Psiholog pe bicicletă. La maraton
Cursa de maraton de la Philadelphia (SUA) include în mod oficial și o echipă de psihologi pe bicicletă al căror rol este să ajute alergătorii să treacă peste momentele mai dificile.
Totul a început anul trecut, cînd a fost totuși mai curînd un experiment. Atunci s-a constituit ”Psych on a Bike”, o echipă condusă de dr. Mitchell Greene, psihologul oficial al maratonului din Philadelphia, conform publicației Whyy.org.
Acesta, împreună cu mai mulți colegi, au ”bătut” în sus și în jos, pe biciclete, traseul de pe ultimii zece kilometri ai competiției, oferind sfaturi, încurajări ba chiar și asistență tehnică alergătorilor care se aflau în momentul cel mai dificil al concursului: întîlnirea cu ”zidul”.
Nu insistăm prea mult, sîntem convinși că știți deja că ”zidul” (în engleză „the wall” sau în limbile germanice „Der Mann mit dem Hammer”) este pragul cu adevărat dificil al unei curse de maraton, cînd organismul pare să își fi epuizat toate resursele energetice, mintea este obosită și refuză să mai accepte chinul, dar este totodată și momentul în care trebuie să știi și să poți să treci peste, să mergi mai departe.
Să revenim însă la programul psihologului M. Greene. Ce face el nu este ceva nou, se mai întîmplă pe la curse, numai că la Philadelphia, de anul acesta totul devine oficial.
Rolul echipei ”Psych on a Bike” este să urmărească cu atenție alergătorii care par să aibă cea mai mare nevoie de ajutor pe ultima parte a maratonului (unii pot da evidente semne de oboseală, alții par să nu mai vadă nimic în jur, altora aproape le curg lacrimi de disperare etc) și să le ofere încurajări și sfaturi pe măsură.
Încurajări precum ”hai că poți, e bine”, sfaturi precum ”nu te opri, mergi puțin și apoi reia alergarea” sau gesturi simple precum oferirea unei sticle cu apă sînt extrem de bine venite într-o cursă de maraton, mai ales cînd te izbești de ”zid”.