourne a publicat recent un articol în revista ”Medicine & Science in Sports & Exercise” în care susține că sunt șanse mari ca pînă în mai 2032 să se alerge 1h:58min:05sec pe distanța maratonului. Tot pînă atunci ar fi o probabilitate de 1 la 10 ca timpul la feminin să fie de 2h:05min:31sec.

Oricum, dacă nu se întîmplă pînă în 2032, șansele cresc exponențial ulterior, ajungîndu-se la o cotă de 1 la 4 ca pînă în 2050 să se coboare sub timpul de 2h la maraton, a mai spus Angus. Estimările sale au fost făcute pe baza celor mai noi teorii din statistică.

Întrebarea ”cît de repede se poate alerga un maraton?” preocupă de multă vreme lumea cercetătorilor, primul studiu pe această temă datînd din anul 1925 și fiind publicat în jurnalul medical britanic ”Lancet”. Ulterior, pe măsură ce informațiile ce pot fi analizate au crescut odată cu numărul curselor și al alergătorilor, au mai fost elaborate estimări, ultima – de acum cîțiva ani, făcută de un anume M.J. Joyner – fiind însă cam prea largă: un maraton sub 2h ar fi posibil cîndva în 2021-2022. În curînd, oricum…

Pînă se va vedea care cercetător a avut mai multă dreptate, să reamintim că actualul record mondial este de 2h:01min:39sec și aparține celui mai mare maratonist al tuturor timpurilor, kenyanul Eliud Kipchoge.

Comments

comments

Previous

Pe scurt. Ultra, baremuri, dopaj

Next

6633 Arctic Ultra. O victorie pentru MagiCAMP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also