luni, noiembrie 25 2024

Mai puțin de jumătate din tinerii români practică o activitate fizică în mod regulat. Lenea e principalul motiv invocat pentru lipsa apetitului pentru mișcare.

sport

Nu e deloc surprinzător că utilizarea calculatorului este una din principalele activități ale tinerilor din ziua de astăzi, după cum rezultă dintr-un studiu sociologic publicat pe site-ul Ministerul Tineretului și Sportului.

Astfel, 10% dintre tineri folosesc calculatorul 5 ore sau mai mult, într-o zi obișnuită, iar aproape jumătate dintre ei (47%) între 1-2 ore zilnic. Care este însă relația tinerilor cu sportul? Una nu prea grozavă, din păcate.

Deși 89% consideră activitățile fizice ca fiind importante și foarte importante, doar 46% dintre tineri practică sport în timpul liber. Restul, stau.

Dintre cei care au adoptat mișcarea, doar 47% fac acest lucru de câteva ori pe săptămână. 17% practică sport zilnic, 14% de câteva ori pe lună și 13% de câteva ori pe săptămână. Doar 4% o dată pe lună și 5% o dată la câteva luni.

Sporturile care au fost practicate vreodată de tineri sunt: fotbalul (37%), handbal (29%), jogging (27%), gimnastică aerobică (27%), volei (26%), fitness (23%), baschet (23%), înot (21%) etc.

Pentru a face sport în mod regulat, tinerii și-ar dori în apropiere de locuința lor o pistă pentru biciclete (25%), un bazin de înot (23%), un teren de fotbal (18%), un teren de tenis (14%), un teren de baschet (5%). Circa 30% dintre tineri consideră că activitățile sportive îi mențin în formă fizică; 22% susțin că își îmbunătățesc starea de sănătate, iar 15% scapă de stres și se relaxează prin sport.

Doar 16% dintre tineri susțin că fac mai mult sport decât anul trecut, în timp ce 36% fac mai puține activități sportive. Mai mult de jumătate dintre tineri (56%) nu cheltuie bani pentru activități sportive, în timp ce 21% cheltuie între 10 și 50 lei, 11% între 51 și 100 lei, 10% între 101 și 200 lei, doar 2% cheltuind peste 200 lei.

Dar ce îi împiedică pe tineri să facă sport? Cum 40% dintre respondenți spun că lenea este principalul motiv pentru care  nu practică mișcare, cel puțin ei nu pot fi acuzați că ar ascunde adevărul.

Cam o treime dintre ei (31%) consideră că ocuparea timpului cu alte activități recreaționale este de fapt motivul principal, pe când 14% susțin că lipsa timpului liber este de vină. Doar 6% consideră lipsa banilor ca un motiv serios și tot 6% dau vina pe lipsa spațiilor adecvate.

Costurile mai scăzute (48%), parteneri de practică ai activităților fizice (29%) și o promovare mai eficientă a efectelor practicării activităților fizice (23%) sunt considerate de tineri ca fiind cele mai bune metode prin care tinerii ar participa mai mult la activități fizice in timpul liber.

Studiul sociologic a fost realizat de Grupul de Studii Socio-comportamentale Avangarde, între 23 august și 16 septembrie, pe un eșantion de 1.205 subiecți cu vârste între 14 și 35 de ani.

Comments

comments

Previous

Coconea, bine Coconea!

Next

Ultramaratonistele. Câteva portrete (I)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also