Știri pe scurt. Cald, multe, dar bune
Un sfârșit de săptămână ceva mai lung, cu numeroase competiții de alergare. Oficial, a început și sezonul de triatloane.
În ordinea descrescătoare a lungimii lor, competițiile acestui sfârșit de săptămână, continuat și luni 8 iunie, de Rusalii, au fost:
Ultramaraton
*** 6-8 iunie. Fundu Moldovei Ultra. Este a doua competiție de ultramaraton organizată anul acesta, în premieră, în România, și care este destinată în primul rând alergătorilor străini. Concursul s-a desfășurat pe parcursul a trei zile, în nordul Bucovinei și a presupus parcurgerea a circa 100 km. Momentan nu sunt prea multe date disponibile, dar vom reveni cu o relatare pe larg, asta numai dacă a supraviețuit corespondentul Alerg.ro aflat la fața locului. Acesta nu răspunde deocamdată nici măcar la telefon. Later edit: au fost 11 alergători (două femei și nouă bărbați) care au alergat toată distanța de 100 km. Câștigător a fost Daniel Ceobanu, cu un timp cumulat de 11h:44min:23sec. Acesta a obținut, ca premiu, o participare gratuită, „all inclusive” (cazare, transport, înscriere) la o cursă de ultramaraton organizată în Marea Britanie.
Maraton
*** 8 iunie. Traseu superb, vreme bună (deși, poate, puțin cam caldă) și organizare impecabilă. De cinci ani, cam acestea sunt ”ingredientele” Hercules Maraton, cea mai importantă competiție de alergare montană din vestul țării. Nici anul acesta lucrurile nu au stat altfel, poate doar vremea care a fost mai caldă decât de obicei. Proba de maraton (lungă, de fapt, de vreo 45km), la care au luat startul 164 de alergători, a fost câștigată de Marcel Laza și, respectiv, Paula Dogaru. La semimaraton, cei mai buni au fost Elena Moagă și Ștefan Lupulescu. Rezultatele oficiale urmează să fie afișate pe site-ul oficial.
Crosuri
*** 7 iunie. Crosul Generațiilor. Este unul dintre cele mai vechi crosuri din București, gândit de primăria sectorului 2 ca o modalitate de a atrage copiii și adulții către mișcare. Desigur, nu strică nici puțină campanie electorală, organizatorii mobilizând numeroase resurse pentru ca lucrurile să iasă bine. Și anul acesta s-a făcut o curățenie intensă a traseului de alergare (unul scurt, de circa 2 km, în zona sălii de atletism din București) și acum s-au acordat numeroase premii consistente, oferite de varii sponsori. Au participat câteva sute de persoane. Premii s-au dat numai locuitorilor sectorului 2.
*** 8 iunie. Cea de-a șasea ediție a crosului Click! Sănătate, care s-a desfășurat în parcul Herăstrău din București. Un cros cu tradiție, ce contribuie nu doar la popularizarea alergării ci și la salvarea ziarelor, asta pentru că înscrierea se face pe baza unui talon publicat în una din publicațiile trustului Adevărul Holding. Câteva sute de persoane, printre care mulți copii, au alergat pe traseul lung de circa 3,9 km. Au fost acordate numeroase premii, printre care telefoane mobile, tablete și abonamente fitness.
**** Dar s-a alergat și la Cluj. Duminică 8 iunie a avut loc aici crosul Bucurie În Mișcare, parte a unui festival al sportului și competiției destinat în primul rând familiilor și copiilor. Festivalul se desfășoară în cinci orașe din țară și presupune nu doar diverse tipuri de provocări sportive ci și acțiuni caritabile. La Cluj s-a alergat pe diferite distanțe, între 1 și 5 km.
FunRun
**** 7 iunie. O nouă ediție a unui concurs care își propune întâi de toate să smulgă zâmbete dar și să te îndemne la acceptarea diferenței. 250M Tocuri este o cursă scurtă de alergare, deschisă în primul rând femeilor ca și bărbaților dispuși să înțeleagă (dacă sunt capabili, desigur!) cu e să porți tocuri. Anul acesta, cu ocazia festivalului urban Femei pe Mătăsari, au alergat circa 30 de persoane, dintre care patru au fost bărbați.
**** 9 iunie. Fuga în ceată. Anul acesta, pentru a marca Ziua Iei, Ro Club Maraton și-a invitat membrii și simpatizanții la o alergare în parcul IOR din București. Nu știm câți dintre alergători și-au pus ia sau ițarii, clopul sau brâul (așa cum se recomanda în mesajul de anunțare a alergării, însă știm sigur că au fost mulți iegări și că la sfârșit s-a serbat. Cu măsură, desigur.
Triatlon
*** Spuneam mai sus că s-a dat startul oficial al sezonului de triatlon în România. Deși nu este totuși prima competiție de gen a acestei veri, Fără Asfalt rămâne însă cea mai importantă cursă a verii, cel puțin ca număr de participanți și prin faptul că e înscrisă în calendarul Federației Române de Triatlon. Pe 7 iunie, la a cincea ediție, Fără Asfalt a strâns la start 325 de finișeri în proba individuală (ce a presupus 1000 metri înot în mare, 33 km pe bicicletă și 8 km alergare între 2 Mai și Vama Veche și retur) și alte 152 de ștafete (feminin, masculine și mixt). Câștigători au fost Hajnalka Jakab-Benke – 2h:26min:10sec (la feminin) și respectiv Ciprian Bălănescu – 2h:01min:12sec (la masculin). Rezultatele complete sunt disponibile aici.
Competiții FRA
*** 6 iunie. Cluj Arena. A 59-a ediție a Campionatelor Internaționale de Atletism ale României. Au participat 184 de atleți, dintre care 79 la feminin și 105 la masculin, din 10 țări. Probele de alergare au fost pe distanțe scurte, cea mai lungă fiind cea de 1500 de metri (cîștigători au fost Ioana Raluca Doagă – 4min:14.63sec și respective Cristian Vorovenci – 3min:44.38sec). Rezultatele complete sunt disponibile aici.
Foto: Radu Cristian