marți, iulie 16 2024

Nu se poate să nu atragă privirile. Sunt blonde, blonde ca niște păpădii. Fețe rotunde, trăsături fine, ochii albaștri. Zici că sunt păpuși, niște păpuși nordice.

Le cheamă Leila, Liina și Lily. Iar numele de familie este Luik. Surorile Luik, așa sunt cunoscute în lumea atletismului. Cele trei estoniene sunt de fapt surori triplete, născute pe 28 octombrie 1985. Leila este cea mai înaltă, mai înaltă cu doar 1 cm decât Liina și cu 2 cm decât Lily. Acesta e un criteriu prin care poți să le deosebești, altfel e destul de greu.

Și totuși fetele acestea, deși nu au nimic din duritatea ce aparent poate fi asociată cu alergarea de anduranță, sunt maratoniste de clasă.

000

Au ieșit prima dată în evidență acum doi ani, la Campionatele europene de atletism. Atunci, pentru prima dată în istorie, o echipă de tripleți a concurat în aceeași probă, la maraton. Rezultatele lor nu sunt excepționale – Liina a terminat pe locul 29 cu un timp de 2h:41min:48sec, Leila pe 43 – 2h:45min:59sec și Lily pe 47 – 2h:48min:49sec – dar au atras toate privirile.

”Pentru noi, participarea la acest concurs a fost ca un miracol. A fost pentru prima dată când am reușit să alergăm toate în aceeași cursă. Până acum, mereu s-a întâmplat câte ceva care ne-a împiedicat, cel mai adesea vreo accidentare,” declarau surorile.

Cele trei fete Luik sunt și foarte bune înotătoare, în ultimii ani lucrând peste vară ca salvamari. Le mai place mult și dansul.

Însă pasiunea lor principală rămâne alergarea. După participarea la europene și-au asumat un obiectiv comun: să se califice la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. Și-au denumit proiectul ”Trio pentru Rio”.

Pentru asta s-au antrenat foarte mult, au mers la pregătire chiar în Kenya, în celebra tabără de la Iten, unde se produc campioni pe bandă rulantă.

În cele din urmă, au reușit. Vor fi primii tripleți care participă în aceeași probă, la Jocurile Olimpice. De urmărit în august, la Rio.

Recorduri în familie
Nu o dată, la startul unor concursuri de maraton s-au aflat rude.  În continuare, aveți o listă a câtorva recorduri făcute ”în familie”.
  • Cele mai rapide gemene din lume sunt nord-coreenele Hye-Gyong și Hye-Song Kim, care în 2014, la Phenian, au alergat maratonul în 2h:27min:05sec și respectiv 2h:27min:58sec.
  • Cei mai buni timpi personali ai unor gemene au fost înregistrați de către japonezele Hiromi (2h:23min:26sec) și Takami (2h:23min:43sec) din familia Ominami.
  • Cei mai rapizi frați sunt – cum altfel? – doi kenyeni, Duncan Kibet și respectiv Luke Metto, care au realizat 2h:04min:26sec și respectiv 2h:10min:57sec.
  • Cazul celui mai rapid cuplu tată-fiu e unul cu o poveste mai deosebită. Tatăl, Waldemar Cierpinski (2h:09min:55sec) e un dublu campion olimpic la maraton (în 1976 și 1980), dar despre el se bănuiește că ar fi beneficiat de campania de doping efectuată în acei ani de fosta Republică Democrată Germană. Fiul său, Falk Cierpinski este un foarte bun alergător și duatlonist, cu un timp de 2h:13min:30sec, înregistrat acum opt ani.
  • Cel mai rapid cuplu tată – fiică este cel al familiei japoneze Ueoka, unde tatăl, Tadaaki, a scos un 2h:13min:37sec pe maraton, iar fata lui, Masae, 2h:30min:17sec.
  • Nici fetele nu s-au lăsat mai prejos, căci există cuplul german mamă-fiică Katrin Dörre – Katharina Heinig. Mama a fost mai bună, cu 2h:24min:35sec, în timp ce fiica a reușit cel mai bun timp de 2h:33min:56sec.
  • În cazul frate-soră, supremația e deținută de familia Ndereba, din Kenya, unde Samuel – 2h:15min:50sec este estompat de mult mai cunoscuta lui soră Catherine – 2h:18min:57sec.
  • Și, gata, ultimul exemplu. Un cuplu de data aceasta, soț-soție, din Etiopia: Gebre Gebremariam Egziaber – 2h:04min:53sec, în timp ce doamna, Workenesh Kidane, se mîndrește cu un timp de 2h:26min:16sec.

Informații apărute și în revista Alerg #30.

Comments

comments

Previous

Pantofii de alergare. Despre prețuri și viitor

Next

Ultimate Mudness. Cu mult noroi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also