joi, februarie 29 2024

La 50 de ani nu prea are astîmpăr. „După maratoanele alergate în ultimii trei ani, am căutat o nouă motivaţie. Şi m-am hotărât asupra acestei concurs. M-am înscris în noiembrie anul trecut”.

Csomortáni Attila e un secui din Miercurea Ciuc. La 50 de ani a decis să alerge cei 212 kilometri ai ultra-maratonului Balaton. Adică în jurul celui mai mare lac din Europa Centrală. Balatonul, numit altfel și marea Ungariei.

Și a alergat atît de bine încît a reușit să termine pe locul 10 la general.

Csomortáni Attila (Tsoma) e destul de mic de statură, dar puternic. Are o mustață deasă, de care pare tare mîndru și niște ochi mereu jucăuși. Pare să zîmbească în permanență.

„Cu o lună înainte de concurs am avut norocul să găsesc un fost sportiv, actualmente profesor de gimnastică, din Szekesfehervar, care s-a oferit să mă însoţească cu bicicleta de-a lungul ultra-maratonului. Prezența cuiva este benefică din punct de vedere mental, dar și organizatoric. Eu nu a trebuit decît să alerg, să beau și să mănânc regulat. Informaţiile despre traseu, despre punctele de control mi-au fost oferite de însoţitorul meu, care m-a susţinut aşa de bine încât aproape nici n-am avut momente dificile”.

Tsoma mai spune că a avut cu el doar un balsam de Gheara Dracului, pe care l-a folosit doar de două ori, pentru
a-și masa picioarele: o dată la jumătatea cursei și apoi înainte de finiș cu vreo 30 de kilometri.

În alergare a pornit pe 26 iunie, la ora 6 de dimineață. A terminat cursa după 23 de ore și 33 de minute. Locul 10 la general din 98 de participanți. Alți 22 au abandonat.

„A fost un concurs excepţional. Organizarea ireproşabilă, un traseu frumos, timp foarte plăcut pentru alergare”, spune Tsoma.  A fost extrem de bucuros cînd a terminat concursul și e tot atît de bucuros acum să împărtășească din experiențele trăite. „Și eu am învățat foarte mult din trăirile și experiențele altora. E timpul să dau ceva înapoi…”

Ultra-maratonul Balaton a fost organizat pănă acum de cinci ori. În 2007, la prima ediție, au terminat cursa 19 alergători (3 femei), care s-au încadrat în cele 32 de ore, timpul limită stabilit de organizatori. A doua ediție a fost mai aglomerată, cu 58 de finișeri (7 femei), iar la a treia au terminat 73 de alergători (tot 7 femei). Anul trecut căldura sufocantă a afectat pe mulți concurenți care nu au rezistat prea bine pe caniculă. Și totuși au fost 61 de temerari (7 femei) care au terminat cu bine cercul în jurul Balatonului.

„În 2008, prietenul meu Csato Jozsef din zona Gheorgheniului a fost primul alergător din România care a terminat cursa de 212 km. Acuma și eu m-am înscris pe listă. Poate vor fi şi alţii care ne vor urma”, mai spune Csomortáni Attila.

Comments

comments

Previous

Diagonala Nebunilor. Un vis împlinit

Next

10 motive pentru 7500 metri

6 comments

  1. Attila cucereste Ungaria! Balaton-ul in cazul de fata 🙂
    Felicitari Tsoma!! e o realizare de exceptie! Asta mai inseamna ca la supermaratonul de la Miercurea Ciuc de luna viitoare vei fi in mare forma!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also