luni, iunie 24 2024

A fost un an al recordurilor la marile curse de maraton ale lumii. Dar și cu multe situații neprevăzute, dramatice chiar. La fel au stat lucrurile și duminică 6 noiembrie la New York, ultima cursă din circuitul World Marathon Majors.

Maratonul masculin a fost cîștigat clar de către kenyanul Geoffrey Mutai, care a realizat un timp de 2h:5min:06sec. El a fost urmat de alți doi compatrioți, Emmanuel Mutai (nu, nu este nicio legătură de rudenie între cei doi), care a obținut 2h:06min:28sec și respectiv Tsegaye Kebede, cu 2h:07min:13sec.

De remarcat că toți cei trei kenyeni au coborît sub recordul anterior al cursei, ceea ce a însemnat cite 70.000 de dolari în plus la premiile obținute.

Astfel, Geoffrey Mutai – care a făcut o pornit încet în cursă, dar a avut un finiș irezistibil pe ultimii zece kilometric – a cîștigat 200.000 de dolari (bonusul inclus).

Deși a terminat al doilea la New York, Emmanuel Mutai a cîștigat totuși circuitul  World Majors, al celor mai importante cinci maratoane din lume (Boston, Chicago, Londra, Berlin, New York), performanță pentru care va primi 500.000 de mii de dolari.

Revenind la New York, cursa feminină a fost cîștigată spectaculos de către o cvasi-necunoscută, etiopianca Firehiwot Dado, care pe ultimul kilometru al cursei a reușit să o prindă din urmă și ulterior să o întreacă pe kenyanca Mary Keytani.

Dado este la prima victorie în World Majors (a primit un premiu de 170.000 dolari), realizînd totodată un record personal: 2h:23min:15sec. Keytani – deținătoarea recordului mondial la semi-maraton -, a fost în cele din urmă întrecută și de o altă etiopiancă, Buzunesh Deba (2h:23min:19sec), reușind să termine stoarsă de puteri în 2h:23min:38sec.

Circuitul World Marathon Majors a fost cîștigat la feminin de către rusoaica Lilia Șobukova.

Cîteva informații inedite despre ediția din acest an a maratonului New York.
– Editorialistului New York Times Clyde Haberman i-au trebuit 3h:01min să termine circuitul maratonului, cel mai prost timp al său de pînă acum, cu circa o jumătate de oră decît ultima dată cînd a făcut acest lucru, în 2007. Numai că Haberman a parcurs traseul maratonului la volanul unei mașini, cu o săptămînă înainte de competiția propriu-zisă. Ceea ce arată că traficul în New York se desfășoară tot mai dificil.

– Caricaturistul New York Times Magazine, Christopher Neimann, a terminat maratonul, numai că a desenat și a trimis mesaje pe twitter în timp ce a alergat.

– Un cuplu s-a căsătorit chiar în timpul maratonului, în alergare. Cei doi miri, care s-au cunoscut evident tot în timpul unei curse de alergare, au fost cununați de către un prieten, care întîmplător este și pastor, dar și participant la cursele de Ironman.

– În schimb, o soartă mai puțin favorabilă a avut-o un tînăr de 26 de ani, care s-a prăbușit literalmente cu mai puțin de 10 km înainte de linia de finiș. Echipele medicale au intervenit rapid, tînărul se află în stare nu prea bună la spital, însă – conform martorilor – a fost dezagreabil spectacolul zecilor de alergători care au trecut peste corpul căzut la pămînt al tînărului.

Comments

comments

Previous

Bravo, Andrei!

Next

La top, în alergarea montană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also