miercuri, aprilie 24 2024
Se aleargă mai puțin, concursurile lipsesc aproape cu desăvîrșire, așa că nu ne rămîne decît să vorbim despre… dopaj. Iar la urmă despre sarmale

La noi

Pe 18 decembrie, IAAF a anunțat lista actualizată a atleților supuși diferitelor sancțiuni pentru dopaj (vezi aici). La rîndul său, 4run.ro semnalează că în cazul sportivilor români noutățile sunt legate de suspendarea de patru ani, pînă în 2021, a sprinterei Andreea Ogrăzeanu, care a fost testată pozitiv cu trimetazidină pe 18 februarie 2017. Apoi, pentru că este recidivist, maratonistul Sorin Mîneran a fost suspendat pentru opt ani, pînă în 2024, după ce anul trecut, la finalul Campionatului național de maraton a fost testat pozitiv cu higenamină. Mîneran ar urma să fie deposedat acum de ultimele două titluri naționale la maraton, obținute în 2016 și 2017.
Lista IAAF mai include alți șase sportivi români cu diferite perioade de suspendare, plus alți doi atleți suspendați pe viață.

La ruși

Luni 25 ianuarie, în prima zi de Crăciun (pe stil nou), viceprim-ministrul rus Vitali Mutko, însărcinat cu problemele sportului, şi-a anunţat auto-suspendarea din funcţia de preşedinte federal, pentru a putea, după cum a precizat într-o conferinţă de presă, să conteste suspendarea pe viaţă de la Jocurile Olimpice dictată de CIO din cauza scandalului de dopaj instituţionalizat. Auto-suspendarea sa a fost făcută din funcția de preşedinte al Federaţiei de fotbal a Rusiei, dar şi al Comitetului de organizare a Cupei Mondiale din 2018.

Este ceva aparent amuzant aici. Mai curînd trist. Mutko demisionează dintr-o funcție încercînd să-și apere onoarea, dar rămîne în alte funcții de unde se poate ocupa în continuare de destinele sportului, pe care e acuzat că l-a deturnat grav. Dovezi clare arată că Vitali Mutko este implicat în dopajul instituționalizat din sportul rusesc, numai la JO de iarnă de la Soci, din 2014, fiind suspendați și deposedați de medalii si rezultate 43 de sportivi.
Altfel, în Rusia un sondaj de opinie arată că aproape un rus din doi consideră că ”forţe politice străine” sunt responsabile de suspendarea Rusiei de la Jocurilor Olimpice de iarnă 2018 pentru dopaj instituţionalizat. Sportivii sunt consideraţi vinovaţi de această decizie doar de 7% dintre persoanele întrebate.

Rusia a fost suspendată de CIO din cauza programului de dopaj instituţionalizat dezvăluit de o comisie de anchetă a AMA, însă CIO a admis ca sportivii ruşi ”curaţi” să participe la Jocuri sub drapel olimpic.


Altfel de dopaj?

Cum, pentru unii (și suntem convinși că nu e cazul alergătorilor!) e vremea exceselor de sezon, inclusiv cu sarmale, permiteți-ne să rememorăm niște versuri din anii 1970, scrise de un poet mai puțin cunoscut, Ion Nicolescu (doritorii pot afla aici mai multe despre el).

miroase-a sarmale peste munţii Carpaţi
miroase de-ţi vine să mori
de-ţi vine aşa să te-ntinzi peste munţii Carpaţi
ca un aer nepieritor
şi-ţi mai vine să plîngi peste munţii Carpaţi
pînă la ultima picătură
poate că munţii aceştia Carpaţi
sunt sufletul nostru la gură

Comments

comments

Previous

Plăcere, datorie sau supliciu?

Next

Raportul de la Strava m-a dărîmat psihic…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also