Roșu. Enduroman
Andrei Roșu și-a mai trecut în palmares un concurs de ultratriatlon: Enduroman A2A
Pe 1 iulie, Andrei Roșu a reușit să devină al 22-lea finișer al Enduroman Arch To Arch, un concurs care presupune alergarea a 87 de mile (aproape 140 km) între Marble Arch din Londra și orașul Dover, apoi parcurgerea înot a cel puțin 21 de mile (depinde foarte mult de curenți și valuri) între țărmul britanic și cel francez, pentru ca în cele din urmă să urmeze 187 de mile (300 km) de mers pe bicicletă până la Arcul de Triumf din Paris.
De aici vine A2A, de la Marble Arch to Arc de Triomphe.
Andrei Roșu a înregistrat următorii timpi:
Alergare: 18h:12min
Tranziție 1: 15h:39min
Înot: 20h:44min
Tranziție 2: 7h:55min
Bicicletă: 23h:00min
Total: 85h:30min.
Ultra-triatlonul se desfășoară anual, din 2001 încoace, în serii, în intervalul iunie-septembrie. Totul depinde de zilele în care valurile Canalului permit traversarea.
Pentru a participa trebuiesc îndeplinite câteva condiții: să ai la activ cel puțin o sesiune de înot mai mare de 6 ore, în ape deschise, la o temperatură de cel mult 16 grade. Desigur, cât mai multe ultramaratoane și curse lungi pe bicicletă. Și, nu în ultimul rând, să ai 3.000 de lire pentru a plăti taxa de înscriere.
Până acum, 22 sportivi au reușit să ducă la bun sfârșit această provocare. În 2001, Edgar Ette a fost primul, realizând un timp de 81h:05min. Pe 23 august 2011, Rachael Cadman a terminat cursa în 97h:37min, fiind prima femeie care a terminat Enduroman. Recordul e deținut de australianul John van Wisse, care anul trecut a terminat cursa în 61h:27min.
Proba se poate face și în ștafetă.
Andrei Roșu a realizat și o premieră neoficială*, fiind primul român care a traversat înot Canalul Mânecii. Anterior, doar Iancu Avram, un bibliotecar din Petroșani, a mai încercat oficial să facă același lucru (în 2014), dar vremea neprielnică, valurile mari și curenții puternici, mai ales, l-au împiedicat.
Traversarea înot a Canalului Mânecii este un vis mai vechi al curajoșilor. Primul care a reușit acest lucru a fost englezul Matthew Webb, în 1875, după circa 21 de ore și 45 de minute de luptă cu valurile și cu meduzele. În 1926, Gertrude Ederle devine prima femeie care a parcurs cele (cel puțin) 21 de mile ale Canalului, plecând din Franța.
De atunci, traversarea a fost reușită de mult mai mulți oameni, printre care argentinianul Antonio Abretondo (în 1961, primul care a înotat dus-întors, fără oprire), australianul John Maclean (primul paraplegic, 1998) sau francezul Phillppe Croizon (prima persoană cu toate cele patru membre amputate, 2010). Recordul de viteză e deținut de australianul Trent Grimsey, cu 6h:55min.
Despre alte curse sau realizări ale lui Andrei Roșu mai puteți citi aici sau aici.
* E premieră neoficială deoarece traversarea înot a Canalului Mânecii se face în mod oficial respectând anumite reguli, printre care și pe cea de a nu purta costum de neopren. Condițiile specifice sunt menționate aici.
Tot respectul pentru nenea asta pentru ca face asa ceva, dar parerea mea e ca se ajunge la exhibitionism. In alta ordine de idei, sigur iti trebuie bani frumosi ca sa te inscrii la tot felul de curse la care participa el. Gargara cu „oricine poate face asta”, pe care am auzit-o de la el, e buna doar daca ma trezesc intr-o zi cu gandul sa inot pe furis vreo 5 de ture de Herastrau, sa biciclez de nebun pana in vreun oras, la alegere, si inapoi, si sa dau iar vreo 10-20 de ture de Herastrau. Nu ma vede nimeni, dar sunt ultratriatlonist. Bine, probabil ca omul a muncit pentru banii aia, nu i-a furat, sunt banii lui, treaba lui ce face cu ei. Dar populismul (ca nu-mi vine alt cuvant) din discursurile lui e usor fortat. In sfarsit, bafta in continuare!
Si eu cred ca s-a facut un exces de epitete si superlative in ce priveste participarea lui Andrei Rosu la aceasta competitie, insa din din perspectiva unui sportiv amator realizarea lui este de apreciat. Cred ca merita felicitari si, cum ai spus si tu, bafta in continuare.
Felicitări, deosebita performanta de a termina cursa asta imposibila! În rest, cu unicitatea, comparatiile cam scârțâie. Rămâne primul roman care a traversat canalul în wetsuit Zootforce 3…
Cam depreciativa remarca legata de ”un bibliotecar” si pentru asta un mare minus celui care a scris si a publicat textul. Apoi, de ce oare intr-un text in limba romana folositi voi ”mile” in loc de km? E si asta doar un text tradus? Iar despre dl. Rosu …. hai sa fim seriosi, ca prea multe nu coincid cu viata reala si nu ma refer acum la bani. Omul si-a atras imagine si sponsori, deci de bani nu-l doare capul. Ceea ce nu prea se pupa cu realitatea este felul in care se baga la inaintare: ”om cu job normal, familie, acte caritative si supra-sportiv.” Un om care are ”job normal” si familie in care se implica, mai ales in RO, nu are cum sa ajunga la astfel de performante. Eu unul nu cred asa ceva si de aceea nu-mi place felul cum este prezentat peste tot. Si nu, nu oricine poate face orice, este un optimism de gargara cultivat in numele populismului, cum bine a mai spus cineva pe-aici. Nu ma intereseaza cum de are dl. Rosu timp si energie pentru antrenamente, dar cert este ca are orice, numai ”un job normal” nu are. Cred ca castiga deja sume indeajuns de satisfacatoare pentru a mai sta ocupat 10 sau 12 ore in fiecare zi intr-un birou … sa fim realisti si sinceri, ca sportul parca cultiva spiritul de corectitudine. In rest, s-auzim numa de bine, sa fie sanatos (mai vedem noi in 10-15 ani, cat de sanatos mai este).
Buna ziua,
am ezitat putin inainte de a face public mesajul dlui Razvan. Nu este un mesaj injurios sau calomnios, insa prezumptiile pe care le face sunt cam multe si, cred, nefondate. De aceea o sa incerc sa va raspund in continuare:
– nu este nimic depreciativ in remarca cu „un bibliotecar”. Doar am mentionat meseria dlui Avram Iancu, pt a sublinia inca o data ca este vorba de un amator, nu de un sportiv profesionist.
– este amuzanta remarca in legatura cu folosirea distantei in mile intr-un text in limba romana. Nu este un barbarism, nu este un termen inadecvat, ci pur si simplu e o unitate de masura. In plus, am echivalat distantele in km, pentru doritori.
– Nu am inteles ce vreti sa ii reprosati dlui Andrei Rosu. La Alerg.ro am mentionat mereu ca apreciem rezultatele sale, insa nu le consideram decit niste performante personale. Nu ne-am inscris in corul celor care il ridica in slavi, nici al celor care ii neaga meritele. In ce priveste modul in care face rost de sponsorizari, de felul in care se imparte intre un „job normal”, intre familie, intre actele caritative etc, etc, tine de un mod propriu – si cred ca si eficient – de gestionare a timpului sau. Sa ne vedem cu totii sanatosi si peste 10-15 ani.
Multumim.