Poate redeveni performant atletismul românesc?
Nu avem, desigur, un răspuns la această întrebare. Avem însă cîteva notații pe marginea unor întîmplări recente
Am consemnat ieri pe scurt un eveniment, care merită salutat: parteneriatul încheiat între Federația Română de Atletism și două companii private (Garmin Romania, respectiv SportGuru), parteneriat în baza căruia 24 de atleți, cu rezultate notabile, primesc ceasuri multisport care să îi ajute în programele lor de antrenament.
Evident, nu e cine știe ce mare înțelegere la mijloc (nici ca sumă, nici ca impact public) însă e vorba totuși de o colaborare încheiată de FRA cu două entități private. O colaborare care, cel puțin în intenții, se încadrează în ceea ce am tot spus că ar fi noua paradigmă a sportului: mînat de la spate de companiile producătoare, de new media și industria spectacolului, sportul nu mai înseamnă azi doar performanță în sens clasic (contează doar rezultatul, doar cîștigătorul) ci tinde să devină tot mai mult o activitate care vrea să te implice (pe tine, consumatorul), să te emoționeze, să te facă să participi la evenimente și să îți creeze comportamente și adicții ”sănătoase”, ”eroice” sau ”comunitare”.
Cînd spun asta, iau în calcul că cele două companii amintite mai sus au o istorie destul de lungă și de consistentă în implicarea și susținerea sportului de masă de la noi, unde au încercat exact cele spuse mai sus.
Acum, acordul cu FRA, ar presupune translarea acestui model și la nivelul sportului de performanță (atît cît mai este) de la noi. Lucrul acesta pare posibil, dacă luăm în considerare spusele lui Mircea Rașovan, directorul SportGuru, pentru că s-a petrecut o schimbare la nivelul FRA. Rașovan a spus textual: ”Am descoperit o nouă echipă la Federație. Noi am mai avut astfel de încercări, dar pînă acum nu ne-a reușit”.
”Mlădinoiu, nu Mădinoiu”
De ceva vreme, s-a produs într-adevăr o schimbare la Federația Română de Atletism. E vorba, întîi de toate, de schimbarea echipei de conducere, noul președinte fiind din mai a.c. Anișoara Cușmir-Stanciu, campioană olimpică în 1984, la săritura în lungime.
Doamna Cușmir a fost și ea ieri la anunțarea parteneriatului amintit mai sus, însă prezența sa – distinsă și elegantă ca aparență fizică – a fost mai curând protocolară.
Altcineva a fost însă mai ”vizibil”. Întîi de toate, prin tonul coroziv cu care a ținut să îl corecteze pe MC-ul care l-a prezentat: ”Mă cheamă Mlădinoiu, nu Mădinoiu”.
Apoi, lucrurile fiind clar enunțate, Adrian Mlădinoiu, secretarul general al FRA, căci despre domnia sa era vorba, a început să ofere detalii despre parteneriat, lăsînd clar să se înțeleagă că acesta i se datorează. Numai că detaliile s-au rezumat aproape numai la generalități: ”un prim parteneriat de acest gen”, ”un proiect pilot”, ”va deveni un model de bune practici”. Generalități care au sunat însă puțin cam emfatic și calp pe alocuri. Politicianiste, ce mai.
De fapt, Adrian Mlădinoiu este un politician cu o carieră densă la nivel de achiziții: absolvent de școală militară, așadar ofițer de armată, se specializează în activități de protecție de demnitar, lucrează la SPP, devine aghiotantul al Liviu Dragnea (prin 2012), apoi consilier, secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului (în 2019), membru în vreo două consilii de administrație ale unor firme de stat (AAAS și CNAIR), șef al organizației PSD Cluj etc (un rezumat bun al activității sale e de găsit aici. Ba chiar, din 2018, este admis ca doctorand la Facultatea de Filosofie a Universității din București (ceea ce l-a adus în atenția, cam critică e drept, a lui Gabriel Liiceanu).
Ultima poziție publică, cea de secretar general al FRA, poate fi explicată prin trecutul său sportiv recent, Adrian Mlădinoiu fiind vice-campion balcanic master la săritura în lungime și sprint 60 metri.
Așadar, rămîne de văzut dacă experiența profesională a dlui Adrian Mlădinoiu, plus caracterul său pragmatic și bazat pe acțiune vor ajuta ca atletismul românesc să redevină performant. Promisiunile în acest sens sînt făcute.