Arta fugii

El Ingles

Un documentar despre prietenie, momente de grație, respect. Evident, e despre alergare

Nu a fost un nume mare al alergării. Dar nici un neofit. În anii 1970, David Slater concura cu succes la concursuri de trail sau pe distanțe lungi. În 1976 a făcut parte din echipa britanică ce cîștiga medalia de aur la Campionatele mondiale de cros.

Se poate spune însă că cea mai mare realizare a lui Slater nu e legată de medalii și timpi fabuloși, ci mai curînd de amintirea pe care a lăsat-o printre oamenii din Elgoibar, un orășel din Țara Bascilor.

În 1981, Slater era în concediu în Spania cînd a fost provocat de un prieten spaniol, la o prinsoare. Trebuia să alerge, cît de repede poate, un traseu de 6 km ce urca continuu pînă în vîrful unui deal. Slater a acceptat.

În ziua ”cursei” toți oamenii din Elgoibar au ieșit pe stradă, să îl vadă. Tot dumul a fost însoțit de o mulțime de bicicliști și motocicliști, ce l-au încurajat, l-au aplaudat. În cele din urmă, David Slater a terminat cursa într-un timp de 20min:40sec.

Impresionați, cei din Elgoibar au decis să organizeze anual o cursă care să onoreze performanța englezului, a lui ”El Ingles”, după cum îi spuneau. Pentru ei, David Slater este un erou. De atunci încoace, nimeni nu a reușit să îi doboare recordul.

După 30 de ani, Slater a primit un telefon și o invitație de a veni în Elgoibar și de a retrăi momentele cursei sale. Cu această ocazie a ieșit și un film, realizat de fiul său, James Slater.

EL INGLES from james slater on Vimeo.

Comments

comments

>
Previous post

Sînt alergătorii masochiști?

Next post

Ababel. Record mondial la semimaraton feminin

Alerg.ro

Alerg.ro

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *