miercuri, aprilie 24 2024

Cred tot mai mult că ecologismul tinde să devină „noua stafie” ce bîntuie lumea largă, o ideologie la modă care înlocuieşte mai vechile „-isme”. Însă, asta nu înseamnă că tot ce se referă la ecologie ar trebui blamat. EcoMarathon, alergarea montană ce se va desfăşura pe 1 mai la Moieciu, e cu certitudine un eveniment care nu vrea să se încadreze în curentele la modă şi deşi la prima ediţie pare să îşi contureze un profil specific în contextul competiţiilor de pe la noi.
Alături de prietena Cornelia David am identificat mai multe caracteristici ale unei curse ecologice. Articolul complet al Corneliei îl puteţi citi aici.


Astfel, pentru ca o competiţie de alergare să fie eco ar trebui:
– ajungerea în zona de concurs să se faca în mod cît mai economicos (cu trenul, mai multe persoane într-o maşină, cu transportul în comun etc).
– pe cît posibil, înscrierea participanţilor se va face online.
– se va reduce la maxim utilizarea recipientelor de unică folosinţă, recomandîndu-se folosirea propriilor recipiente sau a dispozitivelor de hidratare purtate în rucsac.
– participanţii nu vor polua mediul înconjurător, nu vor arunca resturi menajere sau alte obiecte folosite în timpul alergării. Cei care vor încălca această regulă vor fi descalificaţi.
– concurenţii nu au voie să scurteze traseul, trebuie respectate potecile existente şi traseul marcat pentru concurs, astfel va fi combătută eroziunea solului.
– alergătorii şi persoanele însoţitoare vor arăta un respect profund pentru natură şi vor folosi cu moderaţie resursele locale.
– organizatorii vor folosi la minimum hîrtie (parţial pentru înscrieri şi pentru diplomele de participare); sau vor opta pentru diplomă de participare în format electronic.
– participanţii care doresc să îşi doneze echipamentul folosit, dar încă utilizabil, sunt incurajaţi să o facă.

Ştiu că la multe curse din afară se mai încurajează folosirea echipamentului de alergare produs din materiale reciclabile. Voi ce alte idei mai aveţi?

Comments

comments

Previous

Cînd mai bine înseamnă mai puţin!

Next

Cum se mai promovează sportul

2 comments

  1. s-ar putea profita poate de prezenta oamenilor pasionati de munte si adauga la taxa de inscriere si obligatia de a participa la plantarea unui copacel inainte sau dupa competitie in zona desfasurarii.
    Atunci chiar ca nu ar mai putea comenta nimeni asupra implicatiilor Eco ale maratonului 🙂

  2. Gabi, lucrul acesta se intampla deja la Maratonul Piatra Craiului, unde organizatorii invita a doua zi dupa cursa, pe cei interesati, sa participe la o campanie de plantare de copacei.
    Ca idee este insa laudabila si poate fi preluata de oricine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also