luni, octombrie 21 2024

A fost un an în care timpii competitivi din cursele masculine au fost mai puțini decît în trecut, dar există motive temeinice pentru asta

Iar, indiscutabil, toate motivele au de a face cu pandemia de coronavirus. Care a dat peste cap numeroase competiții (ce au fost amînate sau anulate), programul de antrenament al sportivilor și a redus interesul sponsorilor și al spectatorilor.

Oricum, anul competitiv 2020 s-a încheiat en fanfare, cu Maratonul de la Valencia, unde nu doar s-a realizat un nou record mondial în proba de semimaraton, dar nu mai puțin de 30 de alergători au terminat maratonul cu timpi sub 2h:10min. Cifra este foarte mare pentru o singură cursă.

În aceeași zi, însă, pe alte meridiane, la Fukuoka (Japonia) alți șapte maratoniști, toți japonezi, terminau cursa cu timpi tot sub 2h:10min. Mai jos sînt imagini cu finalul cursei, cîștigată detașat de Yuya Yoshida, un student de 23 de ani, care decisese anul acesta că se lasă de sport (termina facultatea, nu reușise să fie selecționat în loturile naționale sau universitare) dar care acum și-a găsit un sponsor. Timpul lui: 2h:07min:05sec.

După cum spuneam la început, la prima vedere, în 2020 s-a alergat ”mai slab” decît în anii precedenți, deoarece numai 163 de atleți au reușit timpi de sub 2h:10min. Spre comparație aceștia au fost 293 în 2019, 215 – în 2018 sau 186 în 2017. Ca de obicei, și anul acesta est-africanii au dominat: au fost 54 de etiopieni care au alergat sub 2h:10min, apoi 34 de japonezi și 29 de kenyeni.

Dacă o să am timp, o să pun cap la cap și informațiile din cursele feminine. Pînă atunci, să spunem doar că la Valencia șase femei au alergat sub 2h:20min. Ceea ce nu e deloc puțin.

Comments

comments

Previous

Arad. Jurnal de mișcare pe malul Mureșului

Next

Zece de la Pilot Books

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also