„Clujul merită un maraton de anvergură”
Îl știu pe Horațiu Morar doar ca alergător. Pasionat de mișcare, tenace, bun maratonist, inclusiv în alergările montane, Horațiu se află de ceva vreme într-o ipostază inedită: organizator de curse. Ca președinte al Runners Club, adică al organizației alergătorilor clujeni, a reușit pînă acum să contribuie decisiv la organizarea cîtorva crosuri, însă peste cîteva zile se va afla în fața unei provocări serioase: Maratonul Internațional Cluj. În interviul de mai jos Horațiu e un ardelean care se respectă: moderat, calm, încearcînd să facă o treabă temeinică. Toate premisele că pe 10 aprilie se va alerga „la nivel înalt” la Cluj.
De ce un maraton la Cluj? Cînd v-a venit ideea?
Ideea organizării mi-a venit în anul 2009, odată cu participarea la semi-maratonul de la Amsterdam. După acel concurs am pus bazele Runners Club. Organizarea unui maraton necesită multă documentare, ca atare am luat-o încet-încet, mai întîi cu organizarea de crosuri. Așa că anul trecut am organizat cinci evenimente la care au participat peste 700 de alergători.
Planul de a organiza maratonul la Cluj a demarat în iunie 2010. De atunci lucrăm la proiect, la prezentarea lui, la obținerea autorizațiilor, la promovare și, nu în ultimul rînd, la implementare. Clujul este un oraș care deține toate ingredientele și are obligația de a realiza un eveniment de asemenea anvergură, care să reunească într-o competiție deschisă atît alergători profesioniști cît și amatori, din țară și străinătate, într-un proiect amplu ce își propune să promoveze un mod de viață sănătos prin practicarea alergării.
Nu știu nimic, au mai fost maratoane la Cluj?
Maratoane s-au mai desfășurat la Cluj, pînă la începutul anilor 2000. Conceptul pe care noi îl propunem este însă o noutate absolută. Maratonul se va desfășura în centrul orașului, alergîndu-se pe un traseu de circa 10,5 km. Traseul va fi parcurs de patru ori de către maratoniști și de două ori de către participanții la semi-maraton. Vor exista trei puncte de hidratare la care, pe lîngă apă plată vom oferi și Isostar ca băutură energizantă. De asemenea, pe traseu va exista și un punt de cronometrare intermediar.
Dincolo de bucuria de a alerga, de ce merită să vină un alergător la Cluj?
La înscriere, alergătorii la maraton și semi-maraton vor primi în kit-ul de participare chip-ul de cronometrare, număr personalizat (pentru cei care au achitat taxa pînă la 15 martie), tricou de microfibră (Adidas sau Puma), dar și produse oferite de către parteneri. La finalul cursei, alergătorii vor primi, pe lîngă medalia de participare, și un pachet cu produse.
În ziua înscrierii, alergătorii pot participa la Pasta party, care va fi organizată chiar în apropierea zonei Expo. Apropo, zona Expo va fi în interiorul Palatului Banffy-Muzeul de Artă.
Ca o particularitate a evenimentului aș menționa, pe lîngă caracterul caritabil al cursei populare, parteneriatul pe care l-am încheiat cu Fundația Comunitară Cluj (FCC). Prin acest parteneriat se încearcă atragerea de fonduri pentru diferite ONG-uri care au fost selectate de către FCC. Pînă acum am înțeles că au fost numai reacții pozitive legate de proiect.
Cam ce probleme ați avut în organizarea maratonului?
Dacă mă întrebi despre probleme, am putea discuta foarte mult. Dar, în final, pot spune că autoritățile au înțeles importanța acestui eveniment pentru oraș. Au fost extrem de încîntați cînd au aflat că s-au înscris alergători din 12 țări, dar și foarte mulți din întreaga țară. Referitor la sponsori, am gîndit proiectul în așa fel încît să atragem patru sponsori mai mari (cărora le-am folosit numele în diferitele probe de alergare organizate), alții mai mici care să susțină financiar fiecare probă și, în final, parteneri care să se implice cu produse. Fiind la prima ediție, lucrurile s-au mișcat mai greu, dar rezultatele sunt mulțumitoare. Am făcut reclamă și pentru atragerea de voluntari și sper ca pînă la urmă să acoperim toate nevoile pe care le-am identificat.
Cum vezi ediția de peste cinci ani a Maratonului Internațional Cluj?
Ca să-mi pot exprima gîndurile despre ediția a 5-a, aș dori sa finalizăm cît mai bine prima ediție. În funcție de asta, vom putea trage mai multe concluzii și vom vedea direcția pe care o va lua proiectul nostru.
Mult Succes Horatiu !
Cu Consideratie ,
cristi .
Ma bucur ca incet, incet apar din ce in ce mai multe competitii in Romania.
Felicitari Horatiu pentru initiativa si multa bafta in ziua maratonului.