marți, septembrie 10 2024
Kenyanul Geoffrey Kamworor a stabilit duminică la Copenhaga un nou record mondial în proba de semimaraton: 58min:01sec

Pentru atletul est-african de doar 26 de ani acesta a fost un obiectiv asumat și pentru care a muncit exclusiv în ultima vreme. A renunțat chiar la participarea la Mondialele de la Doha, unde cu siguranță ar fi obținut o nouă medalie pe lîngă cele trei de aur cîștigate, tot la semimaraton, între 2014-2018.

S-a plecat tare în cursă, altfel nu se poate. Borna primilor 5km a fost trecută de un grup de alergători, în 13min:53sec. Dar cum ritmul era sub cel necesar pentru un nou record mondial, Kamworor a accelerat și a trecut primul la km10, în 27min:34sec. De aici încolo nimeni nu a mai putut ține pasul cu el. A început și o ploaie ușoară, dar nimic nu l-a putut împiedica pe kenyan, care a accelerat în continuare. Borna km15 o trece în 41min:05sec (cel mai rapid timp înregistrat vreodată pe această distanță), cu 11 secunde sub estimarea de timp final 58min.

Pe ultima parte, încetinește puțin, dar nicio secundă nu a dat impresia că nu v-a realiza ce și-a propus. Kamworor trece borna km20 în 55min (din nou cel mai bun timp pe această distanță), pentru a reuși în final să parcurgă distanța semimaratonului în 58min:01sec.

Noul record mondial (care trebuie ratificat oficial, altfel traseul este omologat, cursa de la Copenhaga făcînd parte din circuitul IAAF Gold Label) este cu nu mai puțin de 17sec mai bun decît precedentul record, realizat acum un an de compatriotul său Abraham Kiptum, la Valencia.

”E un moment emoționat pentru mine să stabilesc un record mondial. E cu atît mai special cu cît am reușit asta la Copenhaga, adică locul unde am cîștigat primul meu titlu mondial”, a declarat atletul kenyan imediat după finiș.

Revenind la cursa din capitala Danemarcei, să mai spunem că alți cinci atleți au alergat sub 1h, cu Bernard Kipkorir – 59min:16sec, pe locul 2 și etiopianul Berehanu Wendemu Tsegu – 59min:22sec, pe locul trei. Cel mai bine clasat non-african a fost norvegianul Sondre Nordstad Moen, care a venit pe locul 9, în 1h:00min:20sec

Și cursa fetelor a fost una foarte tare, chiar dacă nu s-au stabilit recorduri. A cîștigat etiopianca Birhane Dibaba – 1h:05min:57sec (cu aproape două minunte mai bun decît propriul record personal). Toate rezultatele se găsesc aici.

 

Comments

comments

Previous

Fuga din spatele gratiilor

Next

Știri pe scurt. Dragomir, semi, Japonia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also