marți, iulie 16 2024

O companie aeriană de top are, în medie, o rată de „pierdere” a avioanelor de circa 0.25 la un milion de zboruri. Asta înseamnă pierderea unui avion cam la patru milioane de zboruri. Sunt însă și companii cu o rată de risc mai mare. Cu toate acestea, mersul cu avionul rămîne cea mai sigură modalitate de transport.

Riscurile sunt considerabil crescute în cazul transportului auto. Sunt fel de fel de statistici aici, însă o să citez doar una: În Statele Unite au loc, anul, circa 30-35.000 de accidente fatale de mașină, ceea ce duce la pierderea a circa 33-43.000 de vieți omenești. Dintre aceste victime, circa 15 la sută sunt pietoni și circa 2 la sută sunt bicicliști. Nu e chiar sigur să mergi pe șosele, se pare.

Tot în Statele Unite, anul trecut peste 500 de mii de persoane au terminat o cursă de maraton, conform ultimului raport al organizației Running USA. Numărul exact de finish-eri: 507.000, în creștere cu circa 8.6% față de 2009. Numărul de curse: peste 625 (spre comparație, în 1980 se organizau sub 200 de curse). În lume, estimativ, se mai organizează cel puțin alte 1500 de curse de maraton.

Nu știu de statistici privind numărul persoanelor care decedează în timpul unei curse de maraton, pot spune doar că – pe baza relatărilor pe un an din presa de limba engleză – ar fi vorba de circa 4-6. S-ar putea spune că alergarea e așadar un sport sigur?

Am zis să privim cifrele de mai sus după ce am citit știrea că doi participaţi la maratonul din Philadelphia, desfăşurat duminică, au decedat după ce s-au prăbuşit pe traseu, se pare din cauza unor probleme cardiace. Un tînăr în vârstă de 21 de ani s-a prăvălit la finalul cursei, iar un alt bărbat, de 40 de ani, a căzut la cîteva sute de metri înainte de finish. Amîndoi au fost duși la spital, unde s-a constatat decesul lor. Uneori se întîmplă și așa…

 

Comments

comments

Previous

Ghici, ghicitoarea mea...

Next

De la Abibas la Ecco Biom. O istorie personală

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also