Info general

Studiu. Despre tineri și sport

Mai puțin de jumătate din tinerii români practică o activitate fizică în mod regulat. Lenea e principalul motiv invocat pentru lipsa apetitului pentru mișcare.

sport

Nu e deloc surprinzător că utilizarea calculatorului este una din principalele activități ale tinerilor din ziua de astăzi, după cum rezultă dintr-un studiu sociologic publicat pe site-ul Ministerul Tineretului și Sportului.

Astfel, 10% dintre tineri folosesc calculatorul 5 ore sau mai mult, într-o zi obișnuită, iar aproape jumătate dintre ei (47%) între 1-2 ore zilnic. Care este însă relația tinerilor cu sportul? Una nu prea grozavă, din păcate.

Deși 89% consideră activitățile fizice ca fiind importante și foarte importante, doar 46% dintre tineri practică sport în timpul liber. Restul, stau.

Dintre cei care au adoptat mișcarea, doar 47% fac acest lucru de câteva ori pe săptămână. 17% practică sport zilnic, 14% de câteva ori pe lună și 13% de câteva ori pe săptămână. Doar 4% o dată pe lună și 5% o dată la câteva luni.

Sporturile care au fost practicate vreodată de tineri sunt: fotbalul (37%), handbal (29%), jogging (27%), gimnastică aerobică (27%), volei (26%), fitness (23%), baschet (23%), înot (21%) etc.

Pentru a face sport în mod regulat, tinerii și-ar dori în apropiere de locuința lor o pistă pentru biciclete (25%), un bazin de înot (23%), un teren de fotbal (18%), un teren de tenis (14%), un teren de baschet (5%). Circa 30% dintre tineri consideră că activitățile sportive îi mențin în formă fizică; 22% susțin că își îmbunătățesc starea de sănătate, iar 15% scapă de stres și se relaxează prin sport.

Doar 16% dintre tineri susțin că fac mai mult sport decât anul trecut, în timp ce 36% fac mai puține activități sportive. Mai mult de jumătate dintre tineri (56%) nu cheltuie bani pentru activități sportive, în timp ce 21% cheltuie între 10 și 50 lei, 11% între 51 și 100 lei, 10% între 101 și 200 lei, doar 2% cheltuind peste 200 lei.

Dar ce îi împiedică pe tineri să facă sport? Cum 40% dintre respondenți spun că lenea este principalul motiv pentru care  nu practică mișcare, cel puțin ei nu pot fi acuzați că ar ascunde adevărul.

Cam o treime dintre ei (31%) consideră că ocuparea timpului cu alte activități recreaționale este de fapt motivul principal, pe când 14% susțin că lipsa timpului liber este de vină. Doar 6% consideră lipsa banilor ca un motiv serios și tot 6% dau vina pe lipsa spațiilor adecvate.

Costurile mai scăzute (48%), parteneri de practică ai activităților fizice (29%) și o promovare mai eficientă a efectelor practicării activităților fizice (23%) sunt considerate de tineri ca fiind cele mai bune metode prin care tinerii ar participa mai mult la activități fizice in timpul liber.

Studiul sociologic a fost realizat de Grupul de Studii Socio-comportamentale Avangarde, între 23 august și 16 septembrie, pe un eșantion de 1.205 subiecți cu vârste între 14 și 35 de ani.

Comments

comments

>
Previous post

Coconea, bine Coconea!

Next post

Ultramaratonistele. Câteva portrete (I)

Alerg.ro

Alerg.ro

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *