joi, decembrie 12 2024

Secretele kenyenilor nu mai sunt atât de secrete. Sau asta vor ei să credem.

ken2

de Florin Popa

Adharanand Finn nu este un personaj fictiv din cărțile lui Tolkien, ci un jurnalist din Marea Britanie, care a primit în 2013, pentru cartea „Running with the Kenyans”, premiul de ”Cel mai bun autor debutant de literatură sportivă din Anglia”. Deci omul există, poate fi văzut, auzit, chiar și pipăit, dacă te afli suficient de aproape.

Și nu doar că are un nume imposibil de memorat, dar mai este și alergător. Și nu orice fel de alergător, ci unul foarte curios să afle de ce din 20 cele mai rapide maratoane din lume, 17 au fost câștigate de către kenyeni și trei de către vecinii lor din Etiopia (însă, spre exemplu, în 2011, toate cele 20 de maratoane din top-ul mondial au fost revendicate de kenyeni).

kenDespre misterele care stau în spatele succesului atleților africani de cursă lungă au fost scrise destul de multe cărți și studii științifice, însă nici unul nu l-a satisfăcut pe Adharanand, așa că omul nostru a scos frigiderul din priză, și-a suit familia în avion și a plecat direct în Kenya, pentru vedea la fața locului cum se face că oameni de 50-60 de kilograme, care nu au în spate industrii miliardare de suplimente sau echipamente și, câteodată, deținători ai unei singure perechi ponosite de pantofi de alergare, reușesc să uimească lumea cu recorduri și curse ireal de rapide.

În cele șase luni petrecute în Kenya, Adharanand nu s-a limitat la simplul stat la umbră și făcut poze cu ocazia interviurilor, ci s-a și înrolat într-un program drastic de antrenament alături de localnici, pentru alergarea unui maraton, fapt care l-a făcut să descopere nu doar timpii, alimentația și metodele sportivilor, ci și partea civilă, umană a acestor super-atleți.

Cititorul român va citi cu surprindere că principalul aliment prezent în permanență pe mesele kenienilor este mămăliga, sau ”ugali” – numele pe care-l poartă în Africa. Presimt și prezic că pe măsură ce această informație va începe să se propage în rândul alergătorilor amatori, vânzările de mălai în România vor înregistra o curbă ascendentă, în special în perioadele premergătoare maratoanelor importante.

În ceea ce privește secretele căutate de Adharanand, ele există, dar nu voi face indiscreția de a le dezvălui aici, ci doar mențiunea că ”marile secrete” nu sunt mari deloc. Însă în descoperirea lor constă tot farmecul aventurii în care alergătorul curios ne-a dat voie să-l însoțim. Puneți-vă centurile, cursa asta o să fie una rapidă!

* Florin Popa este antrenor de aerobic-fitness

Cartea este disponibilă în România doar în limba engleză, prin www.books-express.ro și costă 61,29 lei.

Până la 31 mai 2014, cititorii Alerg.ro beneficiază de 20% discount atât la achiziționarea cărților dorite cât și la restul de produse oferite de Books Express (agende, filme, jucării, cadouri). Pe www.books-express.ro alegeți produsele dorite și urmați pașii normali pentru o comandă. Pentru aplicarea reducerii introduceți codul ALERGEXIST pe pagina Coș Cumpărături, în câmpul Cod reducere.  

Comments

comments

Previous

“Alergarea e stilul meu de viață” (II)

Next

Știri pe scurt

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also