Echipa dintre Lacuri
Când trec pe lângă Iulius Mall și văd sute se oameni în week-end, poate chiar mii, unii pe peluză, alții plimbându-se în jurul lacului, câțiva alergând, realizez că civismul poate să dea roade.
Acolo unde era înainte trafic auto și oameni stresați, sunt oameni care zâmbesc și socializează. Acolo unde exista un conflict, între cetățeni, mall și autorități, se poate ajunge la un acord temporar prin ceea ce eu denumesc colaborare critică.
Acum, că am arătat că poate fi stopat traficul auto în jurul lacului, merită să demonstrăm că putem urgenta și crearea celui mai mare parc al orașului. Este soluția cea mai rațională în raport cu presiunile pentru construcții. Ne oferă șansa de a ieși dintr-un oraș schimonosit de diverse clădiri și aglomerări pentru a ne relaxa.
Pentru a crea acest bun comun, mai mulți alergători clujeni, amatori și sportivi de performanță, vor alerga la Maratonul Clujului cu mesaje legate de urgentarea realizării Parcului Între Lacuri, promis de autorități. Maratonul și celelalte probe se desfășoară duminică, 13 aprilie, de la ora 9:15.
Mai jos, sunt prezentate doar mărturiile ștafetei de bărbați (4X10km), dar vor purta tricouri cu Parcul Între Lacuri încă o ștafetă feminină și alte câteva zeci de alergători înscriși la o competiție organizată profi de Horațiu Morar, de la Runners Club, cu aproape 2.500 de participanți.
Adrian Dohotaru:
„Suntem bucuroși că în urma unei petiții semnate de 2.500 de clujeni și inițiată de SOS, primăria a acceptat printr-un comunicat de presă crearea celui mai mare parc al Clujului, de cinci ori cât Parcul Central. Mult timp ne-a spus că parcul nu e fezabil pentru că ar fi proprietăți private în zonă. Acum primăria ne zice că parcul se va amenaja, dar amenajarea parcului e amânată pentru că durează negocierile cu proprietarii privați. Dar după cum arată planșele cadastrale, proprietățile private, încadrate cu roșu, sunt relativ puține și în zone periferice. Deci lucrările de amenajare pot începe nu doar în spațiul fostului cartodrom, însă doar dacă există voință politică care să respecte presiunile civice. Noi cerem instituțiilor jurnalistice să medieze întâlniri între proprietarii privați din zonă și autorități, astfel încât și media locală să fie mândre că au contribuit la realizarea celui mai mare parc al orașului. Interesul public este de avea un spațiu verde de anvergură, cu acces general și gratuit, și nu alte construcții. Alerg în ștafetă cu mesajul parcului în Echipa dintre Lacuri la Maratonul Clujului pentru că Clujul nu are până acum un spațiu public și verde care să ateste calitatea de al doilea oraș al țării” (Adrian Dohotaru este cercetător și activist Societate Organizată Sustenabil (SOS)
Gyorgy Szabolcs:
„E simplu, parcurile sunt bune pentru toți, aerul e mai curat, sunt locuri de plimbare, relaxare și unde să practici diverse sporturi. Dar parcurile ar trebui sa fie fără beton și asfalt, adică să fie ceva moale pentru picior. Asta e cel mai important pentru alergare, nu neapărat pentru mine, dar pentru cei care fac de plăcere și care au o greutate mai mare și pantofi de toate felurile, dar nu cei mai optimi pentru alergat, că nu amortizează suficient. Pe mine, ca sportiv de performanță, asta mă enervează, că nu pot alerga pe plat fără să alerg pe beton sau asfalt. În rest, am scăpare când merg pe dealuri, dar am nevoie și de plat, nu doar de pante. Cel mai fain ar fi ca nu doar în Parcul Între Lacuri să se creeze poteci de pământ, ci și ca între Garibaldi și podul mare de la Cora să fie o poteca de pământ! Ar fi mai mult decât perfect deoarece are 4 km și se mai poate varia ca suprafață cu podul de la baraj și podul pietonal din fier din dreptul Parcului Babeș” (Gyorgy Szabolcs este sportiv de performanță)
Cătălin Sânpetrean:
„Am ales să alerg pentru Parcul Între Lacuri pentru a face cunoscută aceasta inițiativă și, în același timp, pentru a face conștientă comunitatea locală cu privire la importanta acestui parc. Consider că fiecare dintre noi se poate regăsi în acest parc, fie că suntem sportivi, îndrăgostiți, copii sau părinți. Cluj-Napoca are nevoie și de infrastructură verde, pentru ca locuitorii lui să poată trai sănătos și civilizat” (Cătălin Sânpetrean este triatlonist)
Gabor Prezensky:
„Sunt mulți în Cluj care doresc să alerge. Văd acest lucru de multe ori când ies la alergare în Parcul Central sau pe malul Someșului. Uneori parcul este plin de doritori. Deși eu locuiesc în cartierul Gheorgheni, prefer sa alerg mai mult, decât sa inhalez mizeria de aer produsă de mașini. Dar și așa, până să ajung în Parcul Central trebuie să trec prin cea mai toxică zonă pentru alergători, centrul. Am încercat să conving oameni ca să alerge, de la mulți dintre ei am primit ca răspuns: aș alerga, dar unde? Avem nevoie de mai multe parcuri, fie pentru alergat, fie pentru plimbat sau mersul pe bicicletă” (Gabor Prezensky este sportiv de performanță