Povestile maratonului

Povestile maratonului (I)

Pe 24 iulie se implinesc 100 de ani  de la cursa de maraton din cadrul Jocurilor Olimpice de la Londra. Cursa ramine in istorie pentru cel putin doua motive.

A fost pentru prima data cind maratonul s-a alergat oficial pe distanta acum clasica, de 42,195 km. Pina la Londra, maratonul se alerga pe distante aleatorii, de circa 40-42 de km. Un capriciu al casei regale britanice, care a dorit ca alergatorii sa treaca si pe sub loja Reginei, de la Palatul Windsor a facut ca alergarea – gindita initial pentru distanta de 26 de mile – sa fie lungita cu 385 de yarzi. Iar distanta, transformata in sistem metric, a dat exact distanta de 42,195m.

Pe de alta parte, maratonul de la Londra a mai dat nastere unei povesti frumoase. Linia de sosire a fost trecuta de un brutar italian, Dorando Pietri. Pe turnanta stadionului Sheperd’s Bush, din cauza efortului, Pietri a cazut de nu mai putin de cinci ori, de fiecare data ridicindu-se si mergind mai departe. La finis a fost insa ajutat de mai multe persoane, printre care se afla si sir Conan Doyle.
Din acest motiv, victoria sa a fost contestata de al doilea sosit, un american, John Hayes, care in cele din urma a primit medalia de aur. Pietri insa a devenit eroul Olimpiadei de la Londra, sacrificiul sau impresionind miile de oameni prezenti pe stadion. Regina i-a inminat o cupa de argint.

Comments

comments

>
Previous post

"Start" la crosul Loteriei!

Next post

Hmmm...

Alerg.ro

Alerg.ro

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *