joi, aprilie 18 2024

Un gest simbolic, emoționant. Singura campioană olimpică a României la maraton a decis să se retragă din activitate cu ocazia Maratonului Internațional București

retragere

Ce impresionează la prima vedere la Constantina Diță este simplitatea.  Nu o simplitate sărăcăcioasă, ci una transparentă, clară. Ce simte, ce gândește, i se citește pe față. Nu are nimic de ascuns. E senină, zâmbitoare, emoționată, dacă e cazul.

Așa a fost și astăzi, la conferința de presă în cadrul căreia și-a anunțat retragerea din activitatea sportivă. E drept că în ultima vreme a alergat tot mai puțin și nici nu s-a mai antrenat cu intensitate. Dar a decis să spună ”stop”. Un moment greu, delicat, în viața oricărui sportiv.

Retragerea oficială va fi în toamnă, cu ocazia Maratonului Internațional București (ce se va desfășura în 4-5 octombrie).

„Am ales MIB-ul pentru că este cel mai important eveniment de acest gen din România. Am fost invitată să particip aici și anterior, de mai multe ori, dar nu am putut veni din cauza altor evenimente. (…) Acum am decis să-mi fac retragerea acasă, chiar dacă am primit oferte în acest sens şi din Statele Unite, dar am refuzat. Nicăieri nu e ca acasă”, a spus Constantina Diţă (foto stânga).

Campioana olimpică nu va alerga propriu-zis la MIB, însă a fost numită Ambasadorul oficial al acestei curse, pe care va încerca să o promoveze, să o susțină.

” Mi-ar fi plăcut să pot alerga proba de maraton, dar nu sunt antrenată și nici nu am timp să mă pregătesc . Îi doresc fiecărui om să trăiască măcar odată bucuria de a termina învingător un maraton, e un sentiment de nedescris. Vă aștept la MIB”, a adăugat cea căreia prietenii îi spun Pușa.

Constantina Diță a fost campioană olimpică la Beijing (2008) și campioană mondială la semimaraton (Edmonton, 2005). Are numeroase alte clasări pe podium la concursuri importante, precum maratoanele de la Londra sau Chicago. Este deținătoarea recordurilor naționale la 20 km pe șosea (1h:03min:23sec), semimaraton (1h:09min:07sec) și maraton (2h:21min:30sec).

Revenind la Maratonul Internațional București 2014, pe moment nu au fost anunțate noutăți. În ce privește viitorul traseu, acesta urmează să fie definitivat. Pe de o parte, reprezentanții Primăriei au spus că este posibilă organizarea unui traseu care să nu mai fie în buclă și care să traverseze principalele zone turistice ale Capitalei.

În schimb, Valeria Răcilă van Groningen, organizatoarea MIB, a fost mai sceptică. ”Pe moment, în baza discuțiilor avute cu autoritățile, se pare că nu vom putea traversa tot orașul cu traseul din cauza numeroaselor lucrări de reabilitare. Nu știm nici măcar dacă vom respecta în totalitate traseul de anul trecut, pentru că nu se știe dacă se vor termina la vreme lucrările de reabilitare de pe Calea Victoriei.  Noi am vrea un traseu nou, dar în momentul actual, ca şi organizator, nu pot promite că vom avea așa ceva. Urmează să vedem”, a spus doamna van Groningen.

Organizatorii se aşteaptă ca anul acesta la MIB să participe peste 8.000 de alergători, din peste 50 de ţări. Participanţii pot opta pentru cursa de maraton (42,195 km), semimaraton (21,097 km), ştafete (4×10,548 km) sau pentru cursa populară de 2,9 km. Vor fi organizate de asemenea curse destinate copiilor, pe categorii de vârstă, şi una de „jogging în scutece”, la care păriniţii vor împinge cărucioarele cu copii pe distanţa de 800 de metri.

Comments

comments

Previous

Am alergat din Turda până-n Cluj

Next

Ştiri pe scurt. Un român a cucerit Muntele Olimp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also