miercuri, august 17 2022

Câteva mii de oameni s-au strâns în centrul New Yorkului pentru a marca un eveniment care nu a mai avut loc. Iar o campioană olimpică a ținut să se întâlnească cu o mică parte dintre cei care i-au dedicat un maraton. Niște gesturi simbolice.

Duminică 4 noiembrie ar fi trebuit să aibă loc a 43-a ediție a maratonului New York. Anulat în ultimul moment din cauza atmosferei neprietenoase în rândul multor locuitori ai metropolei americane dar și a daunelor cauzate în regiune de către un uragan, maratonul a avut totuși loc, dar numai la nivel simbolic.

Peste 2.000 atleți s-au strâns totuși în Central Park și au alergat pe aleile acestuia, unii dintre ei chiar distanța întreagă de 42 km. Unii au purtat numerele de concurs sau tricourile oficiale, alții doar echipament pe care aveau înscrise diferite mesaje, în majoritate cu caracter umanitar.

O parte dintre alergători și-au propus ca după încheierea cursei lor neoficiale să continue să facă muncă voluntară în zonele afectate de uragan sau să strângă fonduri pentru ajutorarea celor aflați la ananghie. Mesajul majorității a fost că înțeleg motivele care au dus la anularea maratonului, chiar dacă nu au fost de acord cu ele și chiar dacă sunt afectați semnificativ și la nivel personal (timp îndelungat de pregătire, irosit degeaba, bani cheltuiți și pierduți definitiv etc).

Primarul și oficialii maratonului și-au atras anterior critici dure din partea publicului după ce în presă au apărut informații despre imense generatoare de curent amplasate pentru alimentarea cortului de presă din Manhattan, în timp ce alți cetățeni din zonă încă nu aveau curent electric. Oamenii erau nemulțumiți și de faptul că polițiști, medici, voluntari ar fi fost implicați în desfășurarea maratonului, în condițiile în care prezența lor este necesară și în zonele afectate de cataclism.

                                                                                         *******
Tot un gest simbolic, de solidaritate și mulțumire, a făcut sâmbătă campioana olimpică la maraton, Constantina Diță. Aceasta s-a întâlnit în București, la monumentul Eroului Necunoscut, cu o parte dintre alergătorii participanți la Maratonul Recunoștinței, desfășurat pe 19 august.

Atunci, competiția – o alergare de 46 km între Călugăreni și monumentul ostașului necunoscut din București – a fost dedicată maratoniștilor din România dar și campioanei olimpice.

Sâmbătă, Constantina Diță a primit un tricou de concurs cu numărul 125 și medalia maratonului și a mulțumit pentru gest.

Comments

comments

Previous

Arta fugii: o istorie și o cercetare

Next

Serata Alergătorului: Atletul desculț

2 comments

  1. Multumesc lui D-zeu ca gestul lui Ilie nu a venit ca urmare a unui tsunami sau asteroid prabusit pe Pamant 😀

  2. Eu am apreciat mai mult gestul Pusei Tomescu, care a tinut sa multumeasca unor oameni pentru aprecierea aratata.
    Pe de alta parte, pina acum, Ilie s-a multumit sa marcheze evenimente din istorice, din trecutul indepartat. Si toate au fost prezentate ca victorii epopeice. Se pare ca nu e interesat de catastrofe….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also