Despre alergare, la extreme
Avem două știri. Una e bună, chiar foarte bună. Cealaltă anunță ceva deloc plăcut. Pe care să o anunțăm prima?
O să începem cu știrea bună. Sportivul român Ionuț Zincă s-a clasat pe locul doi în clasamentul anual al celor mai buni 100 de alergători montani (skyrunning) din lume, fiind devansat doar de către starul mondial Kilian Jornet. Clasamentul a fost realizat pe baza rezultatelor obținute prin participarea la una sau mai multe curse din totalul de 21, pe cinci continente, organizate anul acesta de către International Skyrunning Federation.
Cei mai buni trei alergători au fost: Kilian Jornet Burgada (Spania) – 315 puncte, Ionuț Zincă – 276,833 puncte și Marco de Gasperi (Italia) – 255,465 puncte.
De remarcat faptul că alt alergător român, Gyorgy Szabolcs, s-a clasat pe locul 52 mondial. În total au fost luați în calcul 487 de atleți din 37 de țări. Clasamentul primilor 100 este disponibil aici.
Și acum știrea deloc bună: copiii din ziua de azi au o condiție fizică mai proastă decât părinții lor. Conform unui studiu realizat de cercetători americani și citat de Agerpres, copiii de azi nu pot alerga la fel de mult sau la fel de repede precum puteau părinții lor atunci când se aflau la aceeași vârstă.
Rezultatele studiului, realizat pe circa 250 de milioane de copii din întreaga lume, arată că:
– condiția fizică a copiilor a scăzut cu 5% în fiecare deceniu, după anul 1975.
– în medie, copiilor cu vârsta cuprinsă între nouă și 17 ani le trebuie cu 90 de secunde mai mult să alerge o milă (1,6 km) decât le trebuia celor de acum 30 de ani.
– starea de sănătate cardiovasculară a copiilor s-a înrăutățit pe plan mondial în ultimele trei decenii.
Chipsurile si TV-ul fac legea plus dezinformarea si ignoranta oamenilor… Astia suntem dar trebuie sa ne trezim.
Bravo pt. Zinca!