joi, iulie 18 2024

E chiar așa de dificil să parcugi un kilometru în mai puțin de o jumătate de oră? Va fi cineva capabil să realizeze curând acest lucru? Întrebări ce par fără sens. Dar dacă nu e chiar așa de simplu?

Vertical

În lumea alergării principala dilemă a momentului pare să fie legată de faptul dacă se va reuși cândva  coborârea sub două ore în proba de maraton. În aceste condiții e o bagatelă să parcurgi 1000 de metri în mai puțin de treizeci de minute. Și totuși există oameni pentru care această performanță este doar un vis frumos. Sunt alergătorii ce participă la așa numitele curse de alergare pe verticală, vertical race.

După cum le arată și numele, acestea sunt curse în care se aleargă pe teren variat, între două puncte situate la o diferență de altitudine de 1000 de metri. Altfel, pe orizontală, distanța de parcurs diferă destul de mult, dar nu prea depășește cinci kilometri.

Deși sunt brutale, sau poate tocmai de aceea, competițiile de alergare verticală au devenit extrem de populare în ultimul timp, mai ales în Europa și America de Nord. Există deja un circuit mondial, care include curse pe cinci munți diferiți: Elbrus (Rusia), Gerania (Grecia), în Dolomiți (Italia), la Fully (în Alpi, Elveția) și Campana (Spania). Pentru mai multe detalii puteți consulta site-ul www.skyrunning.com.

Numărul competițiilor crește continuu, și fiecare încearcă să se individualizeze prin ceva. O cursă precum cea de la Manigod (Franța) a ajuns să se desfășoare pe același traseu seara, de nu mai puțin de patru ori în intervalul iulie-august, la fiecare două săptămâni.

Poate cea mai importantă cursă este cea de la Fully, renumită pentru traseul abrupt, de doar 1920 metri lungime. Aici, în octombrie anul trecut, la a 12-a ediție a competiției, italianul de 42 de ani Urban Zemmer a stabilit ceea ce se consideră recordul mondial al curselor de alergare verticală. El a reușit să parcurgă cei 1000 de metri de diferență de nivel în doar 30min:28sec. Ar mai fi așadar ”de cucerit” vreo 30 de secunde pentru a se coborî sub limita de o jumătate de oră, ce acum pare imposibilă. Scurtă paranteză: recordul a fost deținut la un moment dat și de către Kilian Jornet.

La feminin, cea mai bună performanță mondială aparține franțuzoaicei Christel Dewalle, cu un timp de 36min:48sec, și a fost realizată tot la Fully, în 2012.

O problemă destul de dezbătută în lumea curselor verticale este cea a folosirii bețelor de trekking. Deși majoritatea organizatorilor permit acest lucru, există puriști (și implicit și curse) care se opun acestui lucru. Pentru ei, alergarea presupune doar efortul corpului uman, fără ajutor suplimentar.

Și pentru că tot am amintit aici de recorduri…. Să spunem că deși nu sunt tot atât de populare se organizează și curse de coborâre continuă. Recordul neoficial la o astfel de competiție este deținut de britanicul Keith Anderson care în 1990  a reușit parcurgerea a 580 metri diferență de nivel negativă (altfel 2.450 metri pe orizontală) într-un timp de 7min:05 sec.

Textul de față a apărut în revista ALERG #11.

Comments

comments

Previous

Crosul Băile Felix. Iar un weekend plin.

Next

Ce vă mai plac legendele!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also