Info general

Kipchoge, din nou cel mai bun

Pentru al doilea an consecutiv, kenyanul Eliud Kipchoge a cîștigat titlul de cel mai bun atlet al lumii

Lumea maratonului a fost dominată indiscutabil, în ultimii trei ani, de către kenyanul Eliud Kipchoge. Pentru mulți el ar fi, de fapt, cel mai mare maratonist al tuturor timpurilor. Și 2019 a fost un an excelent pentru Kipchoge. Mai întîi, în aprilie, a cîștigat categoric maratonul de la Londra (cursă din cadrul World Marathon Series) pentru ca în octombrie să devină primul om din lume care a alergat sub 2h distanța maratonului (1h:59min:40sec). Să mai spunem că el este și deținătorul recordului mondial pe această distanță, cu un timp de 2h:01min:39sec, realizat anul trecut la Berlin.

Nu este de aceea surprinzător că, pe 23 noiembrie, atletul kenyan a fost desemnat cel mai bun atlet al anului, primind titlul în cadrul unei gale a Federaţiei internaţionale de atletism (IAAF), care a avut loc la Monte Carlo. Kipchoge nu a fost prezent la eveniment, dar a acceptat distincția și a mulțumit prin intermediul unui interviu televizat.

Anul acesta, Kipchoge a fost preferat fondistului ugandez (campion mondial pe distanța de 10.000m) Joshua Cheptegei, lui Noah Lyles (SUA, 200 m şi ştafetă 4×100 m), Karsten Warholm (Norvegia, 400 m garduri) și lui Sam Kendricks (SUA, săritura cu prăjina).

La fete, cea mai bună atletă a fost desemnată americanca Dalilah Muhammed, medaliată cu aur la Doha după ce şi-a doborît propriul record mondial la 400 m garduri. Ea a reușit să ”ia fața” kenyencei Brigid Kosgei (ce a stabilit un nou record mondial la Chicago – 2h:14min:04sec și a cîștigat și maratonul de la Londra) și olandezei Sifa Hassan (ce a reuşit o performanţă fără precedent, obţinînd medalia de aur în probele de 1.500 m şi 10.000 m la Doha).

Irlandezul Colm O’Connell, pastor misionar care trăiește de mulți ani în Kenya și care o pregătește pe Rudisha, a fost desemnat cel mai bun antrenor al anului.

Comments

comments

>
Previous post

Ziua Giganților. Un documentar

Next post

Psiholog pe bicicletă. La maraton

Alerg.ro

Alerg.ro

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *