vineri, iulie 26 2024

La 43 de ani, Vincenzio Dragna a realizat recent cea mai bună performanță a unui ultratriatlonist român în proba de Dublu IronMan.

vice1

În perioada 20-22 august, la Bakovci, în Slovenia, a avut loc o etapă de Cupă Mondială din cadrul Campionatelor de Dublu IronMan (organizate de către IUTA). La acest concurs, alături de alți 34 de sportivi (28 la masculin și 6 la feminin), din 14 țări, a luat startul și Vincenzio Dragna.

În final, sportivul român s-a clasat pe locul 21 din 25 de finișeri la masculin, cu un timp total de 31h:51min, ceea ce reprezintă cea mai bună performanță a unui român în acest gen de concurs.

Dar să îl lăsăm pe Vincenzio Dragna să povestească:

”Proba de înot a fost în  lac și a constat în 20 de ture, distanţă totală 7600 metri, iar limita de timp de 4 ore. Eu am ieșit din apă în 3h:13min, al 19-lea timp. După tranziția 1, care mi-a luat 18 minute, a început proba de bicicletă (pe asfalt, traseu plat, trafic închis), 74 de ture pentru a acoperi distanţa totala de 360 km. Aici timpul meu a fost de 15h:04min, al 21-lea timp.

viceLa acest ultratriatlon din Slovenia, diferit de alte concursuri de Dublu IronMan, există limite de timp: la înot + bicicletă a fost de 19 ore, de aceea rata de abandon de la bicicletă este cea mai mare. Șase concurenți au fost descalificați pentru că au depășit limita de timp, câte trei la masculin și respectiv feminin.

Dar să revin la concursul meu. Tranziția 2 a durat 19 minute! Da, ştiu este mult, dar viteza nu este atuul meu şi am stabilit, încă de la plecarea din România, că am să abordez această cursă fără încrâncenare, cu calm, bucurându-mă pe de-a întregul de competiţie. În cea de a doua tranziţie am fost singurul concurent care a ales să își facă duș și să îşi schimbe complet echipamentul. Am văzut și doi austrieci care se spălau pe dinți, era 7 dimineața:).

Alergarea s-a facut pe asfalt, traficul auto fiind închis, după cum am mai spus. Am alergat 84.4 km împărţiţi în 56 de ture pe străduțele din Bakovci, un oraș cu case frumoase și grădini minunate, de unde ne încurajau veseli toți localnicii. Timpul meu la alergare a fost de 12h:57min, al 19-lea timp (în clasament apare 13h:33min, dar aici este inclus timpul de la cele două tranziții).

Rezultatele complete din Slovenia sunt disponibile aici.

Doar alți doi ultratriatloniștii români au mai termiant până acum o competiție de Dublu IronMan. Despre rezultatele lor vezi următorul articol.

Cine este Vincenzio Dragna?

”Am 43 de ani, sunt pasionat de triatlon şi de snowboard, îmi iubesc familia, pe cei câţiva prieteni buni şi vechi pe care îi am, dar iubesc și libertatea sub toate formele ei. Sunt încăpăţânat și îmi plac provocările. Am terminat Facultatea de Drept, am propria afacere de care mă ocup personal şi pentru că eu sunt “șeful meu” am avantajul că îmi pot planifica antrenamentele cum îmi convine.

vice2Sport fac de când mă ştiu. Alerg mai serios de patru ani, după ce doctorul mi-a spus că am artroză avansată la ambii genunchi și că nu am voie să merg pe jos mai mult de jumătate de oră pe zi!  Ca să ascult doctorul, nu am mai mers (!), m-am apucat însă de alergat şi după șase luni am alergat un maraton… Și nu mă mai dor nici genunchii de atunci! : )

Despre triatlon mi-a povestit prima dată partenerul meu de antrenament, Claudiu, care terminase Half-Ironman Oradea 2012. Mi s-a părut fantastic să parcurgi asemenea distanțe în trei discipline sportive diferite.

La început înotul a fost marea mea problemă. Acum înotul este proba favorită şi îndrăgită, un sport complex unde mereu descoperi ceva nou şi tot timpul trebuie să lucrezi la tehnică.

La toate disciplinele triatlonului punctul meu slab rămâne viteza… Dar cine nu vrea să fie mai rapid!? Oricum, nu am fost niciodată rapid şi nici nu cred că voi fi vreodată.

Pentru a petrece timp suficient cu familia îmi planific antrenamentele foarte devreme dimineața, plec pe la 5-5:30 și mă întorc acasă tocmai bine ca să pregătesc micul dejun pentru toată lumea. Iarna, însă, antrenamentele le fac seara târziu.

Pentru Slovenia, de exemplu, m-am antrenat șase luni. Programul meu pe o săptămână arată cam aşa: înot – marţi şi joi (3-4 ore), bicicletă – miercuri, vineri şi duminica (8-10 ore), alergare – marți, joi şi sâmbătă (5-6 ore).

Dintre toate competiţiile la care am participat, cel mai mândru sunt de primul meu maraton, din anul 2011. Cu o inconştiență tipică începătorilor am tras atunci de mine atât de mult incât am fost în pragul colapsului, am văzut stele verzi, am vorbit singur, dar mi-a plăcut!”

 

Rubrica Triatlon este susținută de către Sailfish România, magazin ce oferă echipament performant de triatlon și înot, atât pentru adulți cât și pentru copii.

Logo sailfish

Comments

comments

Previous

Echipat smart pentru orice provocare (P)

Next

RUNFEST Half Marathon. Șase curse în natură

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also