De la 10 kilometri la maraton
Dacă încerci s-o prinzi cu privirea pe Rodica la antrenament, e foarte posibil să treacă pe lângă tine și să nu-ți dai seama. Când aleargă nu stă pe gânduri. Se înfige în numărul de kilometri țintă și nu se lasă până nu-i termină. Sau îi depășește…
Rodica Băjan a învățat recent să iubească sportul, dar spune că-l face de când nu-și dădea seama ce e, de când alerga pe ulițele copilăriei în satul din apropiere de Brăila.
A început să vrea să facă mișcare după o perioadă stresantă în care și-a tot schimbat jobul. În 2018, când a început munca la Raiffeisen, s-a mai liniștit și a început să se gândească mai mult la ea, să se descopere. „Am zis că trebuie să încerc să am grijă și de corpul meu și să-i dau și lui răsplată că are grijă de mine”.
Fitnessul nu a prins-o, așa că și-a făcut abonament la sală și a început să alerge pe bandă, dar nu putea să ducă mai mult de două minute. Avea nevoie de mai multă rezistență.
Tot pe atunci compania a început un program de alergat, în iunie, Raiffeisen Runners, ajuns la a noua ediție. Rodica s-a înscris inițial pentru cursa de 10 km, apoi semimaraton.
La început n-a fost ușor. „Cred că era singurul sport pe care nu l-aș fi ales dacă îmi dădeai să aleg.”
I se părea plictisitor. A ajutat-o însă muzica în căști și faptul că a învățat să facă exerciții de încălzire. Deși nu le credea importante, și-a dat seama că o ajută mult. Iar tehnicile de respirație a învățat să le aprecieze pentru că o ajută să facă sport mult mai conștient.
Rodica s-a înscris în program cu gândul la semi-maraton, dar a decis să treacă la maraton când trainerii i-au propus să facă asta pentru că au văzut că are suficientă rezistență.
Până acum, cele mai importante distanțe pe care le-a alergat Rodica au fost 18, 21 și 24 km.
O ajută sfaturile practice pe care ea și ceilalți participanți le primesc de la traineri. Pe grupul de WhatsApp și la antrenamente cele câteva zeci de alergători primesc sfaturi de nutriție, despre cum să-și aleagă echipamentul și cum să alterneze ”porțiile” de sprint cu cursele lungi. Poate ce filtra ea de una singură de pe internet, spune, nu erau cele mai bune informații.
Și cel mai important la faptul că aleargă cu un grup e că o face să fie mai organizată și să nu se lase, pentru că de obicei are o problemă cu disciplina. De asta se trezește sâmbătă la 6.
„Vin, sunt pur și simplu fericită. Așa e starea mea interioară. Văd că se modelează și corpul, mă simt mult mai dinamică și mai energică, și la serviciu dau randament mai bine. Sunt happy.”
Irina Tacu este reporter DoR. Anul acesta, alături de alte două colege, documentează ediția a IX-a a programului Raiffeisen Runners.