luni, noiembrie 25 2024

Alergare montană, crosuri, alergări umanitare, ultramaraton, un fel de FKT, duatlon și triatlon. Competiții multe și variate.

Tonal
Semimaraton, Crosuri

– 31 mai. A doua ediție a Semimaratonului Sibiu. Circa 600 de alergători au concurat în proba de 21 km (131 participanți) și în cea de cros pe distanța de 5 km. Francisc Saroși – 1h:21min:27sec și Adriana Dancu – 1h:40min:13sec au fost primii la semimaraton. Rezultatele complete sunt disponibile aici.

– Zalău. Ziua Sportului TenarisSilcotub, a patra ediție.  66 de alergători au alergat pe distanța de 10 km, în timp ce aproape 1000, cei mai mulți copii, s-au aflat la startul crosului de 3 km. Pe lângă alergare, evenimentul de la Zalău a presupus și o serie de alte activități sportive. Pagina oficială a concursului este aici.

Un semimaraton a avut loc și la Bacău, dar informațiile disponibile sunt puține. Câteva date aici.

Trail Race

– 1 iunie. Peste 200 de alergători au participat la a doua ediție a Băile Felix Trail Race, concurs ce a avut probe de 5, 10 și 20 de km. Copiii au putut alerga pe distanța de circa 1 km. „Față de concursurile de șosea este mai greu un pic, și asta e clar, că avem urcări, coborâri, dar eu zic că toată lumea s-a bucurat la final”, a spus József Deme-Molnár, organizatorul acțiunii, citat de Digi TV. S-a alergat prin pădurea dealului Șumleu – Avenul Betfia, pe teren accidentat. Proba de 20 km a fost câștigată de Miklos Artur (1h:17min:59sec) și respectiv Ioana Reghiș (1h:59min). La crosul de 10 km cei mai buni au fost Marcel Laza (37min:03sec) și Bereczi Eszter (54min:46sec). Valoarea totală a premiilor – 3000 lei. Rezultatele complete sunt disponibile aici.

Alergare montană

– 31 mai. A patra ediție a Hit the Top, una dintre cele mai intense competiții de alergare montană din România. Se aleargă în Bucegi, cu plecare din Bran și întoarcere la Vf. Omu. Lungimea traseului este de circa 18,5 km, cu o diferență de nivel cumulată de 3100 metri. În ciuda vremii nefavorabile (vânt, ploaie) la start au fost 93 de alergători (s-au înregistrat 8 abandonuri), inclusiv multe nume importante. Câștigători: Ionuț Zincă – 2h:06min:40sec, la masculin și Denisa Dragomir – 2h:40min:00sec. Rezultatele complete sunt de găsit aici.

Ultramaraton

– 31    mai. O primă ediție a unui ultramaraton umanitar, 100km For Children, desfășurat între București și Valea Plopului (jud. Prahova). Cei 100 de km ai cursei au fost parcurși individual sau pe echipe de către 45 de alergători. Dintre aceștia, cinci au alergat întreaga distanță. Detalii aici. Evenimentul și-a propus strângerea de fonduri pentru Asociația ProVita, ce îngrijește copii aflați în dificultate.

Patru Mai mulți (editare ulterioară) alergători români au participat la ediția din acest an a Ultrabalaton, o cursă de alergare pe distanța de 212 km, ce înconjoară lacul cu același nume din Ungaria. Aceștia sunt: Csomortani Attila (nu a mai luat startul), Istvan Szokolszky – 26h:47min:53sec, Florin Szomyu – 32h:20min:01sec și Laurențiu Șofron. 181 de participanți. Rezultatele finale nu au fost afișate încă. Merită reamintit că acum doi ani, Csomortani Attila termina cursa după 23h:33min, clasându-se pe locul 10 la general din 98 de participanți.

Alergare cu obstacole

– Genul acesta de concurs prinde încet-încet și în România. Fugi cu Donath, a doua ediție, s-a desfășurat pe 31 mai, la Cluj. Au fost circa 100 de participanți înscriși (anul trecut au fost 130 de finișeri), care au parcurs unul din cele două trasee din pădurea Hoia – de 15 km sau de 5 km. Rezultatele finale urmează să fie afișate.

FKT

– Este un concept de alergare care devine tot mai popular în lume. Inițialele vin de la Fastest Known Time – FKT, iar cursa (care nu e o competiție propriu-zisă) presupune strângerea unui grup mic de alergători, care își propun să alerge în premieră un traseu inedit (cel mai adesea montan). Nu sunt taxe de înscriere, nici chip-uri, nici puncte de alimentare. Se înregistrează doar timpul, alergătorii încercând să parcurgă traseul cât mai repede posibil.
Și dacă tot am inaugurat această categorie de ”competiție”, să menționăm că în acest week-end trei cinci alergători – Hadrian Lupu, Adrian Mila și Valeriu Rosetnic – au parcurs ”Maratonul Saxon” un traseu de circa 46 de km pe dealurile din zona Sighișoarei. Timpii realizați încă nu au fost făcuți publici și nici nu vor fi, deoarece nu contează. Maratonul Saxon este, de fapt, o cursă non-FKT.

Duatlon

– Ciprian Bălănescu a avut o comportare onorabilă la Campionatul Mondial de Duatlon care s-a desfășurat pe 31 mai la Pontevedra, în Spania. La final, Bălănescu s-a clasat pe locul 25, cu un timp de 1h:54min:39sec, dintr-un total de 54 de sportivi, dintre care 19 nu au reușit să termine cursa. Timpii realizați de Ciprian Bălănescu la alergare: 10km – 32min:51sec și 5 km – 17min:24sec. Rezultatele complete sunt disponibile aici.

Triatlon

– Peste 500 de persoane au participat la a doua ediție a triatlonului No Stress Triathlon Mogoșoaia. Proba pe distanța olimpică a fost câștigată de către Mihai Baractaru – 2h:06min:12sec, la masculin și respectiv Hajnalka Jakab-Benke – 2h:23min:21sec, la feminin. Rezultatele complete se găsesc aici.

 

Foto: Asociația Tonal

Comments

comments

Previous

Profesionistul. Un interviu cu Valeriu Tomescu (I)

Next

Saxonii ”se întoarce” 2

4 comments

  1. Maratonul Saxon:
    Mai trebuie menţionaţi pe lista alergătorilor de la ediţia a 2-a Silvia Mila şi Ştefan Pîrvu.
    Cu mulţumiri.

  2. Inca nu am apucat sa scriu pe blog povestea acestui maraton saxon. Oricum timpul nu are nicio relevanta. Am plecat pe la 10 dimineata din Viscri si am ajuns la Sighisoara in jurul orei 21 dupa 48 de kilometri. Genul asta de alergare, in care se inscrie maratonul saxon, este la polul opus conceptului FKT. Nu este nici o competitie oficiala, nici o intrecere intre prieteni, ci o alergare de anduranta prin locuri deosebite, un fel de excursie in alergare. Noua sa ne placa sa alergam, ca de locuri frumoase nu ducem lipsa 🙂

  3. Intai de toate, multumesc tuturor celor care mi-au trimis observatiile sau completarile lor. Am operat toate corecturile necesare.

    La capatul unei zile lungi, imi e greu inca sa trag o concluzie. Prima ar fi ca e tot mai greu sa aduni informatii despre toate cursele/competitiile dintr-un week-end. Numarul lor a crescut foarte mult, unele nu ofera minimul de informatii, altele ofera mai greu date post-concurs.
    Ezit sa continuu sa fac acest rezumat al concursurilor. Cred ca e util unora, dovada reactiile (altele au sosit pe pagina de FB sau pe adresa de email).
    Poate ca ar fi mai bine sa mut rubrica „Stiri pe scurt” martea, avind la dispozitie mai mult timp pentru a stringe informatiile necesare.
    Vom vedea.

    Multumesc inca o data tuturor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also