luni, noiembrie 25 2024
Laboratorul antidoping de la București devine al cincilea laborator suspendat în ultima vreme de către WADA

Informația

Joi seara, agenția de presă Reuters anunța că laboratorul antidoping de la București a fost suspendat provizoriu, din cauza unei neconformități.  Decizia Agenției Mondiale Antidoping (WADA) presupune că în București nu se mai poate desfășura nicio activitate antidoping, inclusiv analiza probelor de urină și sînge.

Sancțiunea va fi menținută pe perioada unei investigații ce va fi făcută de către o comisie independentă. În mod normal e nevoie de circa șase luni pentru realizarea investigației.

Pe durata suspendării, probele care nu au fost analizate de laborator vor trebui trimise la alte laboratoare acreditate, pentru ”a asigura analize de calitate și a păstra astfel” încrederea sportivilor în acest proces și în sistemul antidoping.

Laboratorul de Control Doping din România a fost fondat în august 1983 şi a funcţionat iniţial în structura oganizatorică a Institutului Naţional de Cercetare pentru Sport din subordinea Agenţiei Naţionale pentru Sport. Din august 2016 este în subordinea Secretariatului General al Guvernului.

Laboratorul a primit acreditarea internaţională din partea WADA la 29 iulie 2009.

Reacții

Ministrul Tineretului şi Sportului, Marius Dunca, a declarat, vineri, agenţiei News.ro, că decizia WADA poate fi atacată la Curtea de Arbitraj Sportiv (TAS). ” Oricum, această decizie nu ar trebui să umbrească munca sportivilor. Eu am speranţa ca după şase luni să se ridice această suspendare şi vom face tot ce este omeneşte posibil ca acest lucru să nu se mai întâmple, să nu mai fie întreruptă activitatea, mai ales că noi promovăm un sport curat, asta este obligaţia noastră, a tuturor. Trebuie să vedem ce au constatat cei de la WADA în acel control”, a mai spus Dunca.

Valentina Alexandrescu, director în cadrul Agenţiei Naţionale Antidoping, a declarat tot pentru News.ro, că acum ANAD trebuie să trimită probele recoltate la alt laborator. „Toate probele recoltate trebuie să le trimitem în altă parte. Au fost suspendate mai multe laboratoare şi au mai rămas doar câteva, iar toată lumea vrea acolo. Probele de sânge trebuie să ajungă în 72 de ore, iar dacă nu e un laborator din UE nu vor ajunge în timp util”, a arătat Alexandrescu.

În ultimii doi ani, au mai fost suspendate laboratoarele antidoping de la Bogota, Ciudad de Mexico, Lisabona şi Paris.

 

Comments

comments

Previous

Am și ceas, am și valoare

Next

Europenele de ultramaraton în România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also