duminică, noiembrie 24 2024

Craioveanul Marius Ionescu (zis Piciu), un tînăr de 27 de ani, a realizat anul acesta un timp de 2h:16min:11sec în cadrul maratonului de la Rotterdam. E un timp competitiv, ce se încadrează în baremul B pentru calificarea la Jocurile Olimpice din 2012. În continuare, partea a doua a interviului realizat cu Marius Ionescu, interviu care se regăsește și în revista Alerg #4.

                                                                         XXX

Alerg.ro: Să ne întoarcem totuși la începuturile tale ca atlet? Cum ai descoperit alergarea?

Marius Ionescu: Sunt născut în Craiova și aici am făcut școala generală nr.19, în cartierul unde locuiesc, dar și liceul. Am învățat un an la liceul “Elena Cuza”, la clasa cu profil sportiv, apoi am făcut liceul sportiv “Petrache Trișcu“. Pot spune că am fost un copil cuminte, care nu a creat prea multe probleme părinților. Normal, cum eram doar băieți acasă, căci mai am doi frați, ne mai băteam între noi… dar nimic grav. (râde!)

Pe la sfârșitul clasei a 4-a am vrut să merg la fotbal, ca toți băieții. Însă, după ceva timp un coleg de serviciu al tatei a venit cu o propunere: să merg un timp la atletism pentru a face condiție fizică, apoi mă va duce el la un antrenor de fotbal pe care îl cunoștea. Colegul tatălui meu avea un băiat, cu vreo 7-8 ani mai mare decât mine, care făcea atletism. Și uite așa, cam din întâmplare, am ajuns pe la vârsta de 11 ani să practic atletism.

Alerg.ro: Știu că majoritatea cunoscuților îți spune Piciu, un nume pe care l-ai primit în copilărie pentru că erai mai firav…

Marius Ionescu: Mi se spune așa de cand m-am apucat de atletism, pentru că eram un copil slăbuț și scund. Între timp, cu toate că am crescut, tot slab am rămas. Mi-a rămas și porecla asta, dar nu m-a deranjat niciodată. Multă lume nu mă cunoaște după nume dar când aude vorbindu-se de Piciu știe despre cine este vorba. (râde!)

Alerg.ro: Cariera oricărui sportiv e influențată și de antrenorii alături de care lucrează. Ce ai învățat de la aceștia?

Marius Ionescu: De când m-am apucat de atletism am același antrenor, pe domnul Cătălin Geapană. Îl consider ca pe un tată, fie numai pentru faptul că în ultimii zece ani am petrecut mai mult timp cu el decât cu familia. De la el am învățat că în viață poți reuși doar prin muncă și seriozitate.

Alerg.ro: Totuși te-ai antrenat și prin străinătate. Este o altă experiență?

Marius Ionescu: Din anul 2008 am început să lucrez cu un manager olandez. Acesta mi-a oferit ocazia să mă pot antrena un timp în Olanda, apoi mi-a făcut legătura cu un grup de atleți din Anglia, alături de care m-am antrenat timp de două luni în 2009 și cu care mai mențin și azi legătura.

În țară eu mă antrenez singur, dar acolo am dat peste un grup de 5-6 sportivi, iar asta m-a ajutat destul de mult, pentru că împreună depășeam mai ușor momentele grele din timpul antrenamentelor. Și asta te ajută să crești în performanță.

Din câte am văzut, atleții din alte țări nu au așa de multe în plus, precum credem, doar că ei fac totul calculat și sunt mai relaxati decât noi. În plus, urmăresc un singur obiectiv, fără a fugi după doi iepuri așa cum facem noi de multe ori. Unii chiar și muncesc, pe lângă faptul că practică sport. Nici pentru ei viața nu e ușoară.

Alerg.ro: Pe tine cine te sprijină?

Marius Ionescu: Federația Română de Atletism m-a susținut tot timpul. Dar nu numai pe mine, ci pe toți atleții care au confirmat și care au arătat că vor și sunt capabili să facă sport de performanță.

Alerg.ro: Cât și cum te pregătești pentru un concurs?

Marius Ionescu: Programul pentru o competiție este făcut de antrenorul meu, după care îl discutăm și ne hotărâm cum să îl punem în aplicare. Fiecare antrenor își cunoaște sportivul și știe capacitățile sale, pentru că nu toți sportivii se pot adapta la un anumit stil de antrenament.

După părerea mea, la proba de maraton totul ține de volum, de kilometrii alergați la antrenament. Cu cât ai mai multe alergări de peste 20-25 km cu atât este mai bine. Evident, nu trebuie nici să exagerezi. Eu, spre exemplu, ajung să fac peste 200 de kilometri pe săptămână, iar când se apropie perioada de concurs încep să scad volumul, pentru a fi odihnit.

Alerg.ro: Te antrenezi și la altitudine? Unde?

Marius Ionescu: Un program de antrenament la altitudine ar trebui făcut în fiecare an, cel puțin 21 de zile, pentru a avea eficiență. Eu mă pregătesc pe platoul Bucegilor, la Complexul Sportiv Piatra Arsă, care se află la 1950 m altitudine. Timpul de ședere acolo depinde de programul competițional pe care îl am, o lună, chiar și două. Iar acolo, în mare parte lucrez volum, mai exact alergări cât mai lungi.

Alerg.ro: Care sunt, în opinia ta, principalele calități ale lui Piciu? Dar defectele?

Marius Ionescu: Calitățile mele, ca om dar și ca sportive, cred că sunt ambiția, seriozitatea și sinceritatea. Iar despre defecte, nu prea știu ce să zic… fiecare om are defectele sale, mai mici sau mai mari.

Alerg.ro: Ce zici de recordul național la maraton? Te vezi capabil să îl dobori? Și, în context, crezi că se va alerga vreodată sub două ore la maraton?

Marius Ionescu: Daca nu mă înșel, recordul național este deținut de Andreica, cu circa 2h:12min (Cătălin Andreica a alergat în 1978, la campionatele europene, în 2h:12min:29.4sec – n.r).Eu sper ca în următorii doi ani să mă apropii cât mai mult de acest timp și, de ce nu, sa îl și întrec.

În ce privește recordul mondial al lui Haile Gebrselassie (2h:03min:59sec – n.r.) ,cu toate că lumea evolueaz, eu nu cred că va fi bătut în următorii 10-15 ani. Sub două ore nu cred că se va alerga vreodată, iar cei care au alergat un maraton și știu despre ce este vorba, mi-ar da dreptate.

Comments

comments

Previous

Piciu. Un vis olimpic

Next

Kiplagat - noua campioană mondială

4 comments

  1. Felicitari pentru locul de la Campionatele Mondiale! E mare lucru sa fii al XIII-lea din .. cateva miliarde! Succes, toate cele bune si spor la treburi in continuare! Tinem pumnii!

  2. da, da, am consemnat noul record mondial.
    Se pare totusi ca vom fi contemporani cu o performanta de sub 2h la maraton….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also