luni, iulie 22 2024
Pentru al doilea an consecutiv, kenyanul Eliud Kipchoge a cîștigat titlul de cel mai bun atlet al lumii

Lumea maratonului a fost dominată indiscutabil, în ultimii trei ani, de către kenyanul Eliud Kipchoge. Pentru mulți el ar fi, de fapt, cel mai mare maratonist al tuturor timpurilor. Și 2019 a fost un an excelent pentru Kipchoge. Mai întîi, în aprilie, a cîștigat categoric maratonul de la Londra (cursă din cadrul World Marathon Series) pentru ca în octombrie să devină primul om din lume care a alergat sub 2h distanța maratonului (1h:59min:40sec). Să mai spunem că el este și deținătorul recordului mondial pe această distanță, cu un timp de 2h:01min:39sec, realizat anul trecut la Berlin.

Nu este de aceea surprinzător că, pe 23 noiembrie, atletul kenyan a fost desemnat cel mai bun atlet al anului, primind titlul în cadrul unei gale a Federaţiei internaţionale de atletism (IAAF), care a avut loc la Monte Carlo. Kipchoge nu a fost prezent la eveniment, dar a acceptat distincția și a mulțumit prin intermediul unui interviu televizat.

Anul acesta, Kipchoge a fost preferat fondistului ugandez (campion mondial pe distanța de 10.000m) Joshua Cheptegei, lui Noah Lyles (SUA, 200 m şi ştafetă 4×100 m), Karsten Warholm (Norvegia, 400 m garduri) și lui Sam Kendricks (SUA, săritura cu prăjina).

La fete, cea mai bună atletă a fost desemnată americanca Dalilah Muhammed, medaliată cu aur la Doha după ce şi-a doborît propriul record mondial la 400 m garduri. Ea a reușit să ”ia fața” kenyencei Brigid Kosgei (ce a stabilit un nou record mondial la Chicago – 2h:14min:04sec și a cîștigat și maratonul de la Londra) și olandezei Sifa Hassan (ce a reuşit o performanţă fără precedent, obţinînd medalia de aur în probele de 1.500 m şi 10.000 m la Doha).

Irlandezul Colm O’Connell, pastor misionar care trăiește de mulți ani în Kenya și care o pregătește pe Rudisha, a fost desemnat cel mai bun antrenor al anului.

Comments

comments

Previous

Ziua Giganților. Un documentar

Next

Psiholog pe bicicletă. La maraton

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also