Valeriu Tomescu, antrenorul singurei noastre campioane olimpice la maraton, oferă câteva sfaturi celor interesați de alergare.

ValeriuTomescu1

Am vorbit mult cu Valeriu Tomescu. Nu doar pentru că am avut timp suficient la dispoziție ci mai ales pentru că este o persoană extrem de deschisă. Sinceră, simplă în exprimare, dar mai ales empatică. Nu are nimic din morga celor care se consideră atoateștiutori (chiar dacă rezultatele îl recomandă) și îi place să ofere. Se pune la dispoziția celor doritori, fără rest.

Din cele aproape trei ore de discuție (un interviu realizat de Florin Popa și Marian Chiriac) vă vom pune la dispoziție, treptat, toate momentele importante ale acestui dialog.

Vor fi idei utile alergătorilor începători, dar și celor profesioniști. Vor fi sfaturi, experiențe de viață împărtășite fără reținere, momente de sinceritate, dar și informații de ultimă oră.

Aici este prima parte a acestui interviu:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

În continuare, un rezumat al principalelor idei exprimate de Valeriu Tomescu:
–    Primul lucru necesar înainte de a te apuca de alergare este să îți faci un set complet de analize medicale.
–    Analizele trebuiesc repetate periodic.
–    E obligatorie și o stabilire cu precizie a tipului de călcătură (a pronației, supinației) și a tipului de încălțăminte care să fie folosit.
–    Abia apoi se poate stabili un program de antrenament. Care e bine să fie însoțit și de un program specific de alimentație, recuperare, viață.
–    Orice plan optim de antrenament nu poate fi făcut decât pe baza unor măsurători biochimice și fiziologice
–    Pentru că alergarea este un sport individual, recomandarea privind încălțămintea este și ea individuală. Campaniile de marketing ale producătorilor de încălțăminte sunt irelevante în alegerea tipului și modelului de pantof sport ideal, pentru că fiecare alergător este unic în felul său.

(va urma)

Un interviu mai vechi cu Valeriu Tomescu, publicat și în revista Alerg, poate fi găsit aici.

Comments

comments

Previous post

Murdăria este bună (II)

Next post

Știri pe scurt. Numeroase

Alerg.ro

Alerg.ro

4 Comments

 1. […] de maraton a României, și știe totul despre atletismul de anduranță. Într-un interviu pentru alerg.ro, Valeriu Tomescu a oferit câteva sfaturi celor interesați de alergare. Ideile împărtășite de […]

 2. camelia
  iunie 9, 2014 at 2:33 pm

  [….]

  Am moderat acest mesaj din doua motive:
  – nu sunt impotriva criticilor la adresa unor persoane, insa aceste critici trebuiesc argumentate. Nu sunt de acord si nu voi publica atacuri la persoana gratuite.
  – era scris inept

  Marian Chiriac
  Alerg.ro

 3. […] Din cele aproape trei ore de discuție (un interviu realizat de Florin Popa și Marian Chiriac) vă oferim acum partea a doua a acestui dialog. Partea întâi este disponibilă aici. […]

 4. […] Profesionistul. Un interviu cu Valeriu Tomescu (II) » alerg, deci exist! în Profesionistul. Un interviu cu Valeriu Tomescu (I) […]

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *