vineri, iulie 26 2024

Pe scurt

  • 4 noiembrie. Mara Guler s-a clasat pe locul 2 în cadrul Cupei Mondiale de alergare de 48 ore pe bandă, desfășurată la Zabrze (Polonia). Ea a alergat distanța de 281,26km, fiind depășită doar de Valentina Kovalska (Ukraina), care a parcurs 363km.
  • Pe 9 octombrie, kenyanca Ruth Chepngetich a cîștigat Maratonul Chicago în 2h:14min:18sec, timp la doar 14 secunde de recordul mondial deținut de către compatrioata sa Brigid Kosgei. Chepngetich este antrenată de către Carol Șanta și în acest context să spunem că în aceași zi, o altă elevă a sa, Stella Rutto a ocupat locul 4 la semimaratonul de la Lisabona, cu un timp de 1h:11min:46sec. A fost ultima competiție de alergare pe șosea din 2022 pentru Rutto, care a căpătat cetățenia română în 2021.Despre performanțele sportivei, antrenorul Carol Șanta a declarat: “A fost un an de uzură pentru Stella, cu multe curse, în care sportiva a acumulat experiență și a reușit progrese remarcabile, inclusiv trei recorduri personale. La Lisabona traseul e destul de dificil, a fost și extrem de cald, toți timpii primelor clasate au fost cu 3-4 minute sub recordul lor personal. Una peste alta, e un sezon reușit pentru Stella și sunt foarte încrezător în evoluția ei viitoare. Acum că suntem la Dinamo și avem în sfârșit liniște și suport, am convingerea că anul viitor va fi și mai bun. Stella e tânără, dar dacă avem răbdare și înțelepciune, vor urma performanțe excepționale”.
  • Atletul Mark Kangogo, primul kenyan care a cîştigat o cursă de alergare montană din Golden Trail World Series, la Sierre-Zinal (Elveţia) în august, a fost suspendat provizoriu pentru dopaj, a anunţat pe 10 octombrie Unitatea de Integritate a Atletismului (AIU). Kangogo a fost testat pozitiv la norandrosteron şi la triamcinolon acetonid, la un control a cărui dată nu a fost specificată. Regulamentul antidoping al World Athletics impune suspendarea provizorie în cazul unui rezultat analitic advers (prezenţa unei substanţe interzise) în eşantionul testat. Pe 14 august, Kangogo şi compatrioata lui Estgher Chesang au făcut istorie la Sierre-Zinal, devenind primii africani care au câştigat o cursă de running trail în circuitul mondial.

Melly. Rezultat excelent la Maratonul de la Londra

Va trebui să ne obișnuim tot mai mult cu acest nume: Joan Chelimo Melly. Este o atletă ce reprezintă România în competițiile sportive, născută în Kenya și legitimată la clubul Dinamo București. Pe 2 octombrie, la London Marathon, Melly a obținut un rezultat excelent, clasîndu-se a cincea în proba feminină, cu un timp de 2h:19min:27sec. Rezultatul său reprezintă un nou record național în cursele de maraton cu prezență exclusiv feminină. Melly a făcut o cursă tactică foarte bună, menținîndu-se mult timp în plutonul fruntaș (la jumătatea cursei a înregistrat 1h:08min:46sec), însă nu a putut rezista ritmului impus de cîștigătoare, etiopianca Yalemzerf Yehualaw care a terminat în 2h:17min:26sec. Pe podium s-au situat Joyciline Jepkosgei (Kenya) – 2h:18min:07sec și Alemu Megertu (Etiopia) – 2h:18min:32sec. Să spunem că Yehualaw, 23 de ani, a alergat abia al doilea său maraton, iar timpul de la Londra este cea mai bună a șaptea performanță mondială (în plus, deține recordul mondial pe 10.000metri și al doilea timp mondial la semimaraton). Adică, are tot viitorul în față.

În cursa masculină s-a impus kenyanul Amos Kipruto – 2h:04min:39sec, urmat de Leul Gebresilase (Etiopia) – 2h:05min:12sec și de belgianul cu origini somaleze Abdi Bashir – 2h.05min:19sec. Toate rezultatele se găsesc aici.

Recorduri la Brașov Running Festival

25 septembrie. Brașov Running Festival este singura competiție de alergare World Athletics Elite Label 10K din Sud Estul Europei. Nicholas Kipkorir Kimeli și Sheila Chepkirui, ambii din Kenya, au realizat cele mai rapide performanțe alergate vreodată în proba de 10km în România, în timp ce Andrei Rusu a doborât recordul național al României la 10 km. Printre premiere s-au mai  numărat și cronometrajul electronic în cursa copiilor, transmisiunea TV în direct în România și în străinătate, precum și atenția acordată competiției de către mass media internațională.

Cursa de la Brașov a confirmat așteptările organizatorilor, atleții kenyeni reușind timpi impresionanți. După ce a înregistrat un timp intermediar la 5 km de 13min:27sec, Nicholas Kipkorir Kimeli a câștigat cursa în 26min:51sec, ceea ce îl plasează pe locul cinci în clasamentul mondial din toate timpurile. Tânărul de 24 de ani a doborât recordul de traseu al Brașov Running Festival de 28min:40sec, realizat anul trecut de Roncer Konga.

În timp ce șapte sportivi au terminat sub 28 de minute, Andrei Rusu din România a ajuns pe locul 11 în 28min:38sec, reușind în felul acesta să doboare recordul național de 28min:53sec, realizat în 2019 de Ștefan Iulius Gavrilă.

Cursa feminină a fost de asemenea remarcabilă. Sheila Chepkirui a terminat în 30min:07sec, la doar 6 secunde de record mondial feminin, într-o cursă ce a aliniat la start doar femei. Agnes Ngetich, tot din Kenya, a fost a doua cu 30min:30sec, iar Sarah Chelangat din Uganda, a treia, la doar o secundă distanță, în 30min:31sec. În încercarea ei de a doborî recordul național, Stella Rutto, sportiva clubului Dinamo, a terminat cursa pe locul șapte în 32min:04sec, la doar 4 secunde de performanța istorică a Constantinei Diță.

Peste 800 de alergători s-au înscris în competiția de la Brașov, care a programat curse de 5 și 10k, atât pentru atleți de elită, cât și amatori, precum și curse de 800 și 1200 de metri pentru copii, cu o participare foarte numeroasă. Fosta mare campioană de maraton, Mary Keitany a alergat alături de copii și a decernat premiile câștigătorilor. Următoarea ediție a Brasov Running Festival este programată pentru 10 septembrie pentru anul viitor.

Toate rezultatele se găsesc aici.

Florin Simion cîștigă o competiție de anduranță

Ultramaratonistul Florin Simion a cîștigat recent, pe 9 septembrie, un concurs de tip ”Last Man Standing”, desfășurat la Willebroek, în Belgia. El a parcurs circa 147,5 km în 22 de ore de alergare. Concursul, One More Loop 4 Backyard Ultra a constat în parcurgerea unui traseu de 6,7 km în jurul unui lac. La start s-au aflat 24 de alergători, dintre care trei fete. În cazul acestui tip de competiție, regula este ca fiecare tur să se alerge în maximum 1 oră, iar cîștigător este persoana care rezistă cel mai mult, după ce toți ceilalți au abandonat.

Conform relatării lui Florin Simion, de pe pagina personală FB, el a pornit destul de reținut în cursă, poate și pentru că startul s-a dat seara. După 18 ore de alergare a început însă să își revină, iar timpii pe tură au devenit tot mai buni. După 21 de ture, în concurs mai erau doar doi participanți, însă belgianul Michael de Feyter a decis să se retragă. Conform regulamentului, Simion a trebuit să alerge singur, pentru a completa cea de a 22-a tură.

Și pentru că tot am vorbit despre concursurile de tip ”Last Man Standing”, care devin tot mai populare, să spunem că în iunie a fost realizat un nou record mondial în această probă. Astfel, belgianul Merijn Geerts a alergat 603 km după 90 de tururi, în cadrul concursului Race of the Champions – Backyard Masters desfășurat în Rettert, Germania. Geerts, 47 de ani, a alergat efectiv 74 ore 38 min și 50 sec cu o medie de 49,05 minute pe turul de 6.7 km.

Alergători de top la Brașov Running Festival

Brasov Running Festival se va desfășura pe 25 septembrie în cartierul Coresi din Brașov și cuprinde o varietate de curse de alergare pe șosea, cea mai importantă fiind ”World Athletics Elite Label 10 km”, cursă ce va fi transmisă live. La startul acesteia se vor afla numeroși atleți, majoritatea est-africani, cu rezultate foarte bune internațional. Mai multe detalii oferim mai jos.

Alte curse includ alergări pentru copii și juniori, dar și open, de la 800 m până la 5 km. Toate probele sunt programate în 25 septembrie, între orele 9 și 13. Mai multe informații despre eveniment sunt disponibile pe: https://brasovrun.ro și pe paginile de socializare media ale competiției.

Și acum cîteva detalii despre atleții de top din cursa de 10km. Weldon Langat din Kenya este cel mai rapid atlet înscris până acum în competiție! Tânărul în vîrstă de 24 de ani și-a întrecut recordul carierei sale la Herzogenaurach, în aprilie anul acesta, cu un timp de 27min:21sec. Timpii sub 28min au înregistrat și compatriotul său, Isaac Kibet Ndiema, sau etiopianul Mogos Tuemay. Nicolae Soare, cel mai titrat alergător român al momentului, pare singurul român capabil să încerce să obțină una dintre pozițiile fruntașe. Andrei Ruse se mai află printre alergătorii de elită ai competiției.

La feminin, Sheila Chepkirui este cea mai titrată sportivă, kenyana ocupînd în prezent locul 6 în clasamentul mondial de alergări pe șosea. Ea are un PB de 29min:46sec, realizat acum doi ani. Timpi sub 31 de minute au în palmares și keniana Faith Cherono sau Aberash Minsewo din Etiopia. Din România participă trei alergătoare: Stella Rutto, Adelina Panaet și Liliana Dragomir.

Concurs de 6 zile în România

Festivalul Internațional de Ultramaraton Transylvania 6 Days s-a desfasurat la Reghin în perioada 8-14 august. Competitia a avut patru probe: 6 zile de alergare, o premieră pentru România, 72 de ore, 48 și 24 de ore. Grecul Stimoniaris Athanasios s-a impus în cursa de 6 zile cu 705,596 de kilometri alergați. Zsolt Veres a cîstigat cursa de 72 de ore, Anisia Cojocaru pe cea de 48 de ore, iar Ionel Rapotan s-a impus la 24 de ore. Toate rezultatele se găsesc aici.

Covid anulează Mondialele de semimaraton

Pe 5 iulie, World Athletics (Federația internațională de atletism) a decis să anuleze Campionatele Mondiale de semimaraton programate pe 22 noiembrie la Yangzhou. Motivul: situația îngrijorătoare cauzată de situaţia coronavirusului în China. Yangzhou va găzdui, în schimb, Campionatele Mondiale de alergare pe şosea din martie 2027, în timp ce prima ediţie a acestui eveniment va avea loc pe 30 septembrie şi 1 octombrie 2023 la Riga. Pentru prima dată, anul viitor vor avea loc în capitala Letoniei şi curse de Campionat Mondial pe distanţa de 5 km, alături de cele de semimaraton (21,1 km).

Argint la Europeanul de alergare montană

România a avut o comportare meritorie la prima ediție a Campionatului European de alergare montană (Off-road running) desfășurată între 1-3 iulie la El Paso (Mallorca, Spania). Mai exact, a obținut o medalie de argint prin Mădălina Florea și clasări onorabile la individual și pe echipe.

Dar mai întâi cîteva detalii despre concurs. Acesta a constat în trei probe distincte. În prima zi s-au desfășurat probele de ”urcare”, care au presupus o alergare de 6km, cu 800m ascensiune. Aici România nu a avut niciun reprezentant. Ziua următoare a fost dedicată unei curse clasice de trail running, pe o distanță de 45km. Aici, țara noastră a fost reprezentată de seniori, care au ocupat locul 4 pe echipe (clasările individuale au fost: Leonard Mitrică – locul 10, Bogdan Damian – 15, Ionuț Zincă – 19 și Valentin Toma – 25). Toate rezultatele se găsesc aici.

În fine, ultima zi a concursului a programat cursa de ”urcare-coborîre”, proba seniorilor avînd o lungime de 16,8km (cu +300m), iar cea a cadeților (U20) puțin peste 6 km. Aici am fost reprezentați de fete. La senioare, Mădălina Florea s-a clasat pe locul 2 (1h:18min:38sec), în timp ce Ingrid Mutter a venit pe locul 29 iar Andreea Piscu pe 42. La echipe, România a ocupat locul 7. Toate rezultatele sînt aici.

Să mai spunem că echipa feminină U20 a venit pe locul 5, iar clasările individuale au fost: (Diana Dan – locul 19, Maria Vainer – 23, Ștefania Țicaleac – 26 și Anca Moroșan – 29).


Nou record național la maraton feminin

Pe 17 aprilie, la Seul, românca Joan Chelimo Melly cîștiga maratonul desfășurat în capitala Coreei de Sud cu un rezultat de 2h:18min:04sec, timp care a îmbunătățit cu aproape două minute vechiul record al cursei. Rezonanța neobișnuită a numelui sportivei se explică prin simplul fapt că ea este de origine kenyană, obținînd cetățenia română în mai anul trecut. Timpul său de la Seul reprezintă în aceste condiții și un nou record național, precedentul aparținîndu-i campioanei olimpice Constantina Diță care în 2005 a alergat cursa de la Chicago în 2h:21min:30sec.

Joan Chelimo Melly este născută la data de 10 noiembrie 1990 și pînă acum a alergat șase curse de maraton (precedentul său record personal era de 2h:20min:57sec, obținut la Valencia anul trecut, unde a terminat a opta). Ea este legitimată la clubul Steaua București, dar în acest moment nu este eligibilă să reprezinte România la principalele competiții mondiale ale lui 2022, însă are mari șanse să se califice la Jocurile Olimpice de la Paris, din 2024. 

Antrenorul său, Carol Santa – care este unul dintre cei mai titrați profesioniști români specializați în probele de alergare pe distanțe lungi – este optimist și consideră că Joan Chelimo Melly ar putea chiar cîștiga o medalie la Paris.

Naționalele de 10km șosea

Campionatul național de alergare pe șosea pe distanța de 10 km a confirmat așteptările, proba fiind cîștigată de cei mai în formă atleți români ai momentului. Astfel, la fete pe primul loc a terminat Ancuța Lădaru-Bobocel, cu un timp de 33min:29sec, în timp ce la băieți cel mai rapid a fost Nicolae Soare, cu un timp de 29min:07sec. ”Mi-aș fi dorit să alerg pentru a doborî recordul național, dar din păcate vremea nefavorabilă mi-a fost împotrivă. În plus, am alergat de unul singur încă din primul kilometru”, a spus Soare.

Naționalele de 10km s-au desfășurat, pe 17 aprilie, în cadrul ediției a șasea a Wizz Air Bucharest International Half Marathon, ce a avut loc la București, în zona Arcului de Triumf. Competiția, organizată de către Constantina Diță, a avut la start 581 de concurenți la proba de 10 km și 227 la proba de semimaraton. Proba de semimaraton a fost cîștigată de către kenyanul Gebrie Erkihun, cu un timp de 1h:03min:17sec, în timp ce la feminin s-a impus compatrioata sa, Winfridah Mopraa Moseti – 1h:11min:43sec. Premiile totale oferite de organizatori la acest concurs s-au ridicat la 20.000 de euro. Toate rezultatele sînt disponibile aici.

Robert Hajnal cîștigă Istria 100

Ultramaratonistul Robert Hajnal a reușit, pe 9 aprilie, să cîștige competiția Istria100 by UTMB, cu un timp de 18h:26min:17sec. Hajnal a terminat pe primul loc în cursa cea mai lungă, de 168km și circa 6500m diferență de nivel. Traseul a avut porțiuni foarte tehnice, cu urcări abrupte, dar a trecut și prin păduri și văi noroioase, orășele medievale sau centre urbane.

Competiția, care se desfășoară în Croația, este unul dintre cele 25 de ultramaratoane din calendarul UTMB World Series, inaugurînd practic sezonul alergării montane la nivel înalt. Cu acest rezultat, Robert Hajnal a obținut direct calificarea la UTMB 2023.

Să reamintim că luna trecută, ultramaratonistul român a reușit să se claseze pe locul 5 la Transgrancanaria, o cursă de 126km lungime și circa 7000m diferență e nivel.

Echipament de alergare de calitate puteți găsi la magazinul online Top4running.com

A. Corneschi, victorios la semimaraton Atena

Atletul român Alexandru Corneschi a câştigat, pe 20 martie, proba de semimaraton de la Atena, cu timpul de 1h:07min:26 sec, un nou record al cursei. S-a alergat în condiții destul de grele, pe ploaie și fiind rece. Corneschi (30 ani) a fost urmat în clasamentul final de Panagiotis Karaiskos, cu 1h:07min:45 sec şi de Dimitrios Tsakalos, 1h:09min:20 sec.

Medalii la Mondialele de duatlon de iarnă

Chiar dacă nu e doar despre alergare, merită menționat un succes al sportivilor români la prima ediție a Campionatelor Mondiale de duatlon de iarnă, care se desfășoară în Andorra. Astfel, pe 3 februarie, Viorel Pălici (care, printre altele, e un excelent alergător montan) a cîștigat medalia de argint în proba de duatlon (probe de schi și alergare), cu un timp de 1h:48min:21sec. La fete, Maria Luisa Rășină a cîștigat medalia de bronz, cu un timp de 2h:14min:13sec. S-a alergat pe un traseu de 4km și s-a schiat pe unul de 6km, de cîte trei ori fiecare probă.

Toate rezultatele se găsesc aici și aici.

Să mai spunem că rezultatul lui Pălici este cu totul deosebit, el nefiind printre favoriți. În schimb, Rășină – care este o biatlonistă cu experință, era creditată cu mari șanse la o medalie, lucru care s-a și întîmplat. Ulterior, în concursul de triatlon, echipa mixtă formată din Rășină și Pălici s-a clasat pe locul al patrulea.

Rezultate excelente a obținut și sportivul paralimpic Robert Tămîrjan, care a obținut medalia de aur atît în proba de duatlon cît și cea de triatlon.

Sâmbătă şi duminică au avut loc întrecerile din cadrul Mondialelor de triatlon de iarnă, la care a luat startul şi Felix Duchampt, cel care a fost recent naturalizat (e născut în Franța) și care a reprezentat România în proba de triatlon la Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo. În final, el a ocupat locul al 11-lea.

Rotariu cîștigă un ultramaraton în Laponia

Ultramaratonistul român Iulian Rotariu, de profesie subofițer de pompieri, a reușit să termine primul cea dintîi ediție a Nomad Lapland, o cursă desfășurată în Laponia, în apropierea Cercului Polar. El a parcurs cei 270km ai competiției într-un timp de 46h:56min:32sec.

La start au fost 20 de participanți, dar numai patru dintre ei au reușit să termine competiția. Ei aveau la dispoziție 96 de ore (24-18 ianuarie) pentru a parcurge cei 270km, cu puncte intermediare unde se puteau odihni. Fiecare participant a trebuit să își care pe cont propriu echipamentul (mîncare, haine, apă etc), urmînd un traseu, pe ruta GPS indicată de către organizatori. Detalii aici.

Două noi recorduri pentru Sorokin

Lituanianul Aleksandr Sorokin a reușit să doboare două dintre propriile sale recorduri mondiale în cadrul unei curse de 12 ore desfășurată săptămîna trecută în Israel.

Astfel, Sorokin a reușit să parcurgă 177 km în 12 ore (122 de ture ale unei bucle de 1,46 km) cu o medie de 4min:03sec / km. Dacă vreți să aveți dureri de cap sau cel puțin un sentiment de invidie, gîndiți-vă că Sorokin a reușit să alerge de 35 de ori, consecutiv, distanța de 5k, de fiecare dată cu un timp de 20min:15sec.

La începutul cursei, lituanianul își propusese doar să doboare recordul de 12 ore. Însă, puțin după jumătatea cursei și-a dat seama că poate să doboare recordul său anterior pe distanța de 100 de mile, care era de 11h:14min:56sec. În cele din urmă și-a depășit recordul cu nu mai puțin de 23 de minute, reușind astfel 10h:51min:39sec pe distanța de 100 de mile (160 km).

Alexandr Sorokin este primul alergător care reușește să coboare sub 11 ore pe distanța de 100 de mile. Chiar și bariera de 11h:30min nu a fost atinsă decît de cîțiva ultramaratoniști. Să mai spunem că el a alergat în pantofii Nike Alphaflys.

Mai multe informații despre alte performanțe ale lui Sorokin aveți aici.

Buceanu și recordul său de șase zile

Ultramaratonistul Nicu Buceanu, 42 de ani, a reușit să alerge 762,162 km într-o cursă de șase zile (144 ore) desfășurată la Glendale, Phoenix (SUA). Rezultatul reprezintă cea mai bună performanță realizată de către un alergător român într-o astfel de probă.

În cadrul acestui concurs, ”Across the Years”, pe care l-a și cîștigat, Nicu Buceanu a alergat efectiv 143h:46min. Toate rezultatele pot fi văzute aici.

Cu această ocazie, Buceanu a reușit să realizeze și cea mai bună performanță a unui alergător român de-a lungul a 72 de ore de alergare. Tot el deținea și vechile recorduri: 736,4km în 144 ore (Sri Chinmoy Ten Day Race, 2017) și 408,312 kmîn 72 de ore (S24h, Timișoara, 2018).

Un interviu mai vechi cu Nicu Buceanu poate fi citit aici.

Comments

comments

Previous

Maratonul București 2022. Rezultatele

Next

Mondialele de alergare montană. Rezultate super

3 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also