luni, noiembrie 25 2024

Unul dintre cei mai mari alergători ai tuturor timpurilor a ales să se retragă așa cum și-a început cariera: alergând desculț.

Haile
Compatrioții îi spun „Împăratul”, ca formă de respect și gratitudine. A adus Etiopiei glorie și bani, iar lumii a dat cîteva performanțe sportive greu de egalat.

La aproape 43 de ani (e născut pe 18 aprilie 1973) Haile Gebrselassie, unul dintre cei mai mari alergători ai lumii, a alergat o ultimă cursă oficială, pe 22 noiembrie, chiar în țara sa natală.

Pe ultimul kilometru al Great European Run, Haile a dorit să alerge așa cum a făcut-o pe când se afla la începuturile carierei sale: desculț. Și-a scos încălțările și i le-a dat unui tânăr alergător (la cursa de 10 km au participat peste 37.000 de oameni). La trecerea liniei de sosire, un mare zâmbet – cel care i-a adus mulți suporteri, pentru sinceritatea și simplitatea sa -, îi lumina fața.

”Am făcut-o pentru Abebe Bikila, inițiatorul alergării în Etiopia și pentru întreaga Africă. El este inspirația noastră,” a spus Haile. (Pentru cine nu știe, Abebe Bikila a devenit campion olimpic la maraton, în 1960, la Roma, alergând desculț întreaga cursă).

Cei mai mulți dintre cei prezenți au alergat îmbrăcați într-un tricou verde, inscripționat cu imaginea lui Haile Gebrselassie, pentru a-i aduce astfel un omagiu. La cursă au participat și foarte mulți sportivi de top din Etiopia, care la sfârșitul cursei l-au aplaudat îndelung.

Haile a ținut să își marcheze retragerea din activitatea competițională și în țara sa natală. În mai el se retrăsese oficial din cursele competitive, în Marea Britanie, când a luat startul la Great Manchester Run (tot pe distanța de 10 km).

”Mă retrag din competiții, însă nu voi renunța la alergare. Nu mă pot opri. Alergarea e viața mea,” spunea atunci Haile.

Se pot spune foarte multe despre Gebrselassie. Are două titluri olimpice în palmares, în proba de 10.000 m (în 1996 şi 2000) şi a câştigat patru titluri mondiale, tot pe această distanță. El este și deținătorul a 27 de recorduri mondiale, inclusiv în proba de maraton, fiind primul sportiv care a coborât sub 2h:04min pe această distanță.

De-a lungul carierei a alergat 13 curse de maraton: Londra 2002 (locul 3), Amsterdam 2005 (locul 1), Londra 2006 (locul 9), Berlin 2006 (locul 1), Fukuoka 2006 (locul 1), Londra 2007 (abandon), Berlin 2007 (locul 1 și record mondial), Dubai 2008 (locul 1), Berlin 2008 (locul 1 și alt record mondial), Dubai 2009 (locul 1) Berlin 2009 (locul 1), Dubai 2010 (locul 1) și New York  2010 (abandon. La acel moment a anunțat că se retrage, a revenit asupra deciziei. Nu a reușit să se califice la JO Londra și apoi a alergat numai curse mai scurte).

Foarte mulți spun despre el că este cel mai mare alergător din istorie. Cam singurele reproșuri care i s-au adus au fost legate de faptul că după ce s-a axat pe curse de șosea (maraton, îndeosebi) a fost interesat în primul rând să câștige cursele cu cele mai mari premii. Tot pentru premii și-ar fi propus și stabilirea de noi recorduri mondiale (a preferat Berlinul pentru suprafața sa plată și a alergat mereu însoțit de “iepuri“), însă nu a cîștigat vreo competiție majoră în care să se fi înfruntat cu alți maratoniști de top.

Cert e că simplitatea sa naturală i-a cucerit pe cei mai mulți. A primit numeroase distincții extra-sportive.

În Etiopia, unde a investit majoritatea banilor cîștigați din alergare, Gebrselassie e o figură adulată. Are sute de angajați în diferite afaceri derulate acolo (merită vizitat satul de vacanță pentru alergători) și tot aici a construit mai multe școli. La un moment dat, nu a exclus posibilitatea de a intra în politică, după terminarea carierei sportive.

Haile Gebrselassie. Poate cel mai mare.

Comments

comments

Previous

O alergare cu căruciorul

Next

Două informații succinte. Cu scuze aferente

1 comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also