Știrile. Hamsteri Ironman între cer și Belarus
Un titlu care a preluat cîteva cuvinte din denumirile unor concursuri – altfel, destul de multe – desfășurate în ultimul week-end. Restul detaliilor, mai jos.
10.000m
Ultima ediție de Cupă Europeană pe distanța de 10.000 m s-a desfășurat la Minsk, în Belarus, o gazdă inedită, dar care s-a achitat cu bine de sarcini. 77 de atleți din 19 țări la start. Spaniolul Antonio Abadia (28min:31.16sec) și portugheza Sara Moreira (32min:03.57sec) au cîștigat la individual, în timp ce pe echipe primele locuri au fost ocupate de Spania, la masculin, și respectiv Belarus (feminin). România a fost reprezentată printr-o echipă de fete, care s-a clasat onorabil, pe locul 6. Timpii obținuți de fete: Roxana Bârcă – 33min:46sec, Andreea Piscu – 34min:39sec, Mădălina Florea – 34min:58sec, Paula Todoran – 34min:48sec și Liliana Dragomir – 34min:54sec.
Alergare montană
România a obținut mai multe rezultate bune la a noua ediție a Campionatelor balcanice de alergare montană, desfășurate la Teteven, în Bulgaria. Astfel, Denisa Dragomir (45min:27sec, pe 8,6km) și Cătălin Atănăsoaie (59min:54sec pe 12,9km) au ocupat primele locuri la seniori, în timp ce pe echipe au fost cîștigate medaliile de argint. La fete, under20, Alesia Hecico a venit pe locul 2 (22min:05sec pe 4,3km), iar primul dintre băieți la această categorie a fost Petre Herman, locul 4 (43min:40sec pe 8,6km). Din nou echipele au terminat pe locul 2. Rezultatele complete se găsesc aici.
Și tot o competiție externă de alergare montană, Ledro Skyrace, din cadrul La Sportiva Mountain Running Cup. Singuri printre alți 475 de italieni, doi alergători români au avut rezultate foarte bune. Ingrid Mutter a reușit să cîștige cursa, cu un nou record al competiției (2h:16min:24sec), iar Szabolcs Gyorgy Istvan a terminat pe locul 7 (1h:56min:59sec). Toate rezultatele aici.
Să vedem acum prin ce munți din România s-a alergat. Să menționăm mai întîi ”Atinge Omu” o cursă de 16km lungime și cu o diferență de nivel de cca 1000m, cu start din Peștera și urcare pînă la Vf Omu (2507m). Au fost 77 de finișeri, primii terminînd Cristian Moșoiu – 1h:14min:51sec și respectiv Monica Tincu – 2h:02min:48sec. Toate rezultatele sunt aici.
În Făgăraș, de data aceasta, dar tot un concurs de tip vertical race. E vorba de ”Km Vertical”, un traseu lung de circa 6km, cu o diferență de nivel de 1000m. Traseul urcă de la Bâlea Cascadă (1230m), la Curmătura Bâlii. 62 de finișeri, cîștigători fiind Viorel Pălici – 43min:19sec și respectiv Ioana Aconstantinesei – 1h:02min:04sec. Rezultatele complete se găsesc aici.
Nu știu cum se face, schimbăm muntele, dar rămînem tot la o cursă ca mai sus: Muntele Mic Vertical Race. 57 de finișeri. Pe primele locuri au terminat Ionuț Maran – 45min:24sec și Larisa Peia – 1h:04min:12sec. Detalii suplimentare aici.
Trail
În Dobrogea de nord, în Munții Măcinului, a avut loc a treia ediție a Măcin Cros. S-a alergat pe distanța de 12 km, pe un traseu de dificultate medie. Au fost 43 de participanți, primii terminînd Marius Nicoară (1h:00min:13sec) și Albertina Cojbac (1h:13min:07sec). Rezultatele finale sunt aici.
O cursă cu un titlu romantic – O călătorie între cer și pămînt – pe un traseu inedit, la Tg. Ocna, inclusiv prin tunelul unei mine de sare. Două probe: cros 5km și semimaraton. În proba cea mai lungă au fost 80 de participanți, cîștigători fiind Octavian Ciorăscu – 1h:32min:17sec și respectiv Andreea Călugăru – 2h:10min:06sec. Toate rezultatele sunt disponibile aici.
Și am lăsat la urmă o cursă cu tradiție, care deși se aleargă pe șosea are porțiuni dificile, cu urcări serioase. E vorba de Tușnad Maraton, ediția a noua. 23 de km, cu o diferență de nivel de 900m, cu startul la Băile Tușnad și final la lacul Sf. Ana. 317 finișeri. Cîștigători au fost Artur Miklos – 1h:29min:39sec și respectiv Maria Magdalena Velișcu – 1h:47min:34sec. Rezultatele finale se găsesc aici.
Maraton
Prima ediție a unui concurs care pune și mai mult Moldova pe harta alergării de la noi. E vorba de Maratonul Blessing Hearts, desfășurat la Tomești (Iași), cu probe de maraton, semimaraton și cros. În proba cea mai lungă au cîștigat Adrian Irimia – 3h:22min:09sec și respectiv Mihaela Botezan – 4h:13min:42sec. Rezultatele complete se găsesc aici.
Ultramaraton
O nouă cursă de anduranță pusă la cale de pătimașul (în toate sensurile) Ben Ami, pe numele său real Bogdan Adrian Mihai. Hamster Run For Fun 6h. S-a alergat pe stadionul Dinamo, pe o căldură mare. La start, cinci fete și șase băieți. La fete, Mariana Nenu a reușit să stabilească o nouă performanță națională în această probă, ea parcurgînd 67,912 km de-a lungul celor șase ore de alergare. Primul dintre băieți a fost Octavian Toader, care a străbătut distanța de 61,200km. Rezultatele celorlalți participanți sunt consemnate aici. Să mai spunem că primii la masculin si feminin au primit ca premiu special un… hamster.
Triatlon
O zi de 10 iunie plină, plină pentru acest sport. La Oradea, a avut loc Xman România, singurul concurs de tip ironman full distance din România, ajuns la a opta ediție. Cu această ocazie au fost desemnați și campionii naționali, care anul acesta au coincis cu cîștigătorii concursului. Astfel, în proba lungă (înot 3,8km, bicicletă 180 km și alergare 42km) pe primul loc au terminat Andrei Dudu – 9h:50min:07sec și respectiv Dana Torok – 11h:30min:20sec. Pe distanța de half ironman cîștigători au fost Mihai Baractaru – 4h:37min:09sec (care a alergat semimaratonul într-un excelent 1h:08min:54sec) și Szabolcsi Fruzsina (Ungaria). Rezultatele complete sunt aici.
Tot sîmbătă, dar în alt capăt al țării, în Tulcea mai exact, a avut loc prima ediție a Campionatului național de AquaBike. Înotul s-a desfășurat în lacul Razim, iar alergarea s-a terminat la Cetatatea medievală de la Enisala. Cîștigători au fost Ciprian Bălănescu și Cornelia Stroe. Mai multe detalii sunt aici.
Și, în fine, să mai spunem că Deak Zsombor a reprezentat România la Campionatele europene de distanță medie, categoria Open, în cadrul Challenge Herning din Danemarca. El s-a clasat în final pe locul 14.