luni, iulie 22 2024

Una din regulile nescrise ale alergării este că un atlet bun trebuie să facă exact 180 pași pe minut pentru a parcurge distanța de un kilometru. Desigur, în alergările pe suprafețe plate este obligatoriu să păstrezi un tempo constant (adică deplasare cu o aceeași viteză) și o cadență regulată a pașilor.

cadenta

Însă chiar se pot face exact 180 de pași? Și cum trecem peste faptul că unii alergători sunt mai înalți, alții mai scunzi, implicit unii au în mod natural pasul mai lung, alții mai scurt?

Desigur, cifra 180 reprezintă în acest caz doar o recomandare. Este un soi de mit al alergării, care însă are un sâmbure de adevăr la mijloc.

Totul a început în anii 1980, când un antrenor faimos în epocă, Jack Daniels, a publicat un studiu bazat pe observarea atleților ce au alergat probele de fond și semifond la Jocurile Olimpice din 1984 de la Los Angeles. El a conchis atunci că atleții de elită aleargă cu cel puțin 180 de pași pe minut.

De-a lungul timpului nu s-a mai acordat atâta atenție cuvintelor “cel puțin“ astfel încât în lumea alergătorilor a devenit un truism faptul că ar trebui să parcurgi exact 180 pași pe minut.

Date publicate de către revista Runner’s World, arată că nici pe departe alergătorii nu pot avea exact aceeași cadență. Astfel, la trialul organizat în SUA, pentru selecția participanților la JO de la Londra, s-au înregistrat variații notabile între alergători.

În proba de 5000 de metri, câștigătorul a parcurs distanța respectivă cu o cadență de 187 de pași/minut, în timp ce al doilea clasat a avut una de 195 pași/minut. Atletul de pe locul patru a ajuns chiar la 202 pași/minut. Variații tot atât de mari s-au înregistrat și în cazul fetelor, unde câștigătoarea a alergat cu 195 pași/minut, iar atleta de pe locul patru cu 202 pași/minut.

Așadar, singura concluzie care se poate desprinde în acest caz este că nu există un număr magic care să determine cadența optimă în alergare. Cu toate acestea, o cadență de doar 160 și ceva pași pe minut este foarte bună pentru un ritm de jogging, însă dacă îți propui mai mult poate să arate că alergi ineficient, făcând pașii prea mari și aterizând astfel prea mult în fața centrului de greutate al corpului.

O cadență de 170 pași pe minut este însă una potrivită pentru un alergător mediu. În general, profesioniștii aleargă cu o cadență de circa 180 pași pe minut.

Cifra exactă depinde exclusiv de calitățile anatomice și de stilul de alergare al fiecăruia.

Comments

comments

Previous

În dar, o madlenă proustiană

Next

Români in UK Challenge

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also