marți, decembrie 10 2024

Paolo Ottone este manager tehnic al Federatiei Internationale de Atletism (IAAF) si se va ocupa de validarea statutului de  competitie internationala a Maratonului Toyota, de pe 12 octombrie. Ottone, care este nu doar organizator de competitii ci si maratonist, vorbeste despre dificultatile si avantajele organizarii unei astfel de competitii.  

Va semnalez un paradox: Romania are o campioana si o  vicecampioana olimpica la maraton, insa nu are o cursa  recunoscuta la standardele internationale. Cum se poate iesi din aceasta situatie? Credeti ca va contribui Toyota Romanian International Marathon la popularizarea sportului si a  alergarii?

Paolo Ottone: Sa cresti intereseul pentru alergat este un proces de durata. Tari precum Italia, Franta, Germania au o traditie de decenii, iar in prezent la maratoanele organizate in aceste tari vin peste 40.000 de alergatori. Consider ca state precum Romania sau Cehia trebuie sa treaca printr-un proces care poate dura si 30 de ani pentru a atinge un numar atat de mare de participanti la maraton. Acum 15 ani, in Praga sau in Italia eram una dintre putinele persoane care alergau dimineata si deseori mi se intampla sa vad oameni care se uitau uimiti la mine. In prezent, exista foarte multe persoane care sunt interesate de un mod de viata sanatos, ceea ce se intampla tot mai mult si in Romania. E timpul sa ne gandim mai mult la noi si la modul cum ne petrecem timpul liber.

Ce ati spune unui maratonist pentru a-l determina sa alerge la Toyota Romanian International Marathon?

Paolo Ottone: Pentru a motiva alergatorii as recomanda Bucurestiul ca un loc in care se organizeaza in premiera un maraton si un semi-maraton la standarde internationale. In plus, zona de start si de finis este in fata celei de-a doua cladiri ca marime din lume si ca vremea in aceasta perioada a anului este una dintre cele mai potrivite pentru alergat distante lungi.

Vorbind din perspectiva experientei de organizator de evenimente sportive, care sunt cele mai  dificile obstacole in organizarea unei curse de alergare?

Paolo Ottone: Intai de toate, deoarece evenimentul are loc in aer liber, trebuie sa fii pregatit pentru orice fel de conditii meteo. Apoi, traficul trebuie deviat astfel incat sa nu creeze probleme majore pentru circulatia normala in oras. Dar sa nu uitam ca cel mai mare maraton din lume este organizat in New York, unde exista  peste 11 milioane de locuitori. Daca acolo aceasta problema poate fi rezolvata, cu siguranta si in Bucuresti se pot gasi solutii. Nu in ultimul rind, traseul de alergare are 42.195 metri, care trebuie ales astfel incat sa fie evitate accidentele. 

Stiu ca ati fost implicat, inca de la inceput, acum mai  bine de zece ani, in organizarea maratonului de la Praga. Care ar fi beneficiile pe care le aduce un maraton in viata orasului?

Paolo Ottone: Eu am fost unul dintre fondatorii maratonului de la Praga, iar pina in decembrie 2007am fost director de cursa al acestui  eveniment. Dupa 14 editii organizate pot sa va spun ca cele  mai mari beneficii pe care poate sa le aduca un asemenea eveniment ar fi: are un mpact major asupra economiei orasului. Apoi, duce la cresterea popularitatii orasului in intreaga lume, se reuseste crearea unui mare eveniment intern si contribuie la promovarea unui mod de viata sanatos printre locuitorii orasului si in special printre tineri. Aducerea in Bucuresti si in Romania a mii de alergatori va duce implicit la popularizarea tarii ca destinatie turistica. 
 
Care sunt conditiile minime ce trebuiesc indeplinite  pentru organizarea unei curse recunoscute de catre forurile internationale?

Paolo Ottone: Pentru ca un maraton sa fie recunoscut de comunitatea internationala a alergatorilor si de catre IAAF/AIMS traseul trebuie  sa corespunda urmatoarelor cerinte: distanta trebuie masurata de catre un masurator international  recunoscut de IAAF/AIMS; cursa trebuie sa se tina pe un traseu de buna calitate; panta nu trebuie sa fie mai mare de 1m/km; organizatorii trebuie sa ofere un spatiu pentru control  anti-doping; cursa trebuie sa fie difuzata in direct de cel putin un canal tv national. 

Ce semnificatie are pentru dvs alergarea unei curse de  maraton?

Paolo Ottone: Sa alergi la un maraton inseamna sa experimentezi ceva magic, sa traiesti o emotie in care iti asculti doar inima si respiratia. In timpul maratonului mereu ma gandesc la viata mea, la  prietenii mei, la familia mea. Iar la sfirsitul cursei ajungi sa iti cunosti limitele, realizezi cit de mari sunt limitele umane comparativ cu ceea ce crezi de regula despre ele.

Comments

comments

Previous

Premiile la Maratonul International Bucuresti

Next

Trei zile pina la MIB. Top Athlets

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also