Experiment la Londra
Cel mai mare experiment pentru reducerea consumului de plastic în timpul unei curse de alergare va avea loc pe 28 aprilie, la Maratonul de la Londra
Totul a început de fapt anul trecut. Pentru prima dată la un astfel de nivel – în condițiile în care Maratonul de la Londra este printre cursele de alergare din lume cu cei mai numeroși participanți – la ediția din 2018 au fost oferite, la punctele de hidratare, pahare compostabile. Nu mai puțin de 90 de mii de astfel de recipiente au fost puse atunci la dispoziția alergătorilor, în trei puncte de realimentare. Oricum, folosirea recipientelor de unică folosință fusese deja interzisă.
Anul acesta, pe 28 aprilie, experimentul de reducere a consumului de plastic continuă. Peste 30 de mii de ”capsule care se mănâncă”, care conțin fie apă, fie băutura de hidratare Lucozade, vor fi puse la dispoziția alergătorilor.
Nu este prima cursă la care se întâmplă așa ceva – totul a început în septembrie la semimaratonul Harrow, tot la Londra, a continuat apoi la un maraton în Richmond și la o cursă cu obstacole în West Sussex, când astfel de capsule au fost oferite alergătorilor – numai că acum totul se va întâmpla la o altă scară, mult mai mare.
”Capsulele care se mănâncă” sunt comercializate sub denumirea de Ooho!, fiind produse în cadrul unui centru experimental, Skipping Rocks Lab, condus de trei tineri ingineri: Rodrigo Garcia Gonzalez, Guillaume Couche și Pierre Paslier.
Produsul lor este de fapt o mică sferă, din alge marine, care poate fi umplută cu aproape orice lichid de hidratare. Învelișul din alge este comestibil – de aici și ideea că, de fapt, capsulele se pot mânca – dar cine nu vrea să îl înghită îl poate arunca la coș, fiind oricum biodegradabil.
Datorită caracteristicilor lor deosebite – fiind ușor de produs, deci ieftine, ușor de transportat, igienice plus, repetăm, comestibile și biodegradabile – sferele cu apă „Ooho!” se dovedesc un înlocuitor ideal pentru sticlele și recipienții din plastic.
Nu e cazul să insistăm prea mult pe subiectul plasticului folosit în exces în viața de zi cu zi. Alergătorii o știu prea bine, e suficient să spunem că sticlele și paharele de unică folosință, aruncate peste tot în apropierea punctelor de hidratare, de nu și pe traseu, reprezintă un spectacol dezolant. Oricum, o cifră care dă fiori: circa 1 milion de sticle de plastic se vând în fiecare minut în lume, cele mai multe dintre acestea sfârșind la gropile de gunoi sau în oceanele lumii.