duminică, august 14 2022

Covid anulează Mondialele de semimaraton

Pe 5 iulie, World Athletics (Federația internațională de atletism) a decis să anuleze Campionatele Mondiale de semimaraton programate pe 22 noiembrie la Yangzhou. Motivul: situația îngrijorătoare cauzată de situaţia coronavirusului în China. Yangzhou va găzdui, în schimb, Campionatele Mondiale de alergare pe şosea din martie 2027, în timp ce prima ediţie a acestui eveniment va avea loc pe 30 septembrie şi 1 octombrie 2023 la Riga. Pentru prima dată, anul viitor vor avea loc în capitala Letoniei şi curse de Campionat Mondial pe distanţa de 5 km, alături de cele de semimaraton (21,1 km).

Argint la Europeanul de alergare montană

România a avut o comportare meritorie la prima ediție a Campionatului European de alergare montană (Off-road running) desfășurată între 1-3 iulie la El Paso (Mallorca, Spania). Mai exact, a obținut o medalie de argint prin Mădălina Florea și clasări onorabile la individual și pe echipe.

Dar mai întâi cîteva detalii despre concurs. Acesta a constat în trei probe distincte. În prima zi s-au desfășurat probele de ”urcare”, care au presupus o alergare de 6km, cu 800m ascensiune. Aici România nu a avut niciun reprezentant. Ziua următoare a fost dedicată unei curse clasice de trail running, pe o distanță de 45km. Aici, țara noastră a fost reprezentată de seniori, care au ocupat locul 4 pe echipe (clasările individuale au fost: Leonard Mitrică – locul 10, Bogdan Damian – 15, Ionuț Zincă – 19 și Valentin Toma – 25). Toate rezultatele se găsesc aici.

În fine, ultima zi a concursului a programat cursa de ”urcare-coborîre”, proba seniorilor avînd o lungime de 16,8km (cu +300m), iar cea a cadeților (U20) puțin peste 6 km. Aici am fost reprezentați de fete. La senioare, Mădălina Florea s-a clasat pe locul 2 (1h:18min:38sec), în timp ce Ingrid Mutter a venit pe locul 29 iar Andreea Piscu pe 42. La echipe, România a ocupat locul 7. Toate rezultatele sînt aici.

Să mai spunem că echipa feminină U20 a venit pe locul 5, iar clasările individuale au fost: (Diana Dan – locul 19, Maria Vainer – 23, Ștefania Țicaleac – 26 și Anca Moroșan – 29).


Nou record național la maraton feminin

Pe 17 aprilie, la Seul, românca Joan Chelimo Melly cîștiga maratonul desfășurat în capitala Coreei de Sud cu un rezultat de 2h:18min:04sec, timp care a îmbunătățit cu aproape două minute vechiul record al cursei. Rezonanța neobișnuită a numelui sportivei se explică prin simplul fapt că ea este de origine kenyană, obținînd cetățenia română în mai anul trecut. Timpul său de la Seul reprezintă în aceste condiții și un nou record național, precedentul aparținîndu-i campioanei olimpice Constantina Diță care în 2005 a alergat cursa de la Chicago în 2h:21min:30sec.

Joan Chelimo Melly este născută la data de 10 noiembrie 1990 și pînă acum a alergat șase curse de maraton (precedentul său record personal era de 2h:20min:57sec, obținut la Valencia anul trecut, unde a terminat a opta). Ea este legitimată la clubul Steaua București, dar în acest moment nu este eligibilă să reprezinte România la principalele competiții mondiale ale lui 2022, însă are mari șanse să se califice la Jocurile Olimpice de la Paris, din 2024. 

Antrenorul său, Carol Santa – care este unul dintre cei mai titrați profesioniști români specializați în probele de alergare pe distanțe lungi – este optimist și consideră că Joan Chelimo Melly ar putea chiar cîștiga o medalie la Paris.

Naționalele de 10km șosea

Campionatul național de alergare pe șosea pe distanța de 10 km a confirmat așteptările, proba fiind cîștigată de cei mai în formă atleți români ai momentului. Astfel, la fete pe primul loc a terminat Ancuța Lădaru-Bobocel, cu un timp de 33min:29sec, în timp ce la băieți cel mai rapid a fost Nicolae Soare, cu un timp de 29min:07sec. ”Mi-aș fi dorit să alerg pentru a doborî recordul național, dar din păcate vremea nefavorabilă mi-a fost împotrivă. În plus, am alergat de unul singur încă din primul kilometru”, a spus Soare.

Naționalele de 10km s-au desfășurat, pe 17 aprilie, în cadrul ediției a șasea a Wizz Air Bucharest International Half Marathon, ce a avut loc la București, în zona Arcului de Triumf. Competiția, organizată de către Constantina Diță, a avut la start 581 de concurenți la proba de 10 km și 227 la proba de semimaraton. Proba de semimaraton a fost cîștigată de către kenyanul Gebrie Erkihun, cu un timp de 1h:03min:17sec, în timp ce la feminin s-a impus compatrioata sa, Winfridah Mopraa Moseti – 1h:11min:43sec. Premiile totale oferite de organizatori la acest concurs s-au ridicat la 20.000 de euro. Toate rezultatele sînt disponibile aici.

Robert Hajnal cîștigă Istria 100

Ultramaratonistul Robert Hajnal a reușit, pe 9 aprilie, să cîștige competiția Istria100 by UTMB, cu un timp de 18h:26min:17sec. Hajnal a terminat pe primul loc în cursa cea mai lungă, de 168km și circa 6500m diferență de nivel. Traseul a avut porțiuni foarte tehnice, cu urcări abrupte, dar a trecut și prin păduri și văi noroioase, orășele medievale sau centre urbane.

Competiția, care se desfășoară în Croația, este unul dintre cele 25 de ultramaratoane din calendarul UTMB World Series, inaugurînd practic sezonul alergării montane la nivel înalt. Cu acest rezultat, Robert Hajnal a obținut direct calificarea la UTMB 2023.

Să reamintim că luna trecută, ultramaratonistul român a reușit să se claseze pe locul 5 la Transgrancanaria, o cursă de 126km lungime și circa 7000m diferență e nivel.

Echipament de alergare de calitate puteți găsi la magazinul online Top4running.com

A. Corneschi, victorios la semimaraton Atena

Atletul român Alexandru Corneschi a câştigat, pe 20 martie, proba de semimaraton de la Atena, cu timpul de 1h:07min:26 sec, un nou record al cursei. S-a alergat în condiții destul de grele, pe ploaie și fiind rece. Corneschi (30 ani) a fost urmat în clasamentul final de Panagiotis Karaiskos, cu 1h:07min:45 sec şi de Dimitrios Tsakalos, 1h:09min:20 sec.

Medalii la Mondialele de duatlon de iarnă

Chiar dacă nu e doar despre alergare, merită menționat un succes al sportivilor români la prima ediție a Campionatelor Mondiale de duatlon de iarnă, care se desfășoară în Andorra. Astfel, pe 3 februarie, Viorel Pălici (care, printre altele, e un excelent alergător montan) a cîștigat medalia de argint în proba de duatlon (probe de schi și alergare), cu un timp de 1h:48min:21sec. La fete, Maria Luisa Rășină a cîștigat medalia de bronz, cu un timp de 2h:14min:13sec. S-a alergat pe un traseu de 4km și s-a schiat pe unul de 6km, de cîte trei ori fiecare probă.

Toate rezultatele se găsesc aici și aici.

Să mai spunem că rezultatul lui Pălici este cu totul deosebit, el nefiind printre favoriți. În schimb, Rășină – care este o biatlonistă cu experință, era creditată cu mari șanse la o medalie, lucru care s-a și întîmplat. Ulterior, în concursul de triatlon, echipa mixtă formată din Rășină și Pălici s-a clasat pe locul al patrulea.

Rezultate excelente a obținut și sportivul paralimpic Robert Tămîrjan, care a obținut medalia de aur atît în proba de duatlon cît și cea de triatlon.

Sâmbătă şi duminică au avut loc întrecerile din cadrul Mondialelor de triatlon de iarnă, la care a luat startul şi Felix Duchampt, cel care a fost recent naturalizat (e născut în Franța) și care a reprezentat România în proba de triatlon la Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo. În final, el a ocupat locul al 11-lea.

Rotariu cîștigă un ultramaraton în Laponia

Ultramaratonistul român Iulian Rotariu, de profesie subofițer de pompieri, a reușit să termine primul cea dintîi ediție a Nomad Lapland, o cursă desfășurată în Laponia, în apropierea Cercului Polar. El a parcurs cei 270km ai competiției într-un timp de 46h:56min:32sec.

La start au fost 20 de participanți, dar numai patru dintre ei au reușit să termine competiția. Ei aveau la dispoziție 96 de ore (24-18 ianuarie) pentru a parcurge cei 270km, cu puncte intermediare unde se puteau odihni. Fiecare participant a trebuit să își care pe cont propriu echipamentul (mîncare, haine, apă etc), urmînd un traseu, pe ruta GPS indicată de către organizatori. Detalii aici.

Două noi recorduri pentru Sorokin

Lituanianul Aleksandr Sorokin a reușit să doboare două dintre propriile sale recorduri mondiale în cadrul unei curse de 12 ore desfășurată săptămîna trecută în Israel.

Astfel, Sorokin a reușit să parcurgă 177 km în 12 ore (122 de ture ale unei bucle de 1,46 km) cu o medie de 4min:03sec / km. Dacă vreți să aveți dureri de cap sau cel puțin un sentiment de invidie, gîndiți-vă că Sorokin a reușit să alerge de 35 de ori, consecutiv, distanța de 5k, de fiecare dată cu un timp de 20min:15sec.

La începutul cursei, lituanianul își propusese doar să doboare recordul de 12 ore. Însă, puțin după jumătatea cursei și-a dat seama că poate să doboare recordul său anterior pe distanța de 100 de mile, care era de 11h:14min:56sec. În cele din urmă și-a depășit recordul cu nu mai puțin de 23 de minute, reușind astfel 10h:51min:39sec pe distanța de 100 de mile (160 km).

Alexandr Sorokin este primul alergător care reușește să coboare sub 11 ore pe distanța de 100 de mile. Chiar și bariera de 11h:30min nu a fost atinsă decît de cîțiva ultramaratoniști. Să mai spunem că el a alergat în pantofii Nike Alphaflys.

Mai multe informații despre alte performanțe ale lui Sorokin aveți aici.

Buceanu și recordul său de șase zile

Ultramaratonistul Nicu Buceanu, 42 de ani, a reușit să alerge 762,162 km într-o cursă de șase zile (144 ore) desfășurată la Glendale, Phoenix (SUA). Rezultatul reprezintă cea mai bună performanță realizată de către un alergător român într-o astfel de probă.

În cadrul acestui concurs, ”Across the Years”, pe care l-a și cîștigat, Nicu Buceanu a alergat efectiv 143h:46min. Toate rezultatele pot fi văzute aici.

Cu această ocazie, Buceanu a reușit să realizeze și cea mai bună performanță a unui alergător român de-a lungul a 72 de ore de alergare. Tot el deținea și vechile recorduri: 736,4km în 144 ore (Sri Chinmoy Ten Day Race, 2017) și 408,312 kmîn 72 de ore (S24h, Timișoara, 2018).

Un interviu mai vechi cu Nicu Buceanu poate fi citit aici.

Comments

comments

Previous

#MOtivație și un concurs cu premiu o carte

Next

Predeal Forest Run. Rezultatele

2 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also