Nicu Buceanu: ”Vreau să îmi împing limitele, cît mai departe”
Șase zile. Sau 144 de ore. De alergare, desigur. Și 658,8 km parcurși în acest timp. Și un nume: Nicu Buceanu.
Am anunțat deja această informație, care doar rezumă neutru un efort ieșit din comun care, printre altele, e și cel mai bun al doilea rezultat al unui alergător român într-o probă de anduranță de șase zile. În spatele cifrelor se ascunde , însă, multă muncă, multă pasiune, suferință și iar suferință, pentru ca la sfîrșit, pentru cîteva secunde, să fie vorba și de o bucurie trăită la maximum.
Despre toate acestea, pe scurt, într-un dialog cu Nicu Buceanu.
”În primul rînd, aș spune despre mine că sunt un om obișnuit”, spune acesta cu modestie. Născut în 1979, pleacă din țară la vîrsta de 26 de ani. Acum trăiește în Irlanda, unde lucrează pentru o companie de construcții, ocupîndu-se de planificare și aprovizionare.
Alergarea a fost întotdeauna o pasiune pentru el. ”Am făcut sport de la 12 ani, sub îndrumarea profesorului de atletism Ion Savu. Am participat la mai multe campionate naționale, în probele de 800 m, 1500 m, 3000 m obstacole, 5000 m și cros, obtinînd – zic eu – rezultate notabile”.
A ales să alerge și după ce s-a stabilit în Irlanda. ”Am continuat să mă antrenez și să particip la foarte multe curse de 5 km, 10km și semimaraton, multe din ele cu profil caritabil și în care m-am implicat activ. Acum doi ani am terminat pentru prima data și la un ultramaraton, de 100km, cea dintre București și Valea Plopului (cursa 100 for Children – n.e.)
”În urma acestei curse am descoperit că omul și corpul uman au resurse nelimitate. De atunci am vrut să-mi împing limitele, cît mai departe”.
Nicu Buceanu se antrează cam de 5-6 ori pe săptămînă, cu o medie de alergare a 30-35km pe antrenament. ”Duminica fac de obicei un long run, pe o distanță între 60 și 80 km”.
În ultima vreme a făcut multe alergări noaptea, ca să-și obișnuiască organismul cu deprivarea de somn. S-a pregătit pentru Icarus Florida UltraFest, un ultramaraton desfășurat în Statele Unite. Alături de un compatriot, Adrian Bonțiu, Nicu Buceanu a luat startul în proba de 144 ore, pe care avea să o cîștige în cele din urmă.
”Icarus UltraFest a fost o experiență unică, în care fizicul se completează cu psihicul la capătul unui efort susținut. Concentrarea și nutriția într-un astfel de concurs sunt cruciale. Fiecare oră din cele 144 trebuie tratată la fel, indiferent daca este zi sau noapte. Important este să-ți păstrezi concentrarea pînă la final și să profiți de orice este în avantajul tău.
Foarte importante în competițiile ultra sunt organizarea și conditiile oferite. Dacă sunt optime se oferă un confort psihic alergătorilor și implicit se ajunge la rezultate. Vreau de aceea, să mulțumesc și pe această cale lui Andrei și Claire Nana pentru organizarea impecabilă a Icarus UltraFest”.
Ultramaratonul de șase zile a fost o provocare pentru Nicu Buceanu. A început alergarea cu precauție, dar apoi, după doar o jumătate de zi s-a instalat la conducere, trăgînd tare tot timpul. Au fost mai multe momente grele, printre care probleme cu bășicile și pielea roasă din talpă, sau starea de oboseală extremă, însoțită de halucinații, din a patra zi. (Pentru detalii vezi și interviul de pe Aimx.ro)
Și-a planificat cu atenție cursa, decizînd să doarmă cît mai puțin. ”Cred că, în mare, am dormit opt ore jumate, pînă în zece ore”.
Nutriția a fost iarăși un factor important. ”Un plan nutrițional se face, desigur, în funcție de caracteristicile fiecăruia și luînd în calcul alți factori externi. Oricum, important în astfel de curse este să te hidratezi cu atenție, dar și să suplimentezi nevoia corpului de magneziu și potasiu. Am folosit de aceea capsule cu sare, pentru a preveni deshidratarea.
Pe de altă parte, m-am hrănit puțin și des, așa că am folosit geluri și batoane aproape toată competiția. În plus, am consumat smoothie-uri, fructe, mîncare caldă de trei ori pe zi”.
Ce urmează pentru Nicu Buceanu? ”În perioada următoare mă voi odihni și recupera, trebuie să-mi reîncarc bateriile. O să-mi ofer totodată pauza necesara ca să pot descoperi o nouă barieră fizică și psihică, pe care să o depășesc”.
Rezultatele de la Icarus Florida UltraFest, din toate probele, pot fi văzute aici, iar detalii suplimentare se pot afla de pe pagina FB a organizatorului, Andrei Nana, un român stabilit de mai mult timp în Statele Unite.
1 comment