marți, septembrie 10 2024

Au fost curse și în România, dar toată atenția a fost concentrată pe Boston. Și a meritat.

Meb

*** S-a alergat și în acest week-end, chiar dacă au fost sărbătorile de Paște. Mai întâi, sâmbătă 19 aprilie, peste 100 61 de alergători au luat parte la a doua ediție a Squeezy Vertical Race, o cursă de sprint montan în Piatra Craiului. Distanța: circa 5 km, diferența de nivel pozitivă – 1000 metri. La toate acestea s-au adăugat noroiul și zăpada de pe ultima porțiune a traseului. Cei mai rapizi au fost Cristian Stotz  – 49min:54sec și Gianina Tănase – 1h:05min:17sec.

*** A doua zi de Paște, pe 21 aprilie, s-a organizat o Maratonul celor două lacuri, competiție desfășurată în București, în zona parcului IOR. Organizată la inițiativa lui Ilie Roșu, cursa (ce a inclus maraton, semimaraton, 15 km și  semimaraton ștafetă pentru copii) se înscrie în seria maratoanelor istorico-culturalo-tradiționale ale acestuia, caracterizându-se prin mult entuziasm, participare redusă, minim de logistică. Au participat circa 100 de alergători, inclusiv copii. Proba de maraton a fost câștigată de Florin Ioniță.

*** Și acum, mai multe despre Boston. A fost o competiție foarte așteptată, în contextul emoției generale cauzate de atentatul cu bombă de anul trecut care a dus la moartea a trei spectatori, între care un băieţel în vârstă de opt ani, şi rănirea a 264 de persoane, dintre care 12 au suferit ulterior amputări de membre. Așadar, maratonul de la Boston – a 118-a ediție! – s-a vrut o celebrare a voinței umane de a depăși greutățile, un spectacol al sportivității, prieteniei și diversității. Și a reușit să fie. Ba pe alocuri, așteptările au fost depășite.

Întâi de toate, alergătorii au vrut să arate că nu se tem de teroare, că atentatul de anul trecut nu îi poate opri să celebreze în stradă prin intermediul sportului.  Numărul participanților a fost voit mai mare ca de obicei – 35.660 conform cifrelor oficiale -, aproape de recordul de 38.708 alergători care s-au aliniat în 1996 la startul ediției centenare a celui mai vechi maraton din lume. Printre alergătorii de anul acesta, 5.330 au venit din peste 70 de țări.

Organizatorii au impus măsuri dure de securitate, interzicând între altele orice fel de sac pentru participanți, cu excepția unor saci transparenți pentru îmbrăcămintea de schimb după cursă, care au fost distribuiți la fața locului. Apoi, peste 3.500 de polițiști au fost mobilizați, un număr dublu față de anul trecut, 600 de membri ai gărzii naționale, precum și 3.500 de agenți de securitate, recrutați de organizatori.

În acest context, zeii buni ai alergării au vrut ca și spectacolul sportiv să fie complet. Iar surprizele, suspansul și emoțiile nu au lipsit. Întâi de toate, cursa masculină a avut un neașteptat, dar cu atât mai merituos câștigător: americanul Meb Keflezighi. Acesta a avut o strategie atipică, a preluat conducerea cursei cam de pe la km 15, a mers constant și a reușit să își mărească continuu avansul, deși în spatele lui se afla un grup de atleți est-africani de elită. Urmăritorii au accelerat cam pe la km 40, dar a fost prea târziu. Pe locul patru a venit, și mai surprinzător, un ucrainean, care se înfiltrează spectaculos în grupul compact de kenyeni și etiopieni care domină maratonul mondial (nu trebuie uitat nici că Keflezighi e tot din zonă, fiind născut în Eritreea).

Clasament masculin:
1. Meb Keflezighi (SUA) – 2h:08min:37sec
2. Wilson Chebet (Kenya) –  2h:08min:48sec
3. Frankline Chepkwony (Kenya) – 2h:08min:50sec
4. Vitaliy Shafar (Ucraina) – 2h:09min:37sec
5. Markos Geneti (Etiopia)- 2h:09min:50sec

Dacă proba masculină a fost oarecum monotonă (rămâne pe moment de neînțeles de ce grupul de urmărire a lui Meb Keflezigi nu a forțat mai devreme pentru a-l prinde, în condițiile în care ritmul de alergare nu a fost unul extrem de rapid) , cea feminină a fost mult mai spectaculoasă.

S-a pornit tare de la început, iar o bună parte din cursă a condus tot o americancă, Shalane Flanagan, care a trecut prima la jumătatea cursei (69min:28 sec, un timp excelent pentru acest nivel). De pe la kilometrul 30 situația s-a schimbat însă, și un grup compact de 5-6 atlete africane a mers compact, cu o viteză crescută. Pe ultima porțiune, cu circa 2.2 km înainte de finish, kenyanca Rita Jeptoo  a accelerat decisiv. Timpul ei pe această porțiune a fost unul senzațional, de 6min:51sec (de notat că prin comparație Meb Keflezigi a obținut 6min:48sec), ceea ce i-a permis să realizeze un nou record al cursei, cu aproape două minute mai bun decât precedentul.

Clasamentul feminin
1. Rita Jeptoo (Kenya) – 2h:18min:57sec
2. Buzunesh Deba (Etiopia) – 2h:19min:59sec
3. Mare Dibaba (Etiopia) – 2h:20min:35sec
4. Jemima Jelagat Sumgong (Kenya) – 2h:20min:41sec
5. Meselech Melkamu (Etiopia)    – 2h:21min:28sec

De notat și rezultatele alergătoarelor născute în România, dar care au concurat sub titulatura Statelor Unite, având dublă cetățenie. Astfel, Adriana Pîrțea-Nelson  a venit pe locul 15 la feminin, cu un timp de 2h:31min:15sec, Lidia Șimon pe locul 24 la general (dar pe 1 la categoria masters) cu un timp de 2h:36min:47sec, iar Nuța Olaru pe locul 26 (2 la masters) cu timpul de 2h:37min:29sec.

Comments

comments

Previous

Transylvania 100k. Nou concurs în Bucegi

Next

Retrospectivă

2 comments

  1. Intamplator sau nu, am alergat „Maratonul celor doua lacuri” in aceeasi zi cu maratonul de la Boston. Un maraton din ciclul de maratoane istorice „Din dragoste pentru Romania si Istoria ei” in care 100 de alegatori de toate varstele au alergat pentru sanatate, istorie, traditie, cultura si natura.

    http://www.ilierosu.ro/2014/04/24/maratonul-celor-2-lacuri-la-final/

    Mi-am amintit cu placere si de cursa pe care am alergat-o in 19.042010 la Maratonul de la Boston. Un vis implinit, pentru care a trebuit sa lupt intreg anul 2009, obtinand la Berlin calificarea.

    http://www.ilierosu.ro/2010/04/30/maratonul-boston-2010-cursa/

    Dar si de cursa de la Torino din anul 2013, in care am alergat alaturi de grupul de maratonisti italieni care au transmis un mesaj impotriva violentei in sport, trecand linia de sosire impreuna, la momentul 4:09:43., timpul la care a explodat prima bomba la Boston.
    http://www.ilierosu.ro/2013/11/26/maratonul-de-la-torino-cu-drapelele-romaniei-si-italiei-remembering-boston/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also