Cel mai frumos concurs de alergare urbană din țară?
Chiar dacă prefer în primul rând crosurile prin păduri și alergările montane, am participat la mai multe concursuri urbane din țară, în Cluj, Brașov, Timișoara, Sibiu, Sighișoara, Mediaș etc. Am mai alergat prin București, Târgu Mureș, Miercurea Ciuc, Satu Mare… în general pe oriunde am ocazia să trec prin țară sau străinătate. Dar niciunde în țară nu am fost la fel de impresionat ca în Alba Iulia.
Iar aici meritul aparține desigur frumuseții orașului și investițiilor edilitare recente, dar și organizatorilor Alba Iulia City Race, care au gândit traseul competiției din 15 martie 2014 într-un mod spectaculos și variat.
Traseele de 10 km de cros și semi-maratonul marchează orice alergător pentru că ne plimbă pe aleile pietonale din cea mai spectaculoasă cetate din România, Cetatea Alba Carolina, amenajată în stil vauban în secolul XVIII și reabilitată în ultimii ani, dar și pentru că ne duce prin Parcul Dendrologic „Dr. Ioan Vlad” din Valea Popii, de 21 de hectare. Apoi, crosul copiilor este gândit în preajma zidurilor exterioare ale cetății, pe un traseu pietonal de 2,7 km, un rai pentru orice sportiv, dar și pentru un simplu cetățean, care dorește să scape de noxele mașinilor și de zgomotul orașului, pentru a-și savura liniștea și gândurile sau istoria cetății.
„Sportul înseamnă sănătate. E pilula ideală anti-stres. De aia și vin la concursuri alergătorii din orașele mai mari, unde și gradul de stres e mai ridicat”, îmi spune Marius Anghel, co-organizator al competiției din Alba Iulia și antrenor de Orientare la CS Unirea, alături de Radu Milea & friends.
Marius Anghel este alergător de mai bine de 30 de ani și fost campion de orientare al României, la sfârșitul anilor 80, la juniori 1, într-o vreme în care făceau orientare în țară 600-800 de sportivi legitimați, acum fiind doar 300. Poate astfel de întreceri sportive să reînvie gustul pentru sportul de masă, capitol la care România stă prost.
Backgroundul de orientare al organizatorilor e evident. Traseul nu se limitează la oraș, e mai divers, de la asfalt la pământ și înapoi la piatră cubică. La 10 km este o diferență de nivel de 300 de metri, iar la semi de 700 de metri. Cum Alba-Iulia este traversată și prin centrul nou în zona pietonală nu se alergă în paralel cu mașinile, ceea ce face traseul cu atât mai plăcut. Se ajunge apoi într-un cartier de case, o zonă mai bogată a orașului, după care se intră în parcul dendrologic, care adăpostește o floră bogată, peste 1.000 de specii…
Păcat că s-a asfaltat și aici prea mult, chiar dacă aleile de vreo 5 km sunt gândite pentru pietoni, bicicliști sau pentru amatorii de role. S-ar fi putut alege un material compozit, care să permită scurgerea apei, dar și să fie mai moale pentru picior și să ofere senzația de naturalețe și de intruziune cât mai blândă în pădure.
La întoarcerea din pădure e belvedere. Se vede orașul de la înălțime, apoi se coboară în centru și se dă o tură prin cetate pentru a ajunge la sosire, în fostul Parc Custozza, transformat în piață publică a orașului, decizie a autorităților contestată de activiștii de mediu.
Alergarea pe lângă zidurile vechi ale orașului a fost cea mai odihnitoare pentru mine, mai ales că din cauza ninsorii și a frigului, rulam singur pe sute de metri de istorie și nostalgie a trecerii timpului, într-o cetate care încărunțise atât de frumos.
La competiție vor participa sportivi de top ai României ca Ana Maria Brânză, campioană mondială și medaliată olimpică la scrimă. Ori alergătorul montan Ionuț Zincă, locul doi mondial al momentului după Kilian Jornet, potrivit Federației Internaționale de Skyrunning și clujeanul Gyorgy Szabolcs Istvan, alături de care am alergat o parte din traseu la Alba, care apare în clasamentul FIS pe locul 52. Este o cursă cu rezonanță culturală, dar și eco, atuuri pe care puține orașe din România le oferă într-un mod atât de distins și evident.
Targetul organizatorilor e un concurs în trei probe cu cel puțin 500 de participanți urmând ca la edițiile viitoare să treacă de 1.000. Iar la cât de frumoasă e Cetatea, unde lucrările de reabilitate continuă, competiția are șanse mari să crească.
„Garda cetății călare o să dea startul în salvele tunului”, îmi spune zâmbind antrenorul Marius Anghel.
Titlul de „cel mai … concurs” poate fi greu atribuit si asta dupa mai multe editii. O competitie care nu si-a tinut inca prima editie, practic nu exista (dupa cum mentiona anii trecuti Lucian Clinciu). La fel pentru o competitie ce urmeaza a-si desfasura prima editie nu cred ca e bine nici macar sa sugerezi o titulatura gen „cel mai frumos”.
Mai mult, nu prea inteleg conceptul de alergare urbana. Mai mult, la Alba Iulia se va alerga mai mult pe dealuri. Asadar e un veritabil concurs de „trail running” (tip Semimaraton Intersport Brasov”).