duminică, iulie 14 2024
Cei 100 de ani de la Marea Unire sînt sărbătoriți și în alergare sau, cel puțin, în pas alert. Oricum, pe distanțe cît mai lungi.

Fără a avea pretenția că nu ne-a scăpat ceva, să menționăm evenimentele prin care alergători sau oameni obișnuiți vor să marcheze centenarul Marii Uniri de la Alba Iulia.

În derulare
# O delegație de 100 de români din comuna Vîlcele (județul Covasna) vrea să ajungă pe 1 decembrie, la Alba Iulia, refăcînd simbolic – pe jos sau în căruțe – traseul pe care acum o sută de ani l-au parcurs înaintași de-ai lor. Distanța parcursă: 238km. Detalii aici.

# Profesorul Ion Mărgineanu a plecat pe 1 noiembrie din orașul Bălți (Republica Moldova), dorind să parcurgă 500 de km pentru a ajunge tot la Alba Iulia. Mărgineanu este un fost deputat în primul Parlament al Moldovei și el va transmită mesajul că și basarabenii sprijină unirea. Mai multe amănunte aici.

# Doi militari din Galați au plecat pe 17 noiembrie, tot spre Alba Iulia, pe un traseu care urmează pe cel al Regimentului 11 Dorobanţi „Siret” Galaţi, din timpul campaniei anului 1916 pentru eliberarea Transilvaniei. Cei doi, respectiv plutonierul major Onofrei Cristian, din Inspectoratul de Jandarmi Judeţean „Dunărea de Jos” Galaţi şi fruntaşul Vlasie Alexandru din Batalionul 300 Infanterie Mecanizată „Sf. Andrei” Galaţi vor alerga astfel circa 500 km în memoria eroilor căzuți în luptă. Detalii suplimentare aici.

25 noiembrie
# Ținut ca de obicei în apropierea datei de 1 decembrie, tradiționalul Cros al Unirii (ajuns la a 50-a ediție) a avut loc pe 25 noiembrie la Alba Iulia. Distanța alergată a fost de 3 km. Detalii și cîștigătorii pe categorii de vîrstă aici.

27 noiembrie
# În această zi se dă startul celei de a opta ediții a Maratonului Reîntregirii Neamului Românesc (despre acest nume am mai scris aici). Traseul va fi lung de 58 km, între Blaj și Alba Iulia. Sînt opt alergători implicați, printre care și o doamnă, cu toții experimentați. Mai multe detalii pe pagina de facebook a unuia dintre organizatori (care e și alergător), inepuizabilul Ilie Roșu.

# Tot azi, alergătorul master Vasile Hârjoc (65 ani) și-a propus ca în cinstea Centenarului Marii Uniri să alerge într-o probă personală de maraton, pe distanța Cugir-Alba Iulia. Alte amănunte aici.

1 decembrie
# Ajuns la a opta ediție, Maratonul 1 Decembrie, din București, este pus și acesta anul acesta sub semnul celebrării centenarului Marii Uniri. Concursul are probe de maraton, semimaraton, cros 11,1km, cursa fotoliilor rulante și cros popular (3,5km). Toate cele 1060 de locuri la cursele mai lungi au fost deja ocupate.

Comments

comments

Previous

Gerar. Și o bursă de merit sportiv

Next

Pe scurt. Alergări pe frig

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also